ΤΟΠΙΚΑ

Δεσμεύσεις της Λ. Κατσέλη για το Βόλο

δεσμεύσεις-της-λ-κατσέλη-για-το-βόλο-851206

Απλούστευση διαδικασιών για νέες επενδύσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, επίσπευση εκταμίευσης πόρων για το ΕΣΠΑ, ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ΤΕΜΠΜΕ αλλά και ενεργές παρεμβάσεις στον τομέα της Ναυτιλίας και της Ανταγωνιστικότητας για τη Μαγνησία προανήγγειλε η Υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη από το Βόλο.
Ολοκληρώνοντας το κύκλο των επαφών της, που περιλάμβανε το διήμερο Σάββατο και Κυριακής επαφές με τους βιομηχάνους και τους άλλους παραγωγικούς φορείς, τους τοπικούς φορείς στη σύσκεψη που έγινε στο Ξενία αλλά και στο κόμμα, η κ. Κατσέλη σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους και τον προβληματισμό που υπάρχει για τις αναταράξεις λόγω της οικονομικής κρίσης, επέμεινε κυρίως στον αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχει χαράξει το Υπουργείο της για να τονώσει με ρευστότητα την αγορά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης.
Τόσο στη συνάντηση με το ΣΕΒ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, όσο και στη σύσκεψη που έγινε με τους φορείς, η Υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος 630.000.000 ευρώ που προορίζεται για τη Θεσσαλία -μέσω του ΕΣΠΑ- θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αφού θα απορροφηθούν σε παρεμβάσεις που θα προάγουν την πράσινη ανάπτυξη, θα βελτιώσουν τις υποδομές, θα στηρίξουν τον αγροτικό τομέα και τις μεταφορές και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική περιοχή.
Ειδικά για τα νησιά των Βορείων Σποράδων η κ. Κατσέλη, ακούγοντας τους δημάρχους της περιοχής να θέτουν θέματα ακτοπλοϊκού αποκλεισμού και επενδύσεων, δεσμεύτηκε να παρέμβει προσωπικά, ώστε να ξεμπλοκαριστούν διαδικασίες που έχουν “μπλέξει” μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τα υδατοδρόμια, ενώ καθησυχαστική εμφανίστηκε και ως προς τις επενδύσεις που επίκεινται, απαντώντας στις σχετικές επισημάνσεις των δημάρχων Σκιάθου και Αλλονήσου κ.κ. Ν. Πλωμαρίτη και Βλάικου.
Ο νέος επενδυτικός νόμος σύμφωνα με την Υπουργό θα είναι έτοιμος το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι το Μάιο θα έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλές που αφορούν στους επαγγελματίες και βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να ανασάνει η αγορά.
Η κ. Κατσέλη υπεραμύνθηκε των πολιτικών που η ίδια έχει προωθήσει μέσα από συγκεκριμένα νομοσχέδια, όπως αυτού για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, επεσήμανε ότι σύντομα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο που αφορά στα υπεχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ προανήγγειλε και νέες πρωτοβουλίες προς τις τράπεζες που θα ανακουφίζουν τους μικρομεσαίους, αφού όπως παραδέχτηκε το τραπεζικό σύστημα έτσι όπως λειτουργεί επί δεκαετίες έχει και αυτό ευθύνες για την πιστωτική ασφυξία που έχει συσσωρευθεί.
Με τα υπομνήματα στο χέρι…
Στη σύσκεψη των φορέων στην οποία η κ. Κατσέλη είχε δίπλα της και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, πανεπιστημιακό του Π.Θ. κ. Γ. Πετράκο, όλοι οι φορείς κατέθεσαν τα υπομνήματα με θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητές της.
Ο Νομάρχης Μαγνησίας ΑΠ. Παπατόλιας μίλησε για τους αναπτυξιακούς στόχους της Μαγνησίας, υποβάλλοντας αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα θέματα, αναφέρθηκε στις σημαντικές καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ και ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία για την προώθηση όλων των εκκρεμοτήτων.
Στο ίδιο ύφος και ο κ. Αλ. Βούλγαρης, που έθεσε έξι κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο Βόλο και έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά και ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ δήμαρχος Αγριάς Θωμάς Παπαευθυμίου, που ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τα έργα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Σπηλιόπουλος έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα που απασχολούν τους παραγωγικούς φορείς. Λακωνικός αλλά επί της ουσίας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κων. Λεβέντης έθεσε το θέμα των Τεμπών και ζήτησε λύσεις για να σταματήσει η συρρίκνωση του εισοδήματος στον κλάδο του, ενώ ο κ. Αθανασός από το χώρο της εστίασης αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ αλλά και στις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο ΤΕΜΠΜΕ.
Για την πιστωτική ασφυξία στην αγορά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους μικρομεσαίους μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Στάθης Πλαστάρας, ενώ ο αντιπρύτανης Μποντόζογλου ζήτησε τη συνδρομή για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος του Παν. Θεσσαλίας.
«Ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την πολιτική βούληση που επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας να προωθήσει νέα αποκέντρωση των διαδικασιών και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να πάρει μία νέα ώθηση η υπόθεση της «πράσινης» Ανάπτυξης, σε τοπικό επίπεδο, επεσήμανε ο Νομάρχης Μαγνησίας μετά το πέρας της σύσκεψης και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Από την άποψη αυτή η Κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τις μεγάλες ενδεχόμενες αλλαγές με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη και την ανάδειξη νέου αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Σήμερα δεν ήρθαμε σε αυτή τη σύσκεψη απλώς για να αθροίσουμε αιτήματα, αλλά για να εγκαινιάσουμε ένα νέο τρόπο συνεργασίας της τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική διοίκηση με στόχο την ανάδειξη των σημαντικών προτεραιοτήτων της Μαγνησίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου