ΤΟΠΙΚΑ

Νέο μεγάλο εμπορικό κέντρο στην Υπερτοπική Αγορά

νέο-μεγάλο-εμπορικό-κέντρο-στην-υπερτ-851206

Συνεδριάζει αύριο το απόγευμα στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) της ΝΑΜ, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των μαζικών επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων της περιοχής μας, για την πρόταση της διοίκησης της ΙΑΣΩΝ Α.Ε. για την αξιοποίηση του κτηρίου της Περιφερειακής Αγοράς που ανήκει στην ιδιοκτησία της και τη μετατροπή της σε Εμπορικό Κέντρο, μετά από σχετική πρόταση που έχουν καταθέσει δύο γνωστές στον ελλαδικό χώρο κατασκευαστικές εταιρίες, η ΑΚΡΟΠΟΛ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ Α.Ε και η LAMDA DEVELOPMENT του Ομίλου Λάτση, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate για την αξιοποίηση ακινήτων και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.

Στην αυριανή συνεδρίαση η ΟΚΕ Μαγνησίας καλείται να γνωμοδοτήσει πάνω στην πρόταση της ΙΑΣΩΝ Α.Ε., την οποία θα παρουσιάσει στα μέλη του Δ.Σ. της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ο Πρόεδρός της Γ. Σπηλιόπουλος.
Μετά τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ η πρόταση θα έλθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου και στο Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, προκειμένου να αποφανθούν ως μέτοχοι της ΙΑΣΩΝ Α.Ε. πάνω στην πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου ως Εμπορικό Κέντρο.
Σε διαφορετική περίπτωση , όπως σημειώνει ο κ. Σπηλιόπουλος, η πρόταση θα επιστραφεί στους δύο υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να τροποποιήσουν τις προτάσεις αξιοποίησής τους.

Το ιστορικό
Η ΙΑΣΩΝ Α.Ε. ιδρύθηκε το 2004 και είχε ως σκοπό την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στη Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο ποτέ δεν ανέπτυξε τις δραστηριότητες για τις οποίες συστάθηκε.
Η ΙΑΣΩΝ έχει στην κατοχή της μετά από παραχώρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη μεγάλη ιδιοκτησία της Περιφερειακής – Υπερτοπικής Αγοράς στην περιοχή της συνοικίας της Νεάπολης, που είναι η μεγαλύτερη έκταση που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Βόλος και η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη.
ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΙΑΣΩΝ Α.Ε συμμετέχουν το Επιμελητήριο Μαγνησίας κατά 45%, η Νομαρχία και ο Δήμος Βόλου με 20% και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου με 15%.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ο χώρος είναι εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένος και ομάδες αθιγγάνων έχουν λεηλατήσει κατά καιρούς τις εγκαταστάσεις του. Η εκμετάλλευση αποτελεί αδήριτη ανάγκη, καθώς το διοικητικό συμβούλιο που δεν έχει έσοδα καλείται κάθε χρόνο να πληρώνει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 70.000 ευρώ, κάτι που γίνεται με αύξηση του Μ.Κ. από τους φορείς που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού δεν έχει άλλα ίδια έσοδα.
ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ: Η αξία του ακινήτου (οικόπεδο συνολικού εμβαδού περίπου 41.887 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων 30.187 τετραγωνικά εντός Σχεδίου Πόλης και 11.700 τετραγωνικά Εκτός Σχεδίου και υπάρχοντα κτίσματα) εκτιμάται από το Δ.Σ .ότι είναι της τάξεως άνω των 7.000.000 ευρώ.
Στο εντός σχεδίου τμήμα μπορεί να αναπτυχθεί δόμηση σε 48.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία η ΙΑΣΩΝ Α.Ε ανέθεσε στη μελετητική εταιρία DVA με μελετητή τον κ. Βρεττάκο μελέτη σκοπιμότητας για τη διερεύνηση της αγορά και προετοιμασία του τεύχους προκήρυξης για την αξιοποίηση του ακινήτου.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ: Η μελέτη που συντάχθηκε προέβλεπε τρεις προτάσεις ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων: Εμπορικό Κέντρο, κτήριο γραφείων και κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου με πέντε εναλλακτικές μεθόδους: Βuild, Operate, Tranfer ( BOT), αντιπαροχή, παραχώρηση χρήσης, ιδία ανάπτυξη και ενοικίαση ακινήτων, πώληση ακινήτου από τα σχέδια.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Το Φεβρουάριο του 2008 εξετάστηκαν οι προσφορές αξιοποίησης της έκτασης από δύο εταιρίες και συγκεκριμένα από την ΑΚΡΟΠΟΛ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ Α.Ε. Εμπορική κτηματική Ανάπτυξη εμπορικών κέντρων και χώρων στάθμευσης υπηρεσιών και συμμετοχική και τη LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε Συμμετοχών και Αξιοποίησης του Ομίλου Λάτση, οι οποίες προτείνουν τη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου. Το θέμα των προσφορών έμεινε παγωμένο εδώ και δύο περίπου χρόνια, ωστόσο εκτιμάται ότι σε έξι μήνες θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες και θα έχει αναδειχθεί ανάδοχος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου