ΤΟΠΙΚΑ

Δύσκολο το κυνήγι αποδείξεων

δύσκολο-το-κυνήγι-αποδείξεων-851206

Ανθρακες ο θησαυρός… λένε οι συνταξιούχοι, σχολιάζοντας τα νέα φορολογικά μέτρα.
Περισσότερο φόρο σε σχέση με το παρελθόν κινδυνεύουν να πληρώσουν εξάλλου και οι φορολογούμενοι με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, αν δεν καταφέρουν να μαζέψουν αποδείξεις για να επωφεληθούν από όλο το αφορολόγητο. Το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν ουσιαστικά ροκανίζει κάθε ελάφρυνση, αφού πολλοί κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα εισοδήματά τους σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι.
Πώς θα το κάνει αυτό ένας συνταξιούχος με 800 ευρώ σύνταξη, όταν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του το διαθέτει για λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή διαμένει σε χωριό όπου είναι περιορισμένη η κατανάλωση;
Ακόμη όμως και ο συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ για να μπορέσει να συγκεντρώσει αποδείξεις για περίπου 1.800 ευρώ… θα πρέπει δύο φορές την εβδομάδα να επισκέπτεται σούπερ μάρκετ.

«Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ότι θα επιβάλει κανόνες φορολογικής ισότητας και δικαιοσύνης είναι στον αέρα» υπογράμμισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Θανάσης Κατσίκας. Είναι αδιανόητο το μεγαλύτερο τμήμα των μισθωτών και συνταξιούχων να φορολογείται έτσι και να υπάρχουν άλλες ομάδες -οι οποίες μάλιστα κατά κανόνα βρίσκονται σε καλύτερη επαγγελματική και μισθολογική κατάσταση- που να έχουν το προνόμιο της αυτοτελούς φορολόγησης, δηλαδή μιας χαριστικής πράξης της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο οι απόμαχοι της δουλειάς δεν έχουν άλλα περιθώρια φορολογικής επιβάρυνσης και αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις, κατώτερη σύνταξη στα 1.120 ευρώ και πάταξη της ακρίβειας με ουσιαστικά μέτρα στην αγορά.
Το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουν εγκρίνει οι συνταξιουχικές οργανώσεις και θα αποτελέσει τις διεκδικήσεις για το 2010 περιλαμβάνει τα εξής:
* Κατώτερη σύνταξη για όλα τα ταμεία 1120 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ – Ειδικά Ταμεία – ΝΑΤ – Δημόσιο – ΟΤΑ και ανακαθορισμό των παλιών συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, και πλήρη ενσωμάτωση της ΑΤΑ. Το ΕΚΑΣ δεν είναι λύση και το απορρίπτουμε.
* Πάταξη της ακρίβειας – κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης.
* Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με
εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
* Βελτίωση της περίθαλψης από τα ταμεία μας και το Δημόσιο. Και να μας παρέχεται δωρεάν, καθώς και τα φάρμακα.
* Να προστατευθούν τα αποθεματικά των ταμείων και να αποδώσουν το κράτος και η εργοδοσία όλα τα κλεμμένα από το 1950, που ανέρχονται πάνω από 80 δισ. ευρώ κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου