ΤΟΠΙΚΑ

Είναι για γέλια ή για κλάματα;

είναι-για-γέλια-ή-για-κλάματα-851206

Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, το υπουργικό συμβούλιο ασχολήθηκε με τρία υπό ψήφιση νομοθετήματα για να συμμορφωθούμε με τις κοινοτικές οδηγίες στο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.
Το ένα από αυτά αφορά τα περίφημα «φρουτάκια», δηλαδή τα συνοικιακά καζίνα, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν τεθεί υπό απαγόρευση από το 2002.
Για το θέμα αυτό από το Σεπτέμβριο του 2009 η χώρα μας, μετά από καταδίκη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καταβάλλει στην Ένωση πρόστιμο 990.000 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή ως τώρα έχουμε πληρώσει περίπου 17.000.000.
Όλα αυτά επειδή, υποτίθεται, ότι απαγορεύουμε τα «φρουτάκια». Αλλά δεν ξέρω τι γίνεται στην περιφέρεια, οι γειτονιές της Αθήνας πάντως είναι γεμάτες από αυτά τα… απαγορευμένα μίνι καζίνα.
Φίλος που δουλεύει σε εβδομαδιαία εφημερίδα, στον κεντρικότερο δρόμο της Καλλιθέας, πηγαίνοντας στο γραφείο του σκέφθηκε να πάρει ένα εσπρέσο από παρακείμενο «cafe», όπως έγραφε η φωτεινή επιγραφή στο εξωτερικό του καταστήματος.
Κατά την περιγραφή του «μου πετάχτηκαν τα μάτια έξω από αυτό που είδα». Και τι είδε; Μέτρησε, υπό τα φιλύποπτα βλέμματα δυο φουσκωτών και κάποιων άλλων που αποτελούσαν το προσωπικό, 40 μηχανάκια στα οποία κάποιοι έπαιζαν «πεταλούδες», «ιππόδρομο», «πόκερ», ενώ οι βοηθοί φώναζαν κάθε λίγο στον ταμία:» Είκοσι ευρώ στο επτά. Σαράντα στο 12 παρακαλώ». Όσα δηλαδή ξαναποντάριζαν οι χαμένοι σε κάθε μηχανάκι.
«Χρυσωρυχείο», αποφάνθηκε ο συνάδελφος. Και αποφάσισε να ψάξει πώς λειτουργεί αυτό το… νομισματοφαγείο, αφού τα φρουτάκια δεν έχουν νομιμοποιηθεί. Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες και ακόμη δεν έχει βγάλει άκρη. Επισήμως δηλαδή. Γιατί ανεπισήμως έχει καταλάβει πολύ καλά. Αλλά άντε να το αποδείξει. Κάποιο χαρτζιλικώνονται. Και στην αστυνομία, αλλά σε άλλες Αρχές.
Στα περίπτερα και στις λαϊκές θα βάλετε ταμειακές. Και καλά θα κάνετε. Τώρα που «βρυξελιανική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα» θα νομιμοποιήσετε και τα φρουτάκια, αφού είναι ηλεκτρονικά και παρέχουν τη δυνατότητα, θα τα συνδέσετε on-line με τις Εφορίες; Γιατί ως τώρα αντί των δέκα με δεκαπέντε χιλιάδων ημερήσιου τζίρου, εμφανίζουν ως έσοδα… μόνο τους καφέδες και τα αναψυκτικά που προσφέρουν στα θύματα τους. Και φυσικά φορολογούνται επισήμως ως… καφενεδάκια. Και ανεπισήμως εξασφαλίζουν σε κάποιους… επιδόματα, που δεν είναι υπό περικοπή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου