ΤΟΠΙΚΑ

Νέες συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη ληστεία – απαγωγή

νέες-συγκλονιστικές-λεπτομέρειες-γι-851206

Ενα προς ένα τα στάδια εφαρμογής ενός στην εντέλειά του -σύμφωνα με την πρώτη τουλάχιστον εικόνα- μελετημένου σχεδίου ληστείας με απαγωγή, συνεχίζουν να ερευνούν εξονυχιστικά οι αστυνομικές αρχές.
Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα απαγωγή του διευθυντή καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Βόλο και η ληστεία, ενώ ο ίδιος βρίσκονταν σε ομηρία, των δύο ΑΤΜ στην οδό Ιωλκού με λεία 400.000 ευρώ, έχει θέσει ανώτατα κλιμάκια τραπεζιτών και ασφαλείας σε συναγερμό.
Το χτύπημα της συμμορίας των έξι ή επτά τουλάχιστον δραστών εγείρει έντονο προβληματισμό για την επάρκεια των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών. Έκδηλη, μετά την απαγωγή του διευθυντή της ΕΤΕ και των μαρτυρικών ωρών που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων του, έως ότου υποκύψει στις πιέσεις τους να δώσει τους κωδικούς των ΑΤΜ, είναι η ανησυχία στους κύκλους των τραπεζικών υπαλλήλων. Κλιμάκια τραπεζών αναζητούν πλέον μέτρα οχύρωσης των καταστημάτων.
Ο φόβος η νέα μέθοδος ληστείας τράπεζας, που πρωτοεμφανίστηκε από το Βόλο, να συναντήσει μιμητές και να μετατραπεί σε κόλπο-ρουτίνα, θέτοντας τις ζωές διευθυντικών στελεχών σε άμεσο κίνδυνο, είναι έντονος.
Στοιχεία και μαρτυρίες της υπόθεσης ξεσκονίζουν κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ασφάλειας της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρώην υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και πρώην αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρο, ο οποίος βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βόλο.
Χθες, το Βόλο επισκέφθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Ασφαλείας των Τραπεζών, εξετάζοντας από κοντά τις πτυχές της υπόθεσης.
Απόλυτα επαγγελματίες, εγκέφαλοι με κοφτερό μυαλό, μπορούν να χαρακτηριστούν οι απαγωγείς και ληστές του τραπεζικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Βόλο. Τα βήματά τους έγιναν προσεκτικά και οι κινήσεις τους με ψυχραιμία, ακόμη και τη στιγμή που κρατώντας όμηρο τον 48χρονο διευθυντή, άνοιγαν τα ΑΤΜ, μπροστά στα μάτια περιστατικών και ιδιοκτητών κοντινών καταστημάτων, αφού το θρίλερ της απαγωγής ολοκληρώνονταν στις 8 το απόγευμα, σε ημέρα λειτουργίας της εμπορικής αγοράς.
Οι έρευνες προς το παρόν παραμένουν στον «αέρα», καθώς η συμμορία άφησε ελάχιστα ίχνη πίσω από το πρωτοφανές κόλπο.
Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο
Το αυτοκίνητο του τραπεζικού διευθυντή εντοπίστηκε τελικά χθες κοντά στο γήπεδο του Στεφανοβικείου, 15 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου έπιασαν τον όμηρό τους, όταν οι δύο από τους δράστες με στολές αστυνομικών, οι οποίες έχουν κλαπεί σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, σταμάτησαν για δήθεν τροχονομικό έλεγχο στην εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου Βελεστίνου και ενώ κινούνταν με κατεύθυνση τη Λάρισα, όπου διαμένει.
Το αυτοκίνητο μετακινήθηκε από την άκρη της εθνικής οδού σε απόμερο σημείο, ώστε να μη δώσει στόχο όταν ο οδηγός του το εγκατέλειψε με τη βία.
Αυτόπτες μάρτυρες της ληστείας εξετάστηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης, όμως φαίνεται ότι δεν είχαν σημαντικά στοιχεία να προσθέσουν, πέραν του ότι είδαν να σταθμεύει όχημα βαν με αθηναϊκές πινακίδες, το οποίο ανέγραφε στο εξωτερικό του «εταιρία συνεργείων καθαρισμού». Όπως και είδαν τον διευθυντή της τράπεζας να ξεκλειδώνει το κατάστημα, συνοδεία τριών ατόμων, ντυμένων με άσπρες φόρμες, με άσπρες μάσκες στο πρόσωπο και με κουβάδες στο χέρι…
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει κλαπεί τελευταία όχημα τύπου βαν, ενώ για το δεύτερο όχημα στο οποίο επιβιβάστηκε από τους απαγωγείς του ο διευθυντής πριν φτάσει στην τράπεζα, έχει δηλωθεί κλοπή ΙΧ παρόμοιας μάρκας, στην Αθήνα, όμως δεν ταιριάζουν απόλυτα οι περιγραφές που έδωσε το θύμα στην κατάθεσή του.
Ανάληψη ένα λεπτό πριν τη ληστεία!
Οι κινήσεις των τριών μελών της συμμορίας ήταν τόσο ψύχραιμες και μελετημένες, που η τελευταία ανάληψη χρημάτων από το ένα ΑΤΜ της τράπεζας έγινε ένα μόλις λεπτό πριν την απασφάλιση των χρηματοκιβωτίων. Οι δράστες φαίνεται ότι γνώριζαν πως οποιαδήποτε βεβιασμένη ενέργειά τους θα είχε ως αποτέλεσμα η κάρτα του συναλλασσόμενου να μείνει μέσα στο μηχάνημα, που θα οδηγούσε τον πελάτη να χτυπήσει την πόρτα της τράπεζας.
Ο διευθυντής για να μη δώσει στόχο πήρε εντολή από τους απαγωγείς του να καθίσει στη θέση του –το γραφείο του βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην είσοδο. Την ίδια ώρα, ο ένας έμεινε καθισμένος δίπλα του και οι άλλοι δύο κρυμμένοι πίσω από τα ΑΤΜ, έχοντας πλέον στη διάθεσή τους κωδικούς απενεργοποίησης των συναγερμών, τους οποίους μετά από πολύωρο ψυχολογικό πόλεμο έδωσε ο όμηρός τους.
Συναγερμός εκτός
Οι απαγωγείς κράτησαν κοντά τους το κινητό τηλέφωνο του 48χρονου διευθυντή, παρατηρώντας όλες τις κλήσεις που δέχθηκε. Με την απενεργοποίηση του συναγερμού της Τράπεζας, όταν ο διευθυντής πέρασε στο εσωτερικό της, συνοδεία του «συνεργείου καθαρισμού» η ιδιωτική εταιρία ασφάλειας κεντρικά είδε την ύποπτη για εκείνη την ώρα είσοδο στο τραπεζικό κατάστημα. Φαίνεται ότι ήταν το μοναδικό τηλεφώνημα, στο οποίο ανάγκασαν τον διευθυντή να απαντήσει, δίνοντας τον κωδικό που δείχνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα περίεργο.
Εντύπωση σε αστυνομικούς και τραπεζικούς, οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση, δημιουργεί ότι η συμμορία γνώριζε αναλυτικά τους χώρους της τράπεζας, όπως την ύπαρξη πάνω ορόφου, αλλά και που βρίσκεται το καταγραφικό σύστημα, στο οποίο καταλήγουν οι εικόνες των καμερών ασφαλείας και το οποίο πήραν μαζί τους φεύγοντας.
Πρώτος στόχος το χρηματοκιβώτιο
Εκτός από τους χώρους της τράπεζας, οι δράστες γνώριζαν τα πάντα γύρω από τη ζωή του διευθυντή, ο οποίος μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες μετατέθηκε από το υποκατάστημα του Βελεστίνου στο υποκατάστημα του Βόλου. Τις απειλές για τη ζωή του και τη ζωή του παιδιού του, ενίσχυσαν δείχνοντας στον όμηρό τους τρεις φωτογραφίες: μία που απεικόνιζε το γκαράζ του αυτοκινήτου του, μία δεύτερη που τον έδειχνε να εξέρχεται από το σπίτι του στη Λάρισα και μία τρίτη την ώρα που άφηνε τον χώρο εργασίας του.
Γνώριζαν καλά τη λειτουργία των τραπεζών, όχι όμως ένα σημαντικό για τους ίδιους στοιχείο. Ότι η απασφάλιση του χρηματοκιβωτίου απαιτεί και τρίτο κωδικό, τον οποίο δεν είχε, όπως διαπίστωσαν, στα χέρια του ο διευθυντής.
Καλά «κρυμμένοι»
Οι δράστες με τους οποίους ο διευθυντής βρέθηκε αντιμέτωπος, δηλαδή οι δύο που υποδύθηκαν τους αστυνομικούς και οι τρεις που βρέθηκαν μαζί του μέσα στην Τράπεζα, κράτησαν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους καλά κρυμμένα. Οι «αστυνομικοί» φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν παραμορφωτικά στοιχεία, όπως μουστάκια και φρύδια, ενώ οι «καθαριστές» άσπρες μάσκες απολύμανσης. Μέσα στην κλούβα ο διευθυντής μεταφέρθηκε με κουκούλα στο πρόσωπο, ενώ κατά τη μετεπιβίβασή του στο δεύτερο όχημα, με το οποίο έφτασε στην Τράπεζα οι δράστες του φόρεσαν γυαλιά, τα οποία είχαν βάψει μαύρα και οι φακοί τους δεν του επέτρεπαν να εστιάσει.
Άλλωστε τον απείλησαν ότι εάν σήκωνε τα μάτια του από το πάτωμα, θα ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου