ΤΟΠΙΚΑ

Πήραν «φωτιά» τα έδρανα της Βουλής

πήραν-φωτιά-τα-έδρανα-της-βουλής-851206

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και ολόκληρη την αντιπολίτευση επικράτησαν και χθες κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, τόσο επί της ουσίας του μέτρου όσο και επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος με την οποίο εισήχθη προς ψήφιση.
Το νομοσχέδιο τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα της ΝΔ, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 8 το βράδυ, με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ξεπεράσει την συγκυρία, κατά την οποία «η χώρα μας διέρχεται βαθιά κρίση και δέχεται τεράστια κερδοσκοπική επίθεση, χωρίς να αναγκαστεί να λάβει μέτρα τα οποία ουσιαστικά απεμπολούν την ανεξαρτησία της χώρα μας».
Απαντώντας δε στο επιχείρημα όλων των πτερύγων της Βουλής για τον μη επείγοντα χαρακτήρα του νομοθετήματος και άρα ευτελισμού των θεσμών όταν η κυβέρνηση το εισάγει έτσι, ρώτησε (προς τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ) αν θεωρούν «πως οι περιστάσεις επιτρέπουν ομφαλοσκόπηση, στην οποία επιδίδονταν οι ησυχαστές».
«Για πεντέμισι χρόνια η χώρα κινούνταν με τον αραμπά. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας κρίσης κι είμαστε σε σημείο που δεν έχουμε περιθώριο για άλλες ήττες», είπε.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε το μέτρο αντιαναπτυξιακό και τόνισε ότι θα επιφέρει συνέπειες σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας και θα επηρεαστεί η ανάπτυξη.
Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία 36 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε με αποθεματοποίηση καυσίμων, εξαιτίας της πρώιμης ανακοίνωσης του μέτρου.

Όχι αύξηση ΦΠΑ

Απαντώντας ο Φ. Σαχινίδης τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης του ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν θα πάει σε εβδομάδα τεσσάρων ημερών και δεν θα αυξήσει το ΦΠΑ, ενώ πρόσθεσε αναφορικά με την επιχειρηματολογία για συναίνεση, πως θυμίζει την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι», ενώ σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ για την Οικονομία, διερωτήθηκε:
«Αφού έχετε μέτρα ποιος σας εμπόδιζε να τα εφαρμόσετε και να ενεργοποιήσετε το ΕΣΠΑ;».
«Φωνάζει κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ανταπάντησε ο Μ. Κεφαλογιάννης, καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την «χαμένη οκταετία του 80, που δημιούργησε το χρέος, του οποίου τους τόκους πληρώνουν όλες οι κυβέρνησης της χώρας».
Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τόνισε πως όντως οι έκτακτες καταστάσεις, απαιτούν έκτακτες λύσεις, όχι όμως και έκτακτα λάθη. Αναφορικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος είπε ότι πέντε κυβερνήσεις πριν, φέρανε μόλις δύο νομοσχέδια με αυτή την διαδικασία και ήταν πραγματικά επείγουσα.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη ληστεία και την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και να αντιταχθούμε στις επιλογές της ΕΕ.
Κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αφού είπε ότι το κόμμα του θα σκεφτεί αν θα παραμείνει στην αίθουσα σε τέτοιες διαδικασίες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ως κατεπείγον ένα νομοθέτημα άγριων φορολογικών μέτρων για να μην υποστεί τη βάσανο του ελέγχου.
Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να περικόψει τις σπατάλες και όχι τα επιδόματα, διερωτώμενος γιατί πετάνε τα λίαρ τζετ που κοστίζουν 6.000 ευρώ την ώρα, γιατί δεν ζητούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, τα κεφάλαια που δανείσαμε και δημεύτηκαν από ξένες χώρες (Λιβύη, Αιθιοπία), γιατί δίνουμε «ένα σωρό συντάξεις ΙΚΑ, σε Αλβανούς, Πακιστανούς κ.α».
Εκ μέρους τους ΣΥΡΙΖΑ η Ευ. Αμμανατίδου τόνισε ότι δεν αμβλύνεται η κρίση με μέτρα που πλήττουν περισσότερο τον κόσμο, που μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική κρίση, ούτε υποβοηθείται η πράσινη ανάπτυξη με μέτρα σαν εκείνα με τα τέλη.

Υπέρ της έκδοσης αποδείξεων η ΠΟΠΕΚ
Υπέρ της έκδοσης αποδείξεων για πωλήσεις καυσίμων από τις ταμειακές μηχανές που ήδη υπάρχουν στα πρατήρια για τα λοιπά είδη που διαθέτουν προς κατανάλωση τάσσεται με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα γίνονται διασταυρώσεις με το βιβλίο αποθήκης ώστε «να μην είναι υπόλογοι οι πρατηριούχοι για τις διαφορές όγκου καυσίμων που οφείλονται σε ξένους παράγοντες».
Η βασική θέση της Ομοσπονδίας παραμένει υπέρ της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών συνδεδεμένων με ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, τα οποία όμως αφενός κοστίζουν και αφετέρου χρειάζεται χρόνος για να εγκατασταθούν.
Η ΠΟΠΕΚ σημειώνει πάντως ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για ένταξη του κλάδου στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων.
Με την ίδια ανακοίνωση και με αφορμή ερωτήσεις βενζινοπωλών και καταναλωτών, η ΠΟΠΕΚ διευκρινίζει ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αφορά μόνο τις βενζίνες (14,3 λεπτά το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ) και το πετρέλαιο κίνησης (6 λεπτά ανά λίτρο μαζί με το ΦΠΑ) και όχι το πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται πάντως για τις καθυστερήσεις επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης οι οποίες, όπως επισημαίνουν, δημιουργούν έντονα προβλήματα ρευστότητας, καθώς και για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει τα αποθέματα της 9ης Φεβρουαρίου 2010, με την διαφορά του Ε.Φ.Κ, τα οποία όμως πουλήθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας με τον παλαιό μειωμένο Ε.Φ.Κ.
Η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει εξάλλου τον κίνδυνο η αύξηση του ΕΦΚ να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης βενζίνης η οποία είναι ήδη μειωμένη λόγω της κρίσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου