ΤΟΠΙΚΑ

Παραδοσιακή τελετή καθαγιασμού των υδάτων στην Κάτω Γατζέα

παραδοσιακή-τελετή-καθαγιασμού-των-υ-163388

Κόντρα στην παροιμία του λαού μας που λέει «Στεγνά Χριστούγεννα, βρεγμένα Φώτα», ο φετινός χειμώνας ελέω μάλλον της κλιματικής αλλαγής, τις είχε, τουλάχιστον στο Πήλιο και τις δύο τούτες μεγάλες γιορτές του Δωδεκαημέρου ηλιόλουστες.

Το γεγονός αυτό το χάρηκαν ιδιαίτερα οι πιστοί του πατροπαράδοτου αγιασμού των Υδάτων, που κατέκλεισαν ανήμερα των Φώτων το σημαιοστόλιστο από τον εορτάζοντα τοπικό σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων λιμανάκι της Κάτω Γατζέας.

Σε πολλές εκατοντάδες από τα γύρω χωριά αλλά και από το Βόλο υπολογίζονται κι εφέτος οι φιλέορτοι, οι οποίοι χάρηκαν μία γνήσια παραδοσιακή τελετή αγιασμού των υδάτων, με τη ρίψη του Σταυρού στη Θάλασσα.

Η καθιερωμένη ιεροτελεστία στην οποία παραβρέθηκε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ο κ. Νικ. Φορτούνας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου, Κώστας Λεγαντής και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Ιωάννη Ευαγγελινός πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο αμέσως μετά τον Μεγάλο Αγιασμό στον ενοριακό ναό του Τιμίου Σταυρού της Κάτω Γατζέας από τον πιστό τηρητή του εθίμου ιερέα της τοπικής ενορίας αιδ. Δημήτριο Καποδίστρια και τον 92χρονο και πάντα καλλίφωνο ντόπιο ιεροψάλτη Τσιακοβή στον εσωτερικό θαλάσσιο χώρο του λιμανιού και από το αλιευτικό σκάφος του Σάββα Λαζαρίδη.

Και βέβαια από την όλη τελετή δεν έλειψαν κι εφέτος ούτε τα περιστέρα, ούτε οι καραμούζες και κυρίως ούτε οι κολυμβητές που ρίχτηκαν στα γαλήνια νερά διαγωνιζόμενοι για την ανάσυρση του Σταυρού και μάλιστα σε αριθμό μεγαλύτερο απ’ όλα τα προηγούμενα 20 χρόνια διαρκούς τήρησης του εθίμου, αφού εφέτος έφτασαν στους εννιά.

Συγκεκριμένα οι φετινοί μετέχοντες του εθίμου, ήταν οι Καποδίστριας Ιωάννης, Καραδέμητρος Δημήτριος, Κυριαζής Αναστάσιος, Παλτατζής Εμμανουήλ, Πολυμέρου Γεώργιος, Ρήγας Θεοδώρου, Σιαφάκας Άγγελος, Σφέτσιας Κωνσταντίνος και Τσούπρος Νικόλαος. Κι όσο για τον νικητή της χρονιάς, δεν ήταν ένας αλλά δύο: Εμμ. Παλτατζής και Θεόδ. Ρήγας.

Στο τέλος της όλης τελετής ο εορτάζων Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας «Ο Τίμιος Σταυρός», που είχε για μία ακόμα χρονιά την επιμέλεια της οργάνωσης της εκδήλωσης, κέρασε, όπως κάθε χρόνο, τους παρευρεθέντες με γλυκά.

Κ. Λ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου