ΤΟΠΙΚΑ

Αβάσιμες οι κατηγορίες της ΙΑΕΑ

αβάσιμες-οι-κατηγορίες-της-ιαεα-851206

Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού όπλου, δηλώνει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μία μέρα μετά τη διαρροή στοιχείων έκθεσης της ΙΑΕΑ που εκφράζει φόβους για το αντίθετο. Με νέες κυρώσεις απειλούν χώρες τις Δύσης.
«Οι κατηγορίες της Δύσης είναι αβάσιμες γιατί οι θρησκευτικές μας αντιλήψεις μας απαγορεύουν να χρησιμοποιούμε τέτοια όπλα. Δεν πιστεύουμε στα ατομικά όπλα και δεν επιδιώκουμε» την κατασκευή τους, δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Αβάσιμη» χαρακτήρισε την έκθεση και ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας Αλί-Ασγάρ Σολτανίεχ.

«Τα θέματα τα σχετιζόμενα με υποτιθέμενες μελέτες για πυραύλους που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση της IAEA έχουν τεθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, αλλά αρχίζει να γίνεται κουραστικό» δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Σε εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εκφράζεται ανησυχία ότι το καθεστώς Αχμαντινετζάντ επιχειρεί στην παρούσα φάση να αναπτύξει πυρηνική κεφαλή.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες το Ιράν να συνεργασθεί περισσότερο ενεργητικά με την IAEA, ώστε να πείσει τον κόσμο για τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα ανησυχεί από την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με την ΙΑΕΑ, μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.

«Ανησυχούμε πολύ και δεν μπορούμε να δεχτούμε να αρνείται το Ιράν να συνεργαστεί με την IAEA» δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ σε ραδιοφωνική συνέντευξη, σύμφωνα με το Itar-Tass.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη «οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ενεργητικότητα στη συνεργασία της με την IAEA και να την διευρύνει».

Η έκθεση «επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελας Μέρκελ.

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η τελευταία έκθεση της IAEA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δείχνει πόσο πολύ επείγει να δράσουμε με αποφασιστικότητα για να απαντήσουμε στην απουσία συνεργασίας εκ μέρους του Ιράν».

Χώρες – μέλη
του ΝΑΤΟ
επιθυμούν
την απομάκρυνση

πυρηνικών

Πέντε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία) θα ζητήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα την απομάκρυνση των εναπομενόντων αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη, ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση.

«Η πρόταση που θα διατυπώσουν η βελγική κυβέρνηση και οι τέσσερις άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι να απομακρυνθούν από το ευρωπαϊκό έδαφος τα πυρηνικά όπλα άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ.

«Το θέμα είναι να ξεκινήσει η συζήτηση στους κόλπους του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Ντομινίκ Ντεέν, αποσαφηνίζοντας δήλωση του Βέλγου πρωθυπουργού ότι «το Βέλγιο υποστηρίζει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και υπερασπίζεται αυτή τη θέση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ενόψει της διάσκεψης, τον Μάιο στη Νέα Υόρκη, για την αναθεώρηση της συνθήκης που αφορά τη μη διάδοση» των πυρηνικών όπλων.

«Το Βέλγιο θα αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ αυτό το χρόνο» πρόσθεσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου