ΤΟΠΙΚΑ

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

σχέδιο-για-την-αντιμετώπιση-της-αιθαλ-144812

Ζητάει το Οικολογικό Δίκτυο Θεσσαλίας

«Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αποδεικνύει με τον πιο άμεσο και εμφανή τρόπο αυτό που ο οικολογικός χώρος είχε επισημάνει από την αρχή της κρίσης: ότι οι συνέπειές της θα είναι δυσμενέστατες και για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Οικολογικό Δίκτυο Θεσσαλίας, επικρίνοντας Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση για την έκταση του φαινομένου.

Προσθέτει ότι την «ίδια στιγμή, νέες μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για Λάρισα σε κατάσταση Πεκίνου από τις συνεχείς υπερβάσεις των ορίων και για Βόλο στο κόκκινο με έντονη την ανησυχία να εκφράζεται πλέον και από τον ιατρικό κόσμο».

Το Οικολογικό Δίκτυο Θεσσαλίας, με την ανακοίνωσή του «επιρρίπτει ευθύνες απευθείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Λάρισας και Βόλου, καθώς η αιθαλομίχλη δεν εμφανίζεται φέτος για πρώτη φορά, ώστε να έχουν άγνοια κινδύνου.

Τα προηγούμενα χρόνια αδιαφόρησαν παντελώς με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για να θωρακιστούν ενεργειακά οι πόλεις μας και να ληφθούν μια σειρά μέτρων και ενεργειών που θα προστάτευαν πολίτες και περιβάλλον και θα απέδιδαν ενέργεια στα σπίτια μας χωρίς ρύπους.

Ειδικά ο Περιφερειάρχης επιδεικνύει περισσή υποκρισία να καλεί σε σύσκεψη για το θέμα και να δηλώνει ότι οι μετρήσεις δεν είναι αξιόπιστες, ενώ τον ίδιο καιρό πέρυσι (Ιανουάριος 2014) χαρακτήριζε ως επιτυχή τα (ανύπαρκτα) μέτρα που είχε λάβει η Περιφέρεια, τα οποία αφορούσαν μόνο σε μετρήσεις. Όσο για την απουσία εκπροσώπου του δήμου Βόλου από τη σύσκεψη, παρότι κλήθηκε, τα λόγια είναι περιττά».

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το Οικολογικό Δίκτυο Θεσσαλίας προτείνει μεσοπρόθεσμα και μακρο- πρόθεσμα μέτρα, με έμφαση στην ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Είναι καιρός οι Δήμοι και η Περιφέρεια να σταματήσουν να αφήνουν ανεκμετάλλευτα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα στον τομέα της ενέργειας, αφήνοντας έκθετους τους δημότες στην ενεργειακή φτώχεια και στα αναπνευστικά προβλήματα. Οφείλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται και όχι στο όνομα της κρίσης να χρησιμοποιούν χρήματα όπως αυτά του ΕΣΠΑ για κοντόφθαλμα και ξεπερασμένης λογικής έργα. Αλλωστε, επιλέγοντας αυτό το δρόμο, ανοίγουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε σχετικά με την οικοδομή και την ενέργεια επαγγέλματα, ενώ η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία και την απασχόληση στην ύπαιθρο», όπως τονίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου