ΤΟΠΙΚΑ

Η ελληνική φυλακή παραμένει το «μεγάλο σχολείο» της παρανομίας

η-ελληνική-φυλακή-παραμένει-το-μεγάλ-851206

Συνήθως η υποβολή ερωτήσεων και οι απαντήσεις που δίνονται σε ένα Κοινοβούλιο, είναι περισσότερο μία τυπική διαδικασία, είτε ελέγχου της εξουσίας είτε προβολής μίας διαφορετικής άποψης. Χωρίς φυσικά να λείπουν οι περιπτώσεις που οι ερωτήσεις γίνονται για να στηριχθούν και να αναδειχθούν κοινωνικά ζητήματα ή προβλήματα που απασχολούν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες συμπολιτών μας.
Σπανίως μέσα από τις απαντήσεις βγάζεις κάτι «νέο» για ένα ήδη γνωστό θέμα ή ανακαλύπτεις άγνωστες λεπτομέρειες, αφού συνήθως σ’ αυτές περιλαμβάνονται ήδη γνωστές απόψεις και θέσεις. Κάποιες φορές όμως μέσα σε λίγες γραμμές κρύβεται κάποια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.
Όπως συμβαίνει με την απάντηση που έδωσε σε Έλληνα ευρωβουλευτή το Ευρωκοινοβούλιο, σε ερώτηση για την κατάσταση που υπάρχει στις ελληνικές φυλακές και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των τοξικομανών κρατουμένων.
Αναφέρει λοιπόν το Ευρωκοινοβούλιο ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 100 κρατούμενοι από χρήση ναρκωτικών μέσα στη φυλακή. Και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τοξικομανών που αποφυλακίζονται, σύντομα πεθαίνουν από τα ναρκωτικά.
Μέσα σε λίγες λέξεις επιβεβαιώνεται ότι οι ελληνικές φυλακές είναι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, όπου πωλούνται τα πάντα και κυρίως τα ναρκωτικά που αφήνουν μεγάλο κέρδος. Ότι το σωφρονιστικό σύστημα είναι σάπιο και ας υπόσχονται οι εκάστοτε υπουργοί Δικαιοσύνης την εξυγίανση από τα κυκλώματα. Και, ακόμη, ότι η φυλακή παραμένει το «μεγάλο σχολείο» της παρανομίας. Διότι, πολύ απλά, τα κυκλώματα παρανόμων, εμπόρων ναρκωτικών, διεφθαρμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων, είναι ισχυρότερα και από τις αγνότερες προθέσεις υπουργών ή έντιμων υπαλλήλων. Διότι, ακόμη, στο ειδικότερα πρόβλημα των τοξικομανών που οδηγούνται στη φυλακή, οι τελευταίοι αντιμετωπίζονται ως κακοποιοί, που πρέπει ν σωφρονιστούν και όχι ως ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία. Η εξάρτησή τους, αντί να είναι ασθένεια προς αντιμετώπιση, γίνεται οδός εύκολου κέρδους.
Πέρσι ελληνικό Δικαστήριο υποχρέωσε το δημόσιο σε αποζημίωση προς συγγενείς κρατουμένου που πέθανε στη φυλακή από ναρκωτικό, αναγνωρίζοντας την ανεπάρκεια του σωφρονιστικού συστήματος. Πριν λίγους μήνες, μετά το θάνατο νεαρής στον Κορυδαλλό, οι συγκρατούμενές της κατέθεσαν ότι ο θάνατός της προήλθε από αναρρόφηση μετά από ομαδική χρήση βαριών ναρκωτικών. Σε μία άλλη περίπτωση, από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου μεταφέρθηκε από το κελί του νεαρός τοξικομανής, μίλησε για το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που είχε επικεφαλής ανώτερο σωφρονιστικό υπάλληλο.
Περιστατικά που αποτελούν την καθημερινότητα των ελληνικών φυλακών. Σε πείσμα των εξαγγελιών για ένα σωφρονιστικό σύστημα υγιές και αδιάφθορο, που θα στοχεύει να αποδίδει στην κοινωνία πρώην κρατούμενους έτοιμους για την επανένταξή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου