ΤΟΠΙΚΑ

Αποχωρήσεις με το καλημέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

αποχωρήσεις-με-το-καλημέρα-στο-δημοτι-148147

Ενταση για τις καταχωρίσεις στα ΜΜΕ και το Βιολογικό – Γ. Μουλάς προς Ν. Οικονόμου: «Γελοιοποιήστε. Εχετε το ακαταλόγιστο»

Αποχωρήσεις με το… καλημέρα, σημάδεψαν την πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Η επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης Επιλογή Ευθύνης, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση πριν καν το δημοτικό συμβούλιο εισέλθει στα θέματα ημερήσιας διάταξης, αντιδρώντας στο γεγονός, ότι ο πρόεδρος του οργάνου έκλεισε τα μικρόφωνα και δεν τους έδωσε το λόγο. Είχαν προηγηθεί κόντρες για τα πληρωμένα στα ΜΜΕ και το «πείραμα» στο Βιολογικό που απέτυχε, μετά από επερωτήσεις που κατέθεσε η ελάσσονα μειοψηφία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι τόνοι ανέβηκαν με την ανάγνωση επερώτησης της Επιλογής Ευθύνης, με την οποία ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία για τις καταχωρήσεις του δήμου Βόλου, στα ΜΜΕ σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να «λάμψει όλη η αλήθεια».

«Ω,ω,ω,ω!» αναφώνησαν τα μέλη της πλειοψηφίας με την ολοκλήρωσης της μακροσκελούς ερώτησης, ενώ ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Γ. Μουλάς, επιτέθηκε στην κ. Οικονόμου: «Η παράταξή σας διοικούσε επί οκτώ χρόνια. Επομένως τι ζητάτε; Ελεγχο του εαυτού σας; Τι δημοσίευε ο κ. Σκοτινιώτης και ο κ. Βούλγαρης; Είναι εξωπραγματικό αυτό που γίνεται. Ασκείτε έλεγχο στα δικά σας πε- πραγμένα; Το κάνετε προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί για τη δημοτική αρχή, τα οικονομικά στοιχεία φαίνονται κάθε φορά στον ισολογισμό. Αυτογελοιοποιήστε και αποκρύπτετε κι άλλα πράγματα. Αλλά έχετε το ακαταλόγιστο. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Ζητάτε απολογισμό για τα δικά σας. Για όνομα του Θεού. Ανοίξτε τα κιτάπια σας να τα δείτε».

«Εχω στα χέρια μου μια αγωγή εναντίον του δήμου από 3 κτηνιάτρους που ζητούν 30.000 ευρώ που δεν τους πλήρωσαν», παρενέβη ο αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας, Τάσος Μπατζιάκας.

«Δεν είχαμε καμία πρόθεση να ανατρέξουμε στο παρελθόν», απάντησε παίρνοντας το λόγο η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου. «Ομως προκαλείτε συνεχώς. Κατασυκοφαντείτε συλλήβδην αιρετούς,. Μην δείχνετε ενόχληση και αδυναμία. Θα έπρεπε να θέλετε αυτή την ερώτηση. Εμείς ζητάμε όλα τα στοιχεία. Να δούμε και τη δική σας και τη δική μας περίοδο. Να δούμε αν τεκμηριώνεται η λάσπη», συνέχισε η κ. Οικονόμου.

«Το παραμύθι θα τελειώσει σύντομα. Να είστε έτοιμη να απολογηθείτε στον κόσμο. Εχουμε ήδη καταθέσει δύο αγωγές. Θα απολογηθείτε και στον Εισαγγελέα όταν έρθει η ώρα», παρενέβη ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου. «Εχουμε δικαίωμα ερώτησης και περιμένουμε απαντήσεις. Θα κάνουμε κι εμείς μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, Θα δούμε ποιος θα γελοιοποιηθεί στο τέλος», απάντησε η κ. Οικονόμου. «Θα έρθουν κι άλλα στοιχεία. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Αυτά έκανε κι ο κ. Σκοτινιώτης κι έφυγε. Κοιτάξτε να μη φύγετε κι εσείς», συνέχισε ο κ. Μουλάς.

Η αποχώρηση

Στα νέα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μουλάς, αλλά και ο κ. Θεοδώρου, όνομα έδωσε ο εκλεγείς δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, όταν ζήτησε το λόγο επί προσωπικού μετά από επανειλημμένες αναφορές του ονόματός του σε δεύτερη επερώτηση της Επιλογής Ευθύνης για το «φιάσκο του Βιολογικού».

«Η δημοτική αρχή ανέλαβε πρωτοβουλία να δοκιμάσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε περισσότερες από 25 πόλεις της Ελλάδας, πρόσφατα ξεκίνησε και στα Τρίκαλα για τη μείωση της λυματολάσπης και τη μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του Παγασητικού. Δεν πέτυχε, όμως δεν αναρωτηθήκατε γιατί δεν πέτυχε στο Βόλο αλλά έχει πετύχει παντού. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Μόνη της η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Αυτό είναι. Θα σας περάσει κ. Οικονόμου», είπε ο κ. Μπέος και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη πρίπτωση, κατά την οποία ο Δήμος αποπλήρωνε σε τράπεζα προπληρωμένα τιμολόγια.

Για το θέμα του Βιολογικού θέλησε να τοποθετηθεί η κ. Οικονόμου, δεδομένου ότι νωρίτερα, μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στ. Παπαευσταθίου, ωστόσο ο κ. Μουλάς, απάντησε ότι δεν ανοίγει συζήτηση κι ότι απαντήσεις θα δοθούν γραπτώς. Στις πιέσεις της κ. Οικονόμου, να λάβει το λόγο, ο κ. Μουλάς έκλεισε τα μικρόφωνα, με αποτέλεσμα η ίδια να αγανακτήσει. «Δεν μπορεί να γίνεται σπέκουλα και να μη μας δίνεται η δυνατότητα να απαντήσουμε στο συμβούλιο. Πώς ανεύθυνα δοκιμάζετε ένα πρόγραμμα και κάνετε πειράματα;», έλεγε εκτός μικροφώνου η κ. Οικονόμου, που στη συνέχεια αποχώρησε και μαζί της οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, κ.κ. Νίκος Στόικος και Φ. Λαμπρινίδης.

Ερωτηματικά για τους μικροοργανισμούς στο Βιολογικό

Αιχμές για την αποτυχία του πιλοτικού προγράμματος με τους μικροοργανισμούς για την εξάλειψη της λυμαπτολάσπης στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου, άφησε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου. «Το πρόγραμμα εξελίσσεται διαρκώς. Αποτελεί συνέχεια του πειράματος. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 5 Οκτωβρίου και ήταν σε διαρκή παρακολούθηση. Οταν παρουσιάστηκε ανωμαλία το σταματήσαμε. Αλλά γιατί μόνο στο Βόλο; Το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 33 βιολογικούς και λειτουργεί γιατί δεν λειτουργεί στο Βόλο; Δεν είναι επιφανειακά τα πράγματα. Ολα τα αποτελέσματα είναι υπόψη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας», είπε ο κ. Παπαευσταθίου εγείροντας ερωτηματικά για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με αφορμή το οποίο η δημοτική αρχή έχει κινηθεί νομικά εναντίον του αναδόχου.

Οσον αφορά δε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης ιλύος, ο κ. Παπαευσταθίου, ανέφερε ότι είχε απενταχθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και ότι ο φάκελος έχει πλέον ολοκληρωθεί για να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου