ΤΟΠΙΚΑ

Από τους γκαφατζήδες, στους… μιμητές του Παλαιοκώστα

από-τους-γκαφατζήδες-στους-μιμητές-τ-851206

Ο Βόλος δεν έχει ξαναζήσει οργανωμένη ληστεία. Μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, όταν τα δύο ΑΤΜ του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ιωλκού άνοιγαν από μέλη συμμορίας, που εγκλώβισε στα χέρια της το διευθυντή, εξαναγκάζοντάς τον να παραδώσει τους κωδικούς απασφάλισης των χρηματοκιβωτίων, τα στοιχεία των τοπικών διωκτικών αρχών είχαν διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ δραστών.

Εως τότε –με εξαίρεση το μεγάλο κόλπο σε βάρος της χρηματοποστολής των ΕΛΤΑ Βόλου- οι ληστές είτε δρούσαν μεμονωμένα ή το πολύ ως «δίδυμο», ενώ τα χτυπήματά τους ήταν βιαστικά και σε άλλες περιπτώσεις για κλάματα…
Οι αστυνομικές αρχές σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή στην οργάνωσή της ληστεία με απαγωγή. Αν και οι έρευνες παραμένουν άκαρπες για την εξιχνίαση της ληστείας της Εθνικής Τράπεζας, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι προσεκτικά και μεθοδικά συγκεντρώνονται στοιχεία, τα οποία «σκιαγραφούν» τους… επίδοξους μιμητές των αδερφών Παλαιοκώστα.
Ουδέποτε όμως στο παρελθόν χαραμίστηκε τόσος χρόνος για να σχεδιαστεί ληστεία Τράπεζας.
Η τελευταία φορά που Τράπεζες στο Βόλο έγιναν στόχος ληστών ήταν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2008. Διαδοχικά χτυπήματα στην Εθνική Τράπεζα αρχικά και στην Alpha Bank, στη συνέχεια είχαν σημάνει συναγερμό στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.
Ληστείες του ενός λεπτού!
Οι ένοπλες ληστείες, με χρονική απόσταση ενός μήνα περίπου μεταξύ τους, στο υποκατάστημα της Εθνικής στην οδό Λαρίσης και στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην Πολυμέρη απέναντι από το Νοσοκομείο Βόλου, είχαν χαρακτηριστεί καρμπόν.
Στις 8 Απριλίου 2008 δύο δράστες κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, όταν εισβάλλουν στην Εθνική Τράπεζα στη Λαρίσης. Η επιχείρησή τους διαρκεί μόλις 1 λεπτό και 5 δευτερόλεπτα, για να αρπάξουν 19.260 ευρώ. Φοράνε μαύρα μπουφάν και κράνη στο κεφάλι, ενώ ακινητοποιούν τους υπαλλήλους και τους τέσσερις πελάτες που εκείνη την ώρα βρίσκονται στο εσωτερικό της Τράπεζας με ένα κυνηγετικό όπλο ο ένας και με κομμένη καραμπίνα ο δεύτερος. Ο ένας ορμάει πίσω από το γκισέ και αρπάζει τα χρήματα του ταμείου. Οι δύο ληστές, οι κινήσεις των οποίων καταγράφονται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της Τράπεζας, εξαφανίζονται με δίκυκλη μοτοσικλέτα.
Στις 14 Μαΐου 2008 ληστεία με πανομοιότυπο τρόπο εξελίσσεται στην Alpha Bank, απέναντι από το Νοσοκομείο Βόλου. Και αυτή τη φορά οι κινήσεις των ληστών φαίνονται επαγγελματικές, με κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα των κινήσεών τους. Χρειάστηκαν ένα λεπτό της ώρας, ώστε οι δύο και πάλι δράστες, φορώντας κράνη να ακινητοποιήσουν υπαλλήλους και πελάτες, με την απειλή όπλων και να περάσουν μέσα από το γκισέ αρπάζοντας χρήματα.
Ληστές για κλάματα…
Στο μεσοδιάστημα των δύο ληστειών Τραπεζών το 2008, απόπειρα ληστείας με δράστη για κλάματα απασχολεί τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Στις 23 Απριλίου, στο υποκατάσταση της Eurobank στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων άντρας, περίπου 45 ετών, φορώντας καπέλο τζόκεϊ και μαύρα γυαλιά κατευθύνεται αποφασιστικά προς το γκισέ. Αφήνει μπροστά στον υπάλληλο μια μαύρη τσάντα και βγάζει από την τσέπη του ψεύτικο πιστόλι, ζητώντας να του δώσει τα χρήματα. «Ποια λεφτά ζητάς;», τον ρωτά ο υπάλληλος, ο οποίος απορροφημένος από την εργασία του δεν έχει σηκώσει ούτε τα μάτια του προς τον υποψήφιο ληστή. Εκείνος, τότε δείχνοντας να τα χάνει, παίρνει την τσάντα από το γκισέ και βγαίνει από την Τράπεζα.
Ο φοβισμένος ληστής…
Οι τελευταίοι γκαφατζήδες ληστές χτύπησαν στο Βόλο στο τέλος του 2009 και στις αρχές του 2010.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2009, για την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου άνοιξε προς έρευνα η υπόθεση του ληστή, του το έβαλε στα πόδια από τα φοβισμένα τσιρίγματα των γυναικών υπαλλήλων των ΕΛΤΑ Ν. Ιωνίας.
Ο ατζαμής ληστής εκείνη την ημέρα έκοβε βόλτες μέσα στο καταμεσήμερο γύρω από το κτίριο του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ, στη Λεωφόρο Ειρήνης με Προύσσης, περιμένοντας το κλείσιμο.
Στις 2 το μεσημέρι οι συναλλαγές με το κοινό ολοκληρώνονται και τα ταμεία κλείνουν. Ο δράστης εισέρχεται από βοηθητική πλαϊνή είσοδο με κουκούλα και όπλο –γυάλιζε τόσο που εικάζεται ότι ήταν πλαστικό- και απειλεί τις τέσσερις γυναίκες.
Μία από τις υπαλλήλους ακολούθησε την καθιερωμένη διαδικασία για το κλείδωμα της κεντρικής εισόδου. Η πόρτα κλειδώνει εξωτερικά και η υπάλληλος βγήκε από τη βοηθητική πλαϊνή είσοδο, που βρίσκεται στη δίοδο. Κλείδωσε την πόρτα και επέστρεψε στο εσωτερικό των γραφείων από την πλαϊνή είσοδο. Εκείνες όμως βάζουν τις φωνές και ο κουκουλοφόρος το βάζει στο πόδια, τσαλαπατώντας όσους είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τζαμαρία και προσπαθούσαν να διαπιστώσουν το λόγο για τις φωνές.
Ο ληστής – Λούης…
Ο επόμενος ερασιτέχνης επιχειρεί ληστεία λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου 2010, στην Εμπορική Τράπεζα της Σκιάθου.
Με τον κλασικό τρόπο απόκρυψης των χαρακτηριστικών του, φορώντας δηλαδή κουκούλα και ψεύτικο όπλο γεμίζει σάκο με 10.000 ευρώ.
Υπάλληλος στο δεύτερο όροφο που αντιλαμβάνεται τη ληστεία χτυπάει συναγερμό. Μέχρι ο κουκουλοφόρος να εξέλθει από τη μία είσοδο, φτάνουν από την άλλη αστυνομικοί.
Ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο του νησιού. Ο δράστης πετάει τα χρήματα και το όπλο σε αυλή ταβέρνας και γίνεται καπνός…
Νέα «μόδα»;
Σύμφωνα με τα στοιχεία των διωκτικών αρχών, πίσω από τις περισσότερες ληστείες κρύβονται μεμονωμένα άτομα, που δρουν ευκαιριακά κυρίως σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεσφίξουν τη «θηλιά» των χρεών τους ή σεσημασμένοι κακοποιοί, οι οποίοι ψάχνουν για χρήματα μετά την αποφυλάκισή τους.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι οι καλά οργανωμένες ομάδες είναι ελάχιστες. Μία πάντως από αυτές εμφανίστηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο Βόλο, κάνοντας τις αστυνομικές αρχές να αναζητούν εντατικά ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το καλοστημένο σχέδιο και τους τραπεζικούς να ανησυχούν μήπως πρόκειται για μέθοδο που θα μετεξελιχθεί σε μόδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου