ΤΟΠΙΚΑ

Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση 58χρονος Βολιώτης

νοσηλεύεται-σε-σοβαρή-κατάσταση-58χρον-148185

Σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου

Σε καταστολή και αρκετά σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Βόλου 58χρονος Βολιώτης ο οποίος βεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης τύπου Η1Ν1.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο ασθενής με χρόνια προβλήματα υγείας, απευθύνθηκε αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου και με ενδείξεις γρίπης, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου και νοσηλεύεται σε καταστολή.

Η Διευθύντρια της ΜΕΘ κα Αντιγόνη Καραθάνου ανέφερε πως η κατάσταση του ασθενούς είναι αρκετά σοβαρή και ελεγχόμενη, ενώ επισήμανε πως η πρόληψη και η λήψη μέτρων προφύλαξης είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της γρίπης και συγκεκριμένα:

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές.
  • Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες φέτος, ενώ υπάρχει και σύσταση για εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Στην ετοιμότητα του Νοσοκομείου Βόλου και στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που υποδεικνύει και το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρεται ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χαραλ. Μπαλής, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση του 58χρονου, ενός ασθενή υψηλού κινδύνου, εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και ο ασθενής νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 14:30, έχουν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Χαρακτηριστικά η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1) pdm09. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1) pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α (Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Ο εμβολιασμός συνιστάται έστω και αυτή την περίοδο καθώς παρέχει προστασία από την γρίπη στο 70-90% των εμβολιασθέντων μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Η διάρκεια ανοσίας (προστασίας) μετά από τον εμβολιασμό κυμαίνεται από 6-12 μήνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου