ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση επιστημόνων στο Φανάρι

συνάντηση-επιστημόνων-στο-φανάρι-155287

Συμμετείχαν ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης Νικόλαος Ασπρούλης

Τριάντα περίπου επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 4 και 5 Ιανουαρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης Νικόλαος Ασπρούλης. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η καλλιέργεια σχέσεων με θεολόγους και ακαδημαϊκούς δασκάλους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται και διακονούν σε διάφορους επιμέρους τομείς.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος σημείωσε: «Σας προσκαλέσαμε εδώ θεωρώντας σας ως μια μικρή αντιπροσωπευτική ομάδα μιας αρκετά μεγαλύτερης ομάδας της Εκκλησίας μας, ένα σύμβολο του ζωντανού ενδιαφέροντος μας για όλους εκείνους που υπηρετούν και διακονούν τον Λόγο του Θεού με ποικίλους τρόπους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου».

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τους δικούς τους προβληματισμούς, σκέψεις και προτάσεις σε επιμέρους πεδία, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κατευθύνσεις τους: ως επικεφαλείς Ορθοδόξων σεμιναρίων και Ινστιτούτων, ως Καθηγητές σε μη Ορθόδοξα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ως θεολόγοι που υπηρετούν στην ιεραποστολή, τη θρησκευτική εκπαίδευση και τις εκδόσεις και ως επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, όπως επίσης στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου αφιερώθηκε σε μια ανοικτή συζήτηση γύρω από τις προετοιμασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης (Ζηζιούλας) προήδρευσε σε δύο εκτενείς συνεδρίες, εκφώνησε ομιλία προς τους συμμετέχοντες και συζήτησε ευρέως μαζί τους γύρω από τους σκοπούς, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Συνόδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου