ΤΟΠΙΚΑ

Θα ενταθεί το Φεβρουάριο το επιδημικό κύμα της γρίπης

θα-ενταθεί-το-φεβρουάριο-το-επιδημικό-135451

Ενα βήμα πριν την κορύφωση του φαινομένου της εποχικής γρίπης, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο Φεβρουάριο και να διαρκέσει έως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου και οι περιπτώσεις με γριπώδεις συνδρομές αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς στο Νοσοκομείο Βόλου.

Λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η γρίπη είναι πολύ μεταδοτική και αρκεί η επίσκεψη στα επείγοντα του Νοσοκομείου ή σε έναν νοσηλευόμενο ασθενή, για να γίνει διασπορά του νοσήματος. «Κολλάς για πλάκα», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως τα επισκεπτήρια, αυτήν την περίοδο στο Νοσοκομείο, πρέπει να αποφεύγονται. Η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων. «Είναι ευθύνη του καθενός να εμβολιαστεί, έστω και σήμερα και να προφυλάσσεται. Δε νοείται επισκεπτήριο στο Νοσοκομείο αυτήν την περίοδο από συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο ασθενούς και τα παιδιά του επισκέπτη, με τις μύτες να τρέχουν, να μπαινοβγαίνουν σε θαλάμους ασθενών. Ο άλλος, που νοσηλεύεται στον ίδιο θάλαμο, τι φταίει να κολλήσει γρίπη και να αντιμετωπίσει επιπλέον πρόβλημα υγείας από εκείνο για το οποίο νοσηλεύεται.

Όχι για ψύλλου πήδημα αυτήν την περίοδο στο Νοσοκομείο και αν πρέπει να γίνει επίσκεψη και υπάρχει υποψία ή εικόνα λοίμωξης του αναπνευστικού κ.α., οι επισκέπτες να φορούν μάσκα για τον περιορισμό της διασποράς».

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Είναι καθοριστική η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.

Είναι σημαντική η απομόνωση του ασθενή και η αποφυγή συγχρωτισμού για όσους έχουν σύμπτωμα γρίπης. Επίσης, η έγκαιρη χρήση των αντιιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δύο ημέρες), χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Η σωστή χρήση των αντιιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές της γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να τη μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ασθενής με εργαστηριακά αποδεδειγμένη γρίπη Η1Ν1, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ζητηθεί από το όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου να εμβολιαστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου