ΤΟΠΙΚΑ

«Θέλουμε στήριξη, όχι βοήθεια»

θέλουμε-στήριξη-όχι-βοήθεια-851206

Ανοιχτό άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε:
«Πρέπει να κάνουμε μία αξιολόγηση ώστε να δούμε τι χρειάζεται να γίνει προτού πάρουμε αποφάσεις (για επιπλέον μέτρα)».
«Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του σε συνέδριο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς, με τις πρακτικές αυτές, δυναμιτίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομία.
«Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους», είπε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ελήφθη στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου.
Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές, προσθέτοντας πως, κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια κρίση μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για αλλαγές και τομές.
Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε, επίσης, ότι «η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά».
«Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές», τόνισε και συμπλήρωσε πως «παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε ότι «οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης». Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία».
Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση κανόνων στην οικονομία, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τη δίκαιη αναδιανομή, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε, δε, ότι «αυτά είναι πολιτικά ζητήματα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους.
«Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», κατέληξε.
Διαδοχικές επαφές
με Γκ. Μπράουν
και Ντ. Μίλιμπαντ

Γεύμα εργασίας με τον Γκόρντον Μπράουν είχε στην πρωθυπουργική κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της οικονομίας, για την οποία νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου μίλησε σε συμπόσιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου