ΤΟΠΙΚΑ

Καταστροφές στην ΆΦησσο

καταστροφές-στην-άφησσο-851206

Ερμαιο στις απειλητικές διαθέσεις της θάλασσας η Άφησσος. Δύο ημέρες φουσκοθαλασσιάς έφτασαν για να καλυφθεί όλο το παραλιακό μέτωπο με πέτρες και χώματα, να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα, ενώ στο βωμό των αρνήσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας για παρεμβάσεις, κινδυνεύουν με διάβρωση ακόμα και τα θεμέλια των σπιτιών!

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το κρηπίδωμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αφήσσου του δήμου Αφετών από τα θαλάσσια κύματα. Η καταστροφή που έχει υποστεί είναι «δουλειά» χρόνων, καθώς το φαινόμενο συμβαίνει διαχρονικά. Στον αντίποδα, και ενώ απειλούνται με διάβρωση ακόμα και τα θεμέλια σπιτιών, η Κτηματική Υπηρεσία αρνείται πεισματικά να αδειοδοτήσει τις παρεμβάσεις που προτείνει η δημοτική αρχή, με την αιτιολογία πως τα έργα δεν είναι λιμενικά.
Χθες το πρωί έντρομοι οι δημότες αντίκρισαν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Όλο το παραλιακό μέτωπο είχε εξαφανιστεί κάτω από ένα στρώμα λάσπης, πετρών και χωμάτων, ενώ είχε σπάσει και ένα κομμάτι του μόλου. Εφοδιασμένοι κάτοικοι και καταστηματάρχες με γαλότσες και σκούπες προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν όσο μπορούσαν τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο των ιδιοκτησιών τους.
Η φουσκοθαλασσιά είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται πάρα πολύ συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι ανεβάζουν τη θάλασσα και προκαλούν θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα το κρηπίδωμα στην Άφησσο να έχει υποστεί σημαντική διάβρωση. Μάλιστα από το σημείο που είναι ο φάρος έχει ξεκολλήσει ένα κομμάτι του κρηπιδώματος, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στο κέντρο του μόλου που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική πλατεία της Αφήσσου και όπου παραδοσιακά γίνονταν οι φορτοεκφορτώσεις αγροτικών κι άλλων προϊόντων.
Το κατεστραμμένο κρηπίδωμα έχει ως αποτέλεσμα όταν φουσκώνουν τα νερά η θάλασσα να φτάνει μέχρι και τα θεμέλια σπιτιών και καταστημάτων κατοίκων που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, αφού τα κύματα στην κυριολεξία τους «χτυπούν την πόρτα»!
Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως η δημοτική αρχή Αφετών από το 2007 δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες νομιμοποίησης των κρηπιδωμάτων και συγκέντρωσε όλες τις γνωμοδοτήσεις, συνολικά από 15 υπηρεσίες. Απέμενε μόνο η έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας, κάτι που δεν έγινε ποτέ καθώς η υπηρεσία αρνήθηκε να αδειοδοτήσει τα έργα, αναφέροντας πως δεν είναι λιμενικά.
Η άρνηση της Κτηματικής Υπηρεσίας έχει οδηγήσει στην πλήρη σχεδόν καταστροφή του κρηπιδώματος και στα συνεχή προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Αφήσσου.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται εργασίες που είναι να γίνουν στη ζώνη του αιγιαλού να μην είναι λιμενικές. Ας τα πάρουμε ένα – ένα. Στο μόλο γίνονταν παραδοσιακά φορτοεκφορτώσεις όλων των προϊόντων της περιοχής αφού η Άφησσος ήταν το επίνειο τόσο των Αφετών, όσο και της Αργαλαστής», αναφέρει ο δήμαρχος Αφετών Θεόδωρος Κουτσοφλίνης.
Ο ίδιος επεσήμανε πως θα επιδιώξει μια σύσκεψη με τη Νομαρχία και τους βουλευτές του Νομού, ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αφού «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ΟΤΑ που έχουν παραλιακό μέτωπο. Σε αυτές τις περιοχές οι καταστηματάρχες ζούνε από τα μαγαζιά που έχουν στην παραλία. Αν δεν μας δώσουν άδειες, αν αφήσουν τα πράγματα ως έχουν, είναι σα να τους λένε να βάλουν λουκέτο. Ποιος θα βγάλει τώρα τραπεζοκαθίσματα; Για να τα ψάχνει την επόμενη μέρα;».
Πάντως το ζήτημα που ανακύπτει καίριο αυτή την στιγμή είναι η διάβρωση που υπόκεινται τα σπίτια και ο δρόμος, φαινόμενο του οποίου τα καταστροφικά για τις περιουσίες των δημοτών της Αφήσσου αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου.
Αξίζει πάντως εδώ να αναφερθεί, για το παράδοξο του θέματος, πως η Κτηματική Υπηρεσία αναγνώρισε ότι υπήρχαν λιμενικές εγκαταστάσεις στη Γατζέα και τις νομιμοποίησε, όμως εξέδωσε πρωτόκολλα αυθαιρέτων σε όλες τις παραλιακές κατασκευές. Για το λόγο αυτό επίσκεψη στον αρμόδιο αντινομάρχη πραγματοποίησε χθες ο τοπικός σύλλογος Γατζέας, ωστόσο ο πρώτος απάντησε πως για το ζήτημα των αυθαιρέτων υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου