ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν λόγο σε φορείς και πολίτες

δίνουν-λόγο-σε-φορείς-και-πολίτες-851206

Οι τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις που προτείνονται από το Δήμο Βόλου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο και στην οποία καλούνται να παραστούν οι φορείς, αλλά και οι πολίτες που επιθυμούν να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο Δήμαρχος Βόλου, στην ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα θα παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις από τα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που εκπόνησαν τις μελέτες για τα παρακάτω τέσσερα έργα:
Πρώτον: Το πρώτο έργο το οποίο έχει άμεση ετοιμότητα για χρηματοδότηση και του οποίου η μελέτη έχει ήδη υποβληθεί στην Περιφέρεια που θα ανοίξει το σχετικό Μέτρο Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μέσα στο Φεβρουάριο, συνδυάζει αναπλάσεις και ένα ποδηλατόδρομο από το ύψος της παλαιάς και νέας ιχθυαγοράς μέχρι τις Αλυκές. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ποδηλατοδρόμου συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων, αναπλάσεις στην πλατεία στο χώρο της παλαιάς ψαραγοράς, αναπλάσεις και παρεμβάσεις με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με πεζόδρομους στην Πλατεία των Παλαιών και μία μεγάλη ανάπλαση στην ακτή Λαμπρόπουλου, δίπλα στην πλαζ των Αλυκών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.160.000 ευρώ.
Δεύτερο: Το δεύτερο έργο του οποίου θα γίνει η παρουσίαση στην ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας, είναι αυτό που αφορά στις αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, έτσι όπως αυτό ορίζεται από τους δρόμους Αργοναυτών – Φιλελλήνων – Γαζή και Μεταμορφώσεως, ενώ περιλαμβάνει και τις πέτρινες αποθήκες του Τελωνείου. Στο έργο αυτό προτείνονται εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, αντικαταστάσεις πεζοδρομίων, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων, ανάπλαση και προσθήκη πρασίνου, ποδηλατόδρομοι, υπαίθριος εξοπλισμός με ειδικές θέσεις για ποδήλατα και μηχανές, ενώ προβλέπεται ακόμη αναβάθμιση των όψεων των κτηρίων. Το έργο δεν έχει ακόμη συγκεκριμένο προϋπολογισμό, καθώς εργασίες που ήταν προγραμματισμένες να χρηματοδοτηθούν από τη ΣΑΤΑ και από τη ΘΗΣΕΑ, μετά την προχθεσινή σύσκεψη στη Λάρισα, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό, όπως και το προηγούμενο, προβλέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών που θα παρέχουν αυτοδυναμία φωτισμού σε όλες τις περιοχές παρέμβασης.
Τρίτο: Το τρίτο έργο που θα παρουσιαστεί στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αυτό που αφορά στη χρηματοδότηση μίας μελέτης που έχει συνταχθεί εδώ και 1½ χρόνο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και αφορά στην αναβάθμιση με πράσινο και χώρων αναψυχής όλων των πλατειών που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου και στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Πρόκειται για μία συνολική έκταση 85.000 τ.μ. που είναι διάσπαρτη σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ και εκτιμάται ότι όταν υλοποιηθεί θα αυξήσει το ποσοστό πρασίνου στην πόλη κατά 8% και εκτός από πράσινο, προβλέπει καθιστικά, πεζόδρομους και όλο το λοιπό εξοπλισμό τους.
Τέταρτο: Το τέταρτο μεγάλο έργο που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι τα πέτρινα κτίσματα του Τελωνείου. Ήδη η μελέτη είναι ολοκληρωμένη, με το Δήμο να βρίσκεται στη διαδικασία των εγκρίσεων από την Αρχαιολογία. Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής, ένα μεγάλο εκθεσιακό χώρο, ένα μικρό θέατρο και ένα καφέ – βιβλιοθήκη. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.100.000 ευρώ.
Εκτός από τα παραπάνω τέσσερα έργα στην ίδια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει ακόμη η παρουσίαση από τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κοτιώνη της προμελέτης που έχει συντάξει για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, ένα κομμάτι της οποίας ο Δήμος προχώρησε στην υιοθέτησή του και ειδικότερα αυτό που αφορά το τμήμα από την ψαραγορά μέχρι τις Αλυκές.
Τέλος στην ίδια ειδική συνεδρίαση θα γίνει παρουσίαση και της μελέτης για την κατασκευή της πίστας skate board που θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις ΣΑΤΑ και που θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση στον παρόχθιο Ορμινίου και Φιλιππίδου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου