ΤΟΠΙΚΑ

Ασφαλές το νερό στις Σταγιάτες

ασφαλές-το-νερό-στις-σταγιάτες-172898

Και νέες αναλύσεις σε τέσσερα σημεία χρηματοδότησαν κάτοικοι

Τα αποτελέσματα τεσσάρων νέων αναλύσεων δειγμάτων νερού από ισάριθμα σημεία υδροδότησης στο χωριό, που δείχνουν ότι η ποιότητα του νερού στις Σταγιάτες είναι σχεδόν άριστη, παρουσιάστηκαν σε έκτακτη συνέλευση των κατοίκων του χωριού που πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή.

Οι αναλύσεις έγιναν προπαραμονή των Χριστουγέννων σε τέσσερα σημεία: στην πηγή, στη μικρή δεξαμενή, στη βρύση της πλατεία και στην κεντρική δεξαμενή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα, τόσο στην πηγή όσο και στην κεντρική δεξαμενή το μικροβιακό φορτίο είναι μηδενικό. Στη βρύση της πλατείας ανιχνεύτηκε ποσότητα μικρότερη των τεσσάρων αποικιών ολικών κολοβακτηροειδών, ενώ στη μικρή δεξαμενή εντοπίστηκαν 68 αποικίες ολικών κολοβακτηροειδών και λιγότερες από τέσσερις αποικίες εντερόκοκκων.

Οι κάτοικοι στη συνέλευση του Οκτωβρίου, αποφάσισαν να πάρουν το νερό στα χέρια τους. Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε η υλοποίηση της απόφασης με την συμμετοχή όλων. Κάποιοι συμμετείχαν χειρονακτικά, άλλοι προσέφεραν οικοδομικά υλικά και άλλοι χρήματα.

Οι εργασίες διήρκεσαν 1,5 μήνα. Σε όλο αυτό το διάστημα χρηματοδοτήθηκαν 22 αναλύσεις δειγμάτων για να παρακολουθείται η πορεία των εργασιών. «Η ποιότητα του πόσιμου νερού του χωριού μας, στην πηγή, στην κεντρική δεξαμενή και στη δημόσια βρύση της πλατείας είναι άριστη. Καταφέραμε να μηδενίσουμε την παρουσία μικροοργανισμών μετά από σκληρή, μεθοδική δουλειά και πολλά έξοδα», αναφέρουν οι κάτοικοι.

Ο απολογισμός των έργων αλλά και το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων παρουσιάστηκε σε συνέλευση κατοίκων πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο δημοσιεύματα περί μόλυνσης του νερού, προκάλεσαν εκ νέου ανησυχία στους κατοίκους. Εγιναν επαναληπτικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι το νερό είναι ασφαλές.

«Εμείς δεν ανησυχούμε, γιατί τελικά καταφέραμε να επαναφέρουμε με δικά μας μέσα το δίκτυο του πόσιμου νερού του χωριού μας σε κανονική και ασφαλή λειτουργία. Καλούμε τους κατοίκους του Βόλου να συνεχίσουν να προμηθεύονται νερό από τη δημόσια βρύση της πλατείας και συνεχίζουμε τον δύσκολο αγώνα μας για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας του νερού και του δημόσιου χαρακτήρα του, αντιμέτωποι με τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοια δημοσιεύματα», αναφέρουν οι κάτοικοι σε ανακοίνωσή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου