ΤΟΠΙΚΑ

Αναγκαία τα υβριδικά φίλτρα στην ΑΓΕΤ

αναγκαία-τα-υβριδικά-φίλτρα-στην-αγετ-851206

Μόνο το 1/5 των ετήσιων κερδών της Βιομηχανίας ΑΓΕΤ θα αρκούσε για να τοποθετηθούν υβριδικά φίλτρα με αυτόματη συνέπεια να περιοριστούν οι εκπεμπόμενοι ρύποι κατά 50 έως 60% σε σχέση με τη σημερινή παραγωγική διαδικασία.
Όμως παρά την έκδηλη και δικαιολογημένη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, το επιτελείο της εταιρίας στην τελευταία «επικοινωνιακή επίθεση» που εξαπέλυσε με στόχο την πειθώ της κοινής γνώμης δεν είπε το παραμικρό για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στις βόρειες και βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Αντιθέτως στην Ελλάδα η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί μόνο ένα τέτοιο φίλτρο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας.
Τα φίλτρα της συγκεκριμένης τεχνολογίας (υβριδικά) κοστίζουν περίπου 8-10 εκατομμύρια ευρώ το καθένα και η ΑΓΕΤ για να καλύψει ολόκληρη την παραγωγή της χρειάζεται 4 φίλτρα για το εργοστάσιο του Βόλου, αν και ο ένας φούρνος θεωρείται απαρχαιωμένης τεχνολογίας και μια τέτοια επένδυση θα ήταν ασύμβατη οικονομικά και τεχνολογικά, συνεπώς απαιτούνται 3 υβριδικά φίλτρα για το εργοστάσιο του Βόλου, 1 φίλτρο για το εργοστάσιο της Χαλκίδας, αφού το ένα έχει αντικατασταθεί και 1 για το εργοστάσιο στο Μηλάκι, όπου η μονάδα παραγωγής διαθέτει μόνο ένα φούρνο. Τα συγκεκριμένα φίλτρα είναι Σκανδιναβικής παραγωγής και θεωρούνται αξιόπιστα.
Πάντως οι έντονες ανησυχίες γιατρών, πολιτών και τοπικών φορέων προς το παρόν δεν έχουν προκαλέσει κανένα προβληματισμό στην ηγεσία του βιομηχανικού Κολοσσού.
Τα τρία υβριδικά φίλτρα που είναι αναγκαία για το εργοστάσιο του Βόλου κοστίζουν σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις 25 έως 30 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που σύμφωνα με τον ισολογισμό της ίδιας της εταιρίας τα ετήσια κέρδη υπερβαίνουν κατά πολύ το 100 εκατομμύριο ευρώ!
Η τοπική κοινωνία έχει ξεσηκωθεί και οι έντονες ανησυχίες εκφράζονται πλέον ανοιχτά και από κάθε κατεύθυνση, ενώ την ίδια ώρα η βιομηχανία όχι μόνο δεν κάνει λόγο για υβριδικά φίλτρα, αλλά θεωρεί ασύμφορη ακόμα και τη χρήση φυσικού αερίου!
Από τα προηγούμενα συνάγεται το συμπέρασμα ότι παρά την τεράστια κερδοφορία της, η ΑΓΕΤ ουσιαστικές επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος δεν προγραμματίζει. Ενδεχομένως οι πιέσεις της τοπικής κοινωνίας είναι χλιαρές και αναποτελεσματικές.
Αντιθέτως, πριν από δύο εβδομάδες στο εργοστάσιο της Χαλκίδας το οποίο είναι μικρότερης παραγωγικότητας και λιγότερων ρύπων, όταν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τους τοπικούς εργολάβους, η τοπική κοινωνία προέβη σε δυναμικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στην είσοδο του εργοστασίου, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της λειτουργίας του για δύο μέρες εβδομαδιαίως, πράγμα που ανάγκασε τους ιθύνοντες να πάρουν πίσω την απόφαση.
Είναι αδιανόητο – σύμφωνα με Βολιώτες γιατρούς- την ώρα που υπεύθυνοι της ΑΓΕΤ παραδέχονται τις εκπομπές ρύπων να μην υιοθετούνται τα υβριδικά φίλτρα που περιορίζουν τη ρύπανση κατά 50-60% για να μην κάνει η εταιρία μια ουσιαστικά ασήμαντη για το μέγεθός της επένδυση.
Μήπως τελικά είναι αναγκαίο να μαζευτούν με δυναμικό τρόπο οι πολίτες του Βόλου στην είσοδο του εργοστασίου για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις; Δεν αρκεί η χθεσινή άκρως ανησυχητική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας;
«Τ»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου