ΤΟΠΙΚΑ

Δώρο ζωής για 45χρονη νεφροπαθή

δώρο-ζωής-για-45χρονη-νεφροπαθή-160018

Μετά από 10 χρόνια στην αιμοκάθαρση, υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση νεφρού

Περίμενε χρόνια την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή 45χρονη νεφροπαθής από το Βόλο η οποία την τελευταία δεκαετία υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση και χθες η τύχη της χαμογέλασε.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η 45χρονη βρέθηκε ψηλά στη λίστα υποψηφίων προς μεταμόσχευση και χθες, υπήρξε απόλυτη συμβατότητα με προσφερόμενο νεφρό 22χρονου που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Αθήνα και ήταν κλινικά νεκρός.

Οι γονείς του άτυχου παλικαριού πήραν τη μεγάλη απόφαση να προσφέρουν τα όργανα του παιδιού τους σε συνανθρώπους που είχαν ανάγκη και έτσι στήθηκε μια μεγάλη γέφυρα ζωής με μεταμοσχευτικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ένας νεφρός του άτυχου 22χρονου, μεταμοσχεύτηκε στον Ευαγγελισμό στη 45χρονη άνεργη από το Βόλο, η οποία προσπαθούσε αρκετά χρόνια να βρει συμβατό μόσχευμα. Τα υπόλοιπα όργανα του άτυχου νέου μεταφέρθηκαν για μεταμοσχεύσεις, η καρδιά στο Ωνάσειο, οι πνεύμονες στην Αυστρία, το ήπαρ και ο δεύτερος νεφρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης κ.α. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η 45χρονη λήπτρια, έχει θετική μετεγχειρητική εικόνα και η κατάστασή της εξελίσσεται ομαλά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασ. Γιαννάκος, εξέφρασε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» την ελπίδα το 2016 να είναι καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές για τα άτομα που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.

«Το 2015 είχαμε στη Μαγνησία δύο δωρεές οργάνων, ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο μεταμοσχεύσεις σε νεφροπαθείς της περιοχής. Τα ίδια περίπου στοιχεία και για το 2014, δηλαδή χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι στη λίστα μεταμοσχεύσεων στο Ν. Μαγνησίας βρίσκονται 65-70 άνθρωποι ηλικίας 18 ως 65 χρονών, ενώ το σύνολο των αιμοκαθαρόμενων είναι 150 και συνολικά 240 (μαζί με τους μεταμοσχευμένους και περιτοναϊκούς)».

Ο χρόνος αναμονής για το πολύτιμο μόσχευμα είναι μεγάλος. Κατά μέσο όρο οι νεφροπαθείς περιμένουν 12 χρόνια μέχρι να υποβληθούν σε μεταμόσχευση εφόσον φυσικά βρεθεί ο συμβατός δότης. Η αναμονή όμως μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 15 ή και 17 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ζητούμενο είναι η αύξηση των δωρεών οργάνων. Το 2014 είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών σε νεφροπαθείς της Μαγνησίας, από ζώντες δότες και συγκεκριμένα από πρόσωπα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο για να ενισχύσει τη δωρεά οργάνων. Και η ενημέρωση πάνω στη δωρεά οργάνων που είναι δώρο ζωής θα πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία. Χρειαζόμαστε μεταμοσχευτική παιδεία», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

«Υπάρχει χειρότερη χρονιά από το 2015;»

Η περασμένη χρονιά ήταν η χειρότερη στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά σε όλη τη χώρα. Μέσα Οκτωβρίου οι δότες οργάνων ήταν πανελλαδικά μόλις 33, που σημαίνει 3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και είχαν πραγματοποιηθεί 80 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από νεκρό δότη.

Δεύτερη «χειρότερη» επίδοση ήταν το 2001, πρώτη χρονιά ενεργοποίησης του ΕΟΜ. Τότε ο αριθμός των δοτών ήταν 40 (3,6 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού), ενώ είχαν γίνει 97 μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2008, όταν καταγράφηκαν στην Ελλάδα 8,9 δότες ανά εκα- τομμύριο πληθυσμού και πραγματοποιήθηκαν 266 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από νεκρό δότη. Από το 2011, όταν οι δότες έφτασαν τους 79, έως σήμερα η πορεία είναι σταθερά πτωτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου