ΤΟΠΙΚΑ

Απέτυχαν οι μικροοργανισμοί στο Βιολογικό Καθαρισμό Βόλου

απέτυχαν-οι-μικροοργανισμοί-στο-βιολ-170383

Εφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: αύξηση της λυματολάσπης κατά 45% και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού κατά 50% – Νομικά εναντίον του αναδόχου η ΔΕΥΑΜΒ

Απέτυχε πλήρως το πρόγραμμα μείωσης της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Βόλου, μέσα από μικροοργανισμούς. Αντί για εξάλειψη της ιλύος με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του ΧΥΤΑ και άρα του περιβάλλοντος, η λυματολάσπη αυξήθηκε κατά 45%. Την ίδια ώρα το επεξεργασμένο νερό που κατέληξε στον Παγασητικό αντί να είναι καθαρό σε ποσοστό 90% και άνω, υποβαθμίστηκε. Η καθαρότητα του νερού ήταν της τάξης του 50%. Η διακοπή του πιλοτικού προγράμματος ανακοινώθηκε επίσημα από τη ΔΕΥΑΜΒ, χθες. Ωστόσο, το πρόγραμμα είχε διακοπεί επτά ημέρες μετά την επίσημη παρουσίασή του σε δημάρχους της Θεσσαλίας, στις 16 Νοεμβρίου.

Το διάστημα που μεσολάβησε από 16 Νοεμβρίου έως και χθες, επιχειρούνταν αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού όπου, λόγω της συσσώρευσης της λυματολάσπης στις δεξαμενές, παρουσιάστηκαν και βλάβες. Η ΔΕΥΑΜΒ θα στραφεί νομικά εναντίον του αναδόχου «ως αποκλειστικά υπαίτιου για την αστοχία του προγράμματος και των επιπτώσεων της εφαρμογής του στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου».

Στις 9 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα εξάλειψης της λυματολάσπης είχε παρουσιαστεί επίσημα ενώπιον δημάρχων της Θεσσαλίας. Γινόταν λόγος για ένα σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού και ταυτόχρονα θα μειώσει το κόστος λειτουργίας αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Βόλου.

Πρόκειται για τη μέθοδο βιοενίσχυσης διαχείρισης της ιλύος, μία πρωτοποριακή μέθοδο, κατά την οποία μικροοργανισμοί ευνοούν το ρυθμό της βιοδιάσπασης του οργανικού φορτίου με αποτέλεσμα η ποσότητα που παραμένει να είναι σχεδόν μηδενική και την ίδια ώρα η καθαρότητα του νερού να αγγίζει το 98%. Επτά ημέρες μετά, στις 16 Νοεμβρίου, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος διακόπηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντί η λυματολάσπη να μειωθεί σε ποσοστό 70% και να καταλήγουν μικρότερες ποσότητες στο ΧΥΤΑ, όπου εναποτίθενται παράνομα επιβαρύνοντας το περιβάλλον, η λυματολάσπη αυξήθηκε κατά 45%. Μάλιστα συσσωρευόταν στις δεξαμενές με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να υποστούν και βλάβες.

Παράλληλα, η ποιότητα του νερού που κατέληξε στον Παγασητικό Κόλπο υποβαθμίστηκε χωρίς να αποκλείεται τυχόν επιβάρυνση του θαλάσσιου μετώπου. Το νερό στο διάστημα εφαρμογής της βιοεξυγίανσης, αντί να είναι καθαρό σε ποσοστό άνω του 90%, υποβαθμίστηκε και η καθαρότητά του αφορούσε το 50% περίπου.

Από την ημέρα διακοπής του προγράμματος έως και προχθές, επιχειρήθηκε εξυγίανση της λειτουργίας του Βιολογικού: αποκατάσταση των βλαβών, αποξήρανση της λυματολάσπης που συγκεντρώθηκε σε σχεδόν διπλάσιες ποσότητες, αποκατάσταση της ποιότητας του νερού που καταλήγει στον Παγασητικό. Χθες, με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ ανακοίνωσε τη διακοπή του προγράμματος, αλλά και ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του αναδόχου: «Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ με βασικό στόχο τη μείωση των ποσοτήτων της αφυδατωμένης λάσπης και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των ΕΕΛ σύναψε σύμβαση «Προμήθειας Υπηρεσιών Δοκιμαστικής Εφαρμογής Μεθόδου Μείωσης της Παραγωγής Ιλύος στην ΕΕΛ Βόλου», με την εταιρεία ΕΔΙΑΣ η οποία εφάρμοσε την τεχνολογία Βιοεξυγίανσης. Μετά από 45 ημέρες εφαρμογής και παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του αναδόχου, το πρόγραμμα απέτυχε πλήρως να ικανοποιήσει τους δεσμευτικούς όρους και στόχους της Σύμβασης με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει στη διακοπή αυτού πριν την ολοκλήρωσή του.

Μετά τα παραπάνω η ΔΕΥΑΜΒ, προχώρησε στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον του αναδόχου ως αποκλειστικά υπαίτιου για την αστοχία του Προγράμματος και των επιπτώσεων της εφαρμογής του στις ΕΕΛ».

«Επιλογή Ευθύνης»: Φιάσκο Μπέου με το Βιολογικό

Εξηγήσεις ζητά η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας

Για πρωτοφανές φιάσκο του «συστήματος Μπέου» σε σχέση με το πολυδιαφημισμένο πιλοτικό πρόγραμμα για τη δήθεν εξάλειψη της λυματολάσπης του Βιολογικού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», θέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα, καίρια ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε πρωτοφανές φιάσκο του «συστήματος Μπέου» κατέληξε το πολυδιαφημισμένο πιλοτικό πρόγραμμα για τη δήθεν εξάλειψη της λυματολάσπης του Βιολογικού. Και το ρεζιλίκι δεν περιορίζεται στην πόλη μας, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, αφού η παρουσίαση του προγράμματος έγινε «εν χορδαίς και οργάνοις» και στους (λίγους) δημάρχους της Θεσσαλίας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση Μπέου.

Είναι προφανές πως, όσο θα συνεχίζουν να παρακάμπτουν τις Υπηρεσίες του Δήμου και των νομικών του προσώπων, να δουλεύουν με παρατρεχάμενους και να συνομιλούν εξωθεσμικά με διάφορους γυρολόγους ιδιωτικών εταιριών, το ένα φιάσκο θα διαδέχεται το άλλο, εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Θυμίζουμε ότι η παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος έγινε όχι από τα αρμόδια επιστημονικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά από τον ίδιο τον εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρίας! Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση.

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει κάποιος από τη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ που αισθάνεται την ανάγκη να δώσει κάποια εξήγηση και να ζητήσει ένα συγγνώμη για το φιάσκο; Θυμίζουμε ότι ο σε αργία, πλέον, δήμαρχος στην παρουσίαση του προγράμματος έκανε λόγο για συμφέροντα εταιριών αξίας εκατομμυρίων ευρώ που υποτίθεται ότι θα έμεναν πλέον εκτός του Βιολογικού, αφήνοντας υπαινιγμούς για το γεγονός ότι το σύστημα δεν εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Οφείλουν, ακόμη, να ενημερώσουν, αν η αρμόδια Υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ είχε διατυπώσει την επιστημονική της άποψη για το πρόγραμμα και πότε έγινε αυτό. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: στην παρουσίαση που έγινε, στις 9 Νοεμβρίου 2015, ανακοινώθηκε ότι βρισκόμασταν στην έκτη βδομάδα της δίμηνης πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος. Δηλαδή, μέχρι στις 9 Νοεμβρίου 2015, το σύστημα είχε λειτουργήσει πιλοτικά γύρω στις 40 ημέρες και υπολείπονταν άλλες 20 περίπου ημέρες, για να ολοκληρωθεί η πιλοτική λειτουργία. Από τότε όμως έχουν περάσει 50 ημέρες. Και μόλις σήμερα ανακοινώνεται από τη ΔΕΥΑΜΒ ότι «μετά από 45 ημέρες εφαρμογής» αποφασίστηκε «η διακοπή του προγράμματος πριν την ολοκλήρωσή του». Τα σαΐνια που εξέδωσαν την ανακοίνωση, χαμένα μέσα στο ψέμα και την προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, μπέρδεψαν ακόμη και τις μέρες!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου