ΤΟΠΙΚΑ

Ολες οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό

ολες-οι-ανατροπές-στο-ασφαλιστικό-851206

Την 40ετία για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, εξετάζει η κυβέρνηση, σπάζοντας το «ταμπού» της 35ετίας και θεσπίζοντας 40ετία για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Σήμερα απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.
Επίσης, ακούγεται και το σενάριο της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αν και επισημαίνεται ότι η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί κεντρικά.
Αν προκριθούν αυτά τα σενάρια, δεν θα αφορούν όσους έχουν «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» και κατά πάσα πιθανότητα ούτε όσους έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Το επόμενο υπό εξέταση από την κυβέρνηση σχέδιο αφορά την εφαρμογή της απόφασης για εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Από το υπουργείο Εργασίας αφήνεται να εννοηθεί ότι καταβάλλεται προσπάθεια, για να υπάρξει μια λογική μεταβατική περίοδος -πιθανώς διετίας- ούτως ώστε να δοθούν κάποια περιθώρια προσαρμογής σε γυναίκες που πλήττονται άμεσα.

Η γενική αρχή που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα είναι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, η παροχή κινήτρων για την παράταση του εργασιακού βίου, μέσω π.χ. της διασφάλισης υψηλότερης σύνταξης. Στο ίδιο «κεφάλαιο» μεταρρύθμισης αναμένεται ότι θα ενταχθούν και οι προβλέψεις για την κατάργηση ή τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των «εθελουσίων» εξόδων από την εργασία.

Από την επερχόμενη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό αναμένεται να επηρεαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, οι «σαραντάρηδες», οι γυναίκες αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που σπεύδουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη.

Η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τις προωθούμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις την ερχόμενη Τρίτη, σε συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών.

Με δεδομένο πως ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, όλα δείχνουν πως οι παρεμβάσεις θα είναι ευρύτερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Στόχος είναι να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος της ηλικίας και να επανεξεταστούν τα λεγόμενα «ειδικά» όρια, που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό των ενστόλων, ανέφερε τη διαβεβαίωση, που του έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, ότι «δεν τίθεται ζήτημα να ανοίξει το ασφαλιστικό των ενστόλων» κι ότι «δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι οι αθρόες αιτήσεις παραιτήσεων, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα από πλευράς ενστόλων, κάνουν κακό στο Σώμα και παράλληλα αδικούν τους ίδιους, που χάνουν μεγάλες αποζημιώσεις και ποσοστά των συντάξεών τους.

Σε θέση μάχης βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα. Την ερχόμενη Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ στις 24 του μήνα τη «σκυτάλη» παίρνει η ΓΣΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου