ΤΟΠΙΚΑ

Ποιοι θα πληρώσουν τους νέους φόρους

ποιοι-θα-πληρώσουν-τους-νέους-φόρους-851206

Ερχεται την ερχόμενη εβδομάδα η… λυπητερή για τα υψηλά εισοδήματα και την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δίνεται στη δημοσιότητα το βασικό πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο θα περιέχεται η νέα φορολογική κλίμακα που θα επιβαρύνει εισοδήματα από 50.000 ευρώ και πάνω αλλά και διατάξεις για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης χωρίς εξαιρέσεις και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα έχει κατά πάσα πιθανότητα ως τιμή εκκίνησης τα 400.000 ευρώ.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα και την εισοδηματική πολιτική η οποία πέρα από το γενικό «πάγωμα» των μισθών θα προβλέπει περικοπές στα επιδόματα οι οποίες θα αυξάνονται κλιμακωτά όσο υψηλότερα είναι τα επιδόματα. Στους συνταξιούχους θα δοθούν αυξήσεις 1,5%.Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις η κυβέρνηση στοχεύει όπως λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου στους «έχοντες».
Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Με το φορολογικό νομοσχέδιο κάνουμε μία σαφή ανακατανομή υπέρ των χαμηλών και μεσαίων και εις βάρος των υψηλών εισοδημάτων, αυτών που λέμε «έχοντες και κατέχοντες», είτε αφορούν μεγάλη ακίνητη περιουσία, είτε μεγάλα εισοδήματα» είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε δε ότι σε εισοδήματα όχι μόνο μέχρι 30.000 ευρώ, αλλά και παραπάνω δεν θα υπάρξει επιβάρυνση, αλλά αντίθετα θα υπάρξει επιβάρυνση σε υψηλότερα εισοδήματα. Επιπρόσθετα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης σημειώνοντας ότι η γενική αρχή με την οποία προχωράμε, είναι κατάργηση όλων των εξαιρέσεων.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής διατηρείται στο 40% αλλά θα επιβληθεί για το κλιμάκιο εισοδήματος από 50.000 ευρώ και πάνω (υπάρχει πρόταση και για 60.000 ευρώ και πάνω) αντί των 75.000 που ισχύει σήμερα. Η επιβάρυνση για αυτή την κατηγορία φορολογούμενων θα ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περί τις 110.000 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν πάνω από 50.000 ευρώ ετησίως αριθμός όμως που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά εφέτος καθώς στη κλίμακα θα μπουν και αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα όπως επιδόματα και μερίσματα. Το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 12.000 ευρώ και εφαρμόζεται χαμηλός συντελεστής 15% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000 έως και τις 15.000 ευρώ. Από 15.000 έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 25% και από τα 30.000 έως τα 50.000 ή 60.000 ευρώ στο 35%.
Όσον αφορά στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το πιο πιθανό σενάριο είναι οι συντελεστές φορολόγησης να ακολουθήσουν το μοντέλο της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα. Να ξεκινούν δηλαδή από το 0,1% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και να φθάνουν στο 0,9% για πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου