ΤΟΠΙΚΑ

Το Bolshoi ψηφίζει Βόλο για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

το-bolshoi-ψηφίζει-βόλο-για-πολιτιστική-πρωτ-182629

Το διάσημο θέατρο θα συμμετέχει σε καλλιτεχνικό πρότζεκτ που ετοιμάζεται ενόψει της συνέντευξης των υποψηφίων πρωτευουσών

Bolshoi στα ρωσικά σημαίνει μεγάλο. Και ο dήμος Βόλου, απέκτησε ένα πραγματικά μεγάλο σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνει για την ανάδειξή του ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Ο επονομαζόμενος εθνικός θησαυρός των Ρώσων, το Θέατρο Bolshoi στο οποίο περιλαμβάνονται τα μπαλέτα και η όπερα, ψηφίζει Βόλο για πολιτιστική πρωτεύουσα και μάλιστα θα συμμετέχει σε καλλιτεχνικό πρότζεκτ που προετοιμάζεται στο πλαίσιο της συνέντευξης από την οποία θα περάσει η πόλη ενώπιον της Επιτροπής που θα προκρίνει τις καλύτερες προτάσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η στήριξη της υποψηφιότητας του Βόλου από το Θεάτρο Bolshoi συνιστά προσωπική επιτυχία της καλλιτεχνικής διευθύντριας της επιτροπής διεκδίκησης του τίτλου, Μαρίτας Παπαρίζου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Γεωργία Μποντού -Τοκαλή, η κ. Παπαρίζου έχει συνεργαστεί ως σοπράνο με την όπερα Bolshoi. Σε προσωπική επαφή που είχε απευθείας με την υπεύθυνη προγραμματισμού του Θεάτρου Bolshoi, κ. Καστρασβίλι, απέσπασε τη θετική ψήφο προς την υποψηφιότητα του Βόλου.

Στην επιστολή της η κ. Καστρασβίλι εκφράζει τη στήριξη του Θεάτρου Bolshoi στην υποψηφιότητα της πόλης που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.Η επιστολή μάλιστα, περιλαμβάνει θετικά σχόλια για το Βόλο, στον οποίο η υπεύθυνη προγραμματισμού του διάσημου θεάτρου βλέπει ότι υπάρχουν όλα τα πλεονεκτήματα για να αποτελέσει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ωστόσο, η στήριξη δεν θα μείνει στα χαρτιά… Εως το τέλος Φεβρουαρίου, η επιτροπή «Βόλος Μαγνησία 2021» προετοιμάζεται να περάσει από συνέντευξη ενώπιον της κριτικής επιτροπής και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει τα καλλιτεχνικά πρότζεκτ τα οποία θα παρουσιάσει.Eνα από αυτά τα πρότζεκτ που θα περιλαμβάνουν σειρά καλλιτεχνικών δράσεων θα είναι σε συνεργασία με το Θέατρο Bolshoi.

Αλλωστε συνεργασίες με οργανισμούς του εξωτερικού, που περιλαμβάνουν υποδοχή ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών σχημάτων στο Βόλο και αντίστοιχα φιλοξενία ντόπιων καλλιτεχνικών δράσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις, δίνουν σύμφωνα με την κ. Μποντού – Τοκαλή θετικούς «βαθμούς» στην υποψηφιότητα.

Το Θέατρο Bolshoi (στο οποίο περιλαμβάνονται τα μπαλέτα και η όπερα) ιδρύθηκε το 1776 από τον πρίγκιπα Πιοτρ Ουρούσοφ και τον Μιχαήλ Μάντοξ, ενώ το 1780 στεγάστηκε μόνιμα στο δικό του θέατρο, το Πετρόφκα.

Το σημερινό κτίριο χτίστηκε στην Πλατεία Θεάτρου το 1824 για να αντικαταστήσει το θέατρο Πετρόφκα το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1805. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αντρέι Μιχαΐλοφ. Το αρχικό του όνομα ήταν Αυτοκρατορικό Θέατρο Bolshoi της Μόσχας και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 18 Ιανουαρίου 1825 με την παράσταση «Σταχτοπούτα».

Σήμερα το Bolshoi Ballet παραμένει ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα μπαλέτου στον κόσμο όντας παράλληλα το μεγαλύτερο, με περίπου 220 χορευτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου