Πρωτοφανείς εξελίξεις στην Αγκυρα

Τελευταία ενημέρωση: 2010-02-23, 00:00:00
Την κορυφή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αγγίζει πλέον το κύμα συλλήψεων ανώτατων αξιωματικών. Στο πλαίσιο των ερευνών για απόπειρα πραξικοπήματος, συνελήφθησαν μεταξύ άλλων οι πρώην αρχηγοί της αεροπορίας, του ναυτικού, ο διοικητής της Α’ Στρατιάς και ο αντιστράτηγος που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης του Οζταλάν στην Κένυα. 
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στην Αγκυρα έντεκα ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς (με έδρα την Κωνστατνινούπολη) στρατηγός Εργκίν Σαΐγκούν και ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός που συντόνιζε από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων την επιχείρηση απαγωγής από την Κένυα και σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 1999.
Συνελήφθησαν επίσης τρεις ακόμη απόστρατοι στρατηγοί, δύο απόστρατοι υποναύαρχοι, ένας πρώην συνταγματάρχης και ένας επίσης απόστρατος πλοίαρχος.
Συνολικά, περισσότερα από 40 άτομα συνελήφθησαν χθες στην Τουρκία στο πλαίσιο των ερευνών, ανακοίνωσε στη Μαδρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη των αξιωματικών πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί από την αστυνομία της Αγκυρας, σύμφωνα με εισαγγελική παραγγελία που διαβιβάστηκε από την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εφόδους σε 20 σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας.
Το όνομα του ναυάρχου ε.α. Ορνέκ είχε εμπλακεί στις αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου για τις απόπειρες πραξικοπήματος το 2004 με τις κωδικές ονομασίες «Σεληνόφως» (Αγισιγί) και «Ξανθιά» (Σαρικίζ).
Οι τελευταίες αποκαλύψεις ήλθαν τον περασμένο μήνα από την εφημερίδα Taraf και αφορούσαν το σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Βαριά».
Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων προβοκάτσια για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης εντός της χώρας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιαζόταν τεχνητή κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα με εισβολή στον Έβρο και βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη στην Τουρκία.
Στις 11 σελίδες του σχεδίου, αναφερόταν πως η Α’ Στρατιά στην Κωνσταντινούπολη σχεδίαζε τη σύλληψη και συγκέντρωση σε γήπεδα 200.000 ατόμων που πιθανώς θα προέβαλαν αντίσταση στο πραξικόπημα. Επίσης προβλεπόταν η συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης από τους πραξικοπηματίες.

Κατηγορεί για "διπροσωπία" Βερολίνο - Παρίσι
«Διπρόσωπη» χαρακτηρίζει τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα, αλλά όταν γυρίζουμε την πλάτη μας τα πράγματα αλλάζουν» δηλώνει, λέγοντας ότι με πέντε εκατομμύρια μετανάστες η Τουρκία ανήκει ήδη ανεπίσημα στην ΕΕ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην El Pais, επέκρινε τη στάση του Νικολά Σαρκοζί και της Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας: «Υπάρχει συμφωνία σε πολλά πράγματα, όταν μιλάω μαζί τους».
«Όμως όταν γυρίζουμε την πλάτη μας, τα πράγματα αλλάζουν» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι Γαλλία και Γερμανία «αλλάζουν τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού».
«Επιβάλλουν όρους που δεν περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας από την Ισπανία όπου βρίσκεται.

Η τουρκική κοινωνία και ο μουσουλμανικός κόσμος βλέπουν ότι η ΕΕ θέλει να παραμείνει μια «χριστιανική λέσχη», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πάντως ότι η Τουρκία δεν έχει χάσει την ελπίδα να ενταχθεί στην 27μελή ένωση.
Δήλωσε μάλιστα ότι με πέντε εκατομμύρια μετανάστες σε χώρες-μέλη της ΕΕ, η Αγκυρα αισθάνεται ήδη μέλος της ΕΕ.

Η Τουρκία θα αποδεχόταν μια «ολοκλήρωση», αλλά όχι μια «πολιτιστική αφομοίωση» κατέληξε.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
2
=