ΤΟΠΙΚΑ

Αναφορά Ροδούλας Ζήση για το Φράγμα Μαυρομάτι

αναφορά-ροδούλας-ζήση-για-το-φράγμα-μα-851206

Στην κατάθεση αναφοράς προέβη η Βουλευτής Μαγνησίας και Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κυρία Ροδούλα Ζήση, προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, διαβιβάζοντας και σχετική επιστολή του Νομάρχη Μαγνησίας αναφορικά με την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της κατασκευής του Φράγματος Μαυρομάτι, ενός έργου πολύ σημαντικού για κάλυψη βασικών αναγκών ύδρευσης και άρδευσης για ολόκληρη τη Νοτιοδυτική Μαγνησία.
Με την αναφορά της η κ. Ζήση επισημαίνει στην αρμόδια Υπουργό την ανάγκη συνέχισης των εργασιών για την κατασκευή του έργου, ενημερώνοντάς τη παράλληλα και για το ιστορικό που αφορά στο έργο. Σύμφωνα λοιπόν με τις έως τώρα εξελίξεις, από την έναρξη του έργου το Μάρτιο του 2007 και μέχρις ενός σημείου, οι εργασίες συνεχίζονταν με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα δίκτυα επεξεργασίας και μεταφοράς νερού και το 50% περίπου του έργου του Φράγματος να έχουν ολοκληρωθεί. Η αδικαιολόγητη όμως απόφαση του τέως Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας για διακοπή των χρηματοδοτήσεων του έργου, από την 1-1-2009 και μέχρι τις 30.6.2009 οπότε και έληγε η χρηματοδοτική περίοδος του ΠΕΠ Θεσσαλίας, δημιούργησε σοβαρά κωλύματα σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του έργου. Επιπλέον, η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Θεσσαλίας για απένταξη του έργου από τις χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ, οδήγησε στην δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην διαδικασία κατασκευής του έργου.
Κατόπιν συσκέψεων και συνεννοήσεων μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως σημειώνει η Βουλευτής Μαγνησίας, προκρίθηκε η λύση της, υπό προϋποθέσεις, ένταξης του έργου στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μία λύση η οποία προϋπέθετε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για την προώθηση των απαραίτητων υποέργων και μελετών, με κυριότερη την διάθεση πίστωσης ύψους 650.000 ευρώ από πόρους της ΝΑΜ, για την στοιχειώδη κάλυψη των εργασιών κατασκευής, προκειμένου να αποφευχθούν διεκδικήσεις της Αναδόχου εταιρίας και μία ενδεχόμενη εμπλοκή του έργου. Έτσι όμως εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες που υπήρχαν από πλευράς ΝΑΜ, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του έργου να θεωρείται μετέωρη.
Καθίσταται λοιπόν σαφές, όπως τονίζει η κ. Ζήση εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της, ότι το έργο έχει περιέλθει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο για την ολοκλήρωσή του σημείο. Η υποχρέωση δε, από πλευράς ΝΑΜ να δώσει στον ανάδοχο εντολή, έως τα τέλη Μαρτίου, για συνέχιση των εργασιών ή εντολή πλήρους διακοπής των εργασιών, με ταυτόχρονη διάλυση της εργολαβίας, καθιστά την ανησυχία αυτή, που είναι διάχυτη σε ολόκληρη τη Μαγνησία, ακόμη εντονότερη, καθώς πλέον υπάρχει έντονος ο φόβος της ακύρωσης ενός ζωτικού για το νομό έργου.
Κλείνοντας, η κ. Ζήση τονίζει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την ανεύρεση κάποιας συγκεκριμένης και ορατής προοπτικής για την ολοκλήρωση της κατασκευής του, παρά μόνο την ένταξη του στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Προκειμένου λοιπόν, να μην οδηγηθούμε σε δυσάρεστα για την περιοχή μας αποτελέσματα, καλεί την αρμόδια Υπουργό να αναλάβει προσωπικά τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, ώστε να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία για τη Μαγνησία, η οποία θα συντελέσει σημαντικά, όχι μόνο στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου