ΤΟΠΙΚΑ

«Ο αποκλεισμός είναι μόνο η αρχή»

ο-αποκλεισμός-είναι-μόνο-η-αρχή-139799

Δεκάδες καΐκια συμμετείχαν στο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου

Σε συμβολικό αποκλεισμό της μπούκας του λιμανιού Βόλου προχώρησαν σήμερα αλιείς της Μαγνησίας με σαράντα περίπου καΐκια, διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και το φορολογικό πλαίσιο, δηλώνοντας πως ο αγώνας βρίσκεται στην αρχή.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Με καπνογόνα και κόρνες, με μαύρες σακούλες να κυματίζουν δίπλα στις ελληνικές σημαίες στα σκάφη τους και με διάθεση για αγωνιστική κινητοποίηση, δεκάδες αλιείς από το Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία, διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα και ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό.

«Είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Βόλου Χρήστος Ξηραδάκης. «Η σημερινή κινητοποίηση σηματοδοτεί έναν αγώνα που δεν θα έχει τέλος και θα τον συνεχίσουμε για όσο πάει. Εχουμε στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλο και δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος μιας συμφωνίας που υπέγραψαν από το καλοκαίρι. Ο αποκλεισμός είναι συμβολικός και θέλαμε να ενισχύσουμε με την παρουσία μας τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Πιστεύω ότι από το Βόλο θα περάσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και ειδικά στους βουλευτές της περιοχής ότι αν τολμήσουν και ψηφίσουν το νομοσχέδιο, δεν θα έχουν τα μούτρα να κυκλοφορούν στην πόλη και θα κηρυχθούν ανεπιθύμητοι από το σύνολο του αγροτικού κόσμου και το σύνολο της αλιείας.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Από πλευράς μας προσπαθούμε να φέρουμε και άλλο κόσμο στο λιμάνι και τους λέμε ότι αν δεν κινητοποιηθείτε μαζί με εμάς θα τελειώσετε και εσείς. Θα το πάμε μέχρι τα άκρα. Μόνο τον Τσίπρα θα δούμε και κανέναν άλλο υπάλληλο της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Ξηραδάκης πριν τα καΐκια αποπλεύσουν από το χώρο του τελωνείου (παλιά ψαράδικα) για την μπούκα του λιμανιού, δηλαδή την περιοχή από το φάρο του κορδονιού μέχρι απέναντι τα Πευκάκια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γραμματέας του Συλλόγου Αλιέων Δημήτρης Κολοτούρος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ταφόπλακα και σημείωσε ότι οι αλιείς είναι σε κοινή συνεννόηση με τους αγρότες για την ενίσχυση του αγωνιστικού μετώπου.

«Εχει μπει πλέον η ταφόπλακα πάνω μας και δεν αντέχουμε άλλο. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο αλλά θα κλείσουμε λιμάνι και είμαστε σε συνεννόηση με τους αγρότες και την Κυριακή στο Πορφυρογένειο θα είμαστε όλοι εκεί. Πρέπει να γίνει μια συζήτηση εκεί με τους βουλευτές από την αρχή. Δεν είμαστε κάθετοι σε όλα αλλά πρέπει αν γίνει συζήτηση», τόνισε.

Αλιείς και αγρότες σε κοινή γραμμή

Δίπλα στους αλιείς της Μαγνησίας, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και οι αγρότες με αντιπροσωπεία από το Πήλιο να συμμετέχει στο αγωνιστικό μέτωπο της Μαγνησίας.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Ζαγοράς Βάιος Κομνηνός επισήμανε ότι «τα μέτρα που θέλουν να λάβουν για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, θα μας οδηγήσουν στον αφανισμό. Δεν θα βγαίνουμε και θ’ αναγκαστούμε να παρατήσουμε τις δουλειές μας, να προστεθούμε στους άνεργους. Με τα νέα μέτρα, περίπου ένα ποσοστό 80% του εισοδήματος των αγροτών θα πηγαίνει σε ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία».

Ο κ. Κομνηνός ανέφερε ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών δεν σταματούν με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στο λιμάνι του Βόλου με τους αλιείς.

«Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται με μεγάλη συμμετοχή ενημερωτικές συναντήσεις των αγροτών (την Παρασκευή στη Μακρυράχη, το Σάββατο στον Κισσό, την Κυριακή στη Ζαγορά κ.α.) για να έχουν επίγνωση της κατάστασης που διαμορφώνεται και αποφασίσουν τους τρόπους αντίδρασης.

Το μήνυμα είναι να έρθουν οι αγρότες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν δυναμικά γιατί δεν έχουμε αύριο. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει αυτά που έλεγε προεκλογικά», επισήμανε ο κ. Κομνηνός καλώντας όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας σε κοινό μέτωπο για να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα καΐκια, μετά το συμβολικό αποκλεισμό, επέστρεψαν στο λιμάνι του Βόλου με τους αλιείες να αναχωρούν στη συνέχεια για το μπλόκο Μικροθηβών, ώστε να ενισχύσουν την κινητοποίηση των αγροτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου