ΤΟΠΙΚΑ

Το C4I… συμφορά και στο Βόλο

το-c4i-συμφορά-και-στο-βόλο-851206

Σε πλήρη αχρηστία αποθηκευμένα παραμένουν συστήματα ασφαλείας του C4I δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παρέλαβε ο Βόλος ως Ολυμπιακή πόλη το 2004 και ουδέποτε έθεσε σε λειτουργία!
Τα 255.000.000 ευρώ, το «κολοσσιαίο» κονδύλι που δαπάνησε το ελληνικό δημόσιο υπογράφοντας σύμβαση με τη SIEMENS, παραμένουν σκορπισμένα… στις Ολυμπιακές πόλεις.
Έξι χρόνια μετά την αυλαία λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Βόλο, όπως και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, κρατούν ακόμη σε αποθήκες κάμερες ασφαλείας, ασύρματους επικοινωνίας (tetra), υπολογιστές και κεντρικές μονάδες.
Στο Βόλο το δαπανηρό σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά μόνο οι ασύρματοι επικοινωνίας, η λειτουργία των οποίων χαρακτηρίζεται απόλυτα ασφαλής και δεν επιδέχεται παρεμβολών. Όμως ούτε και αυτό το υποσύστημα του C4I τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στη διάρκεια των Αγώνων παρά σε ένα μικρό ποσοστό.
Το σχέδιο στον τομέα ασφάλειας στη διάρκεια διεξαγωγής των αθλημάτων δεν πέρασε σε τοπικό επίπεδο σε εφαρμογή. Οι κάμερες ασφαλείας, οι οποίες τοποθετήθηκαν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στην ουσία παρέμεναν «τυφλές».
Το σύστημα περιελάμβανε εκτός από τις σταθερές, κινητές και εναέριες κάμερες που δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Τα ακριβοπληρωμένα συστήματα παρέμειναν στα κουτιά τους.
Το C4I, εάν ενεργοποιούνταν στις Ολυμπιακές πόλεις, θα έδινε τη δυνατότητα ολοκληρωμένης εικόνας στους επικεφαλής ασφαλείας των Αγώνων τοπικά αλλά και κεντρικά. Με το tetra επικοινωνία θα προσφέρονταν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα, Αεροπορία κ.α.), καθώς και διασκέψεις μεταξύ εκπροσώπων τους.
Για τους Ολυμπιακούς στο Βόλο τοποθετήθηκαν δύο παράλληλα κέντρα του C4I. Το ένα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και το δεύτερο στην «καρδιά» των Αγώνων, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.
Ποτέ όμως ουδείς από τους χειριστές τους μπροστά στις κεντρικές μονάδες είδαν την παραμικρή εικόνα…
Το σύστημα ασφαλείας, αποτελούμενο από τρία υποσυστήματα –το λογισμικό, την εικόνα και τον ήχο- το οποίο εγκαταστάθηκε βεβιασμένα και με πολλές ελλείψεις που το άφησαν τελικά «νεκρό», δεν γνώρισε ακόμη ούτε μεταολυμπιακή χρήση.
Ενδεικτικό της μεταχείρισης που έτυχε, παρά τη μεγάλη δαπάνη που απαιτήθηκε, είναι ότι το ένα από τα δύο κέντρα παρέμενε κλειδωμένο στις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου και μεταφέρθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στον… ίδιο αποθηκευτικό χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.
Χρειάστηκε μάλιστα για πέντε χρόνια η τοπική αστυνομία να διαθέτει αστυνομικούς για την καθημερινή φρούρησή του στο Στάδιο, σύμφωνα με τις εντολές που είχε λάβει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου