ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε ο υψηλός εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν

ξεκίνησε-ο-υψηλός-εμπλουτισμός-ουραν-851206

Ξεκίνησε χθες η Τεχεράνη τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν, υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), όπως μετέδωσε το αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Αλάμ της ιρανικής τηλεόρασης.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά τις αυξημένες πιέσεις της Δύσης, η οποία απειλεί με νέες κυρώσεις το Ιράν. Τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Τεχεράνης να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για την παραγωγή καυσίμων.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει «εντός μερικών εβδομάδων, όχι μηνών» μια απόφαση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Αν η απόφαση υιοθετηθεί, θα είναι η τέταρτη κατά σειρά που επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η απόφαση του Ιράν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ειλικρίνεια των δηλώσεων της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, o πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις που θα παραλύσουν το Ιράν.

«Το Ιράν σπεύδει να παραγάγει πυρηνικά όπλα… Πιστεύω πως αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι σκληρή δράση από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο Μπ. Νετανιάχου, απευθυνόμενος σε Ευρωπαίους διπλωμάτες.
«Αυτό δεν σημαίνει μετριοπαθείς ή περιορισμένες κυρώσεις. Αυτό σημαίνει κυρώσεις που παραλύουν και οι κυρώσεις αυτές πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως» τόνισε.
Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός για την περιφερειακή ανάπτυξη Σιλβάν Σαλόμ ζήτησε η διεθνής κοινότητα να επιβάλει «επώδυνες κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, ακόμη κι αν η Ρωσία και η Κίνα αρνούνται να τις υιοθετήσουν.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να απατάται από μια λεγόμενη συνεργασία του Ιράν ή αν επιβάλει πραγματικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και του πυρηνικού της προγράμματος», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλο δρόμο από νέες κυρώσεις», ενώ Γαλλία και Ρωσία κάνουν λόγο για προκλητικές ενέργειες και εκβιασμό.

Η Δύση φοβούνται ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου