ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

κλειστά-μουσεία-και-αρχαιολογικοί-χώ-183415

Οι φύλακες αρχαιοτήτων συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή μισθολογικές περικοπές

Κλειστά θα είναι σήμερα και αύριο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Μαγνησίας λόγω της αποχής των αρχαιοφυλάκων και της συμμετοχής τους στις πανελλήνιες κινητοποιήσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα, κλειστά θα είναι για το κοινό τα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού, καθώς επίσης και οι αρχαιολογικοί χώροι Διμηνίου, Σέσκλου και Φθιωτίδων Θηβών – Νέας Αγχιάλου, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ενωση Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), με αφορμή τις νέες μισθολογικές περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω μνημονίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι φύλακες αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα απέχουν από την εργασία τους σήμερα και αύριο, λόγω της περικοπής 25% που επέβαλε η κυβέρνηση στις αποδοχές εργασίας πέραν του πενθημέρου.

Στην αποχή από την εργασία του Σαββατοκύριακου συμμετέχουν και οι φύλακες αρχαιοτήτων της περιοχής μας, διεκδικώντας από κοινού με τους συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα, την επαναφορά της αμοιβής σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή των περικοπών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας αναφέρεται ότι «η εκτελεστική γραμματεία της ΠΕΥΦΑ αποφάσισε την αποχή των αρχαιοφυλάκων από την εργασία τους Σάββατο – Κυριακή επ’ αόριστον. Σύμφωνα με την απόφαση θα απέχουν τα Σαββατοκύριακα από τα καθήκοντά τους αρχής γενομένης από σήμερα 19 και αύριο 20 Δεκεμβρίου. Κατόπιν αυτού τα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού και οι επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Μαγνησίας (Διμήνι, Σέσκλο, Χριστιανικές Φθιώτιδες Θήβες) σήμερα και αύριο θα παραμείνουν κλειστοί για το κοινό».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιφύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, υπογράμμισε ότι «από την ερχόμενη Δευτέρα θα βρισκόμαστε κανονικά στην εργασία μας, αλλά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής αποχής του κλάδου, λόγω της περικοπές στα πρόσθετα».

Το προσωπικό ασφαλείας θα βρίσκεται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο, ενώ το αίτημα των μελών του κλάδου προς την κυβέρνηση είναι «να επανέλθουν οι πρόσθετες αμοιβές για την εργασία Σαββάτου, Κυριακής και αργιών».

Διαμαρτύρεται η ομοσπονδία τουριστικών γραφείων

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε, εξάλλου, με σχετική επιστολή της στην αρμόδια πολιτική ηγεσία η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA), σχετικά με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από την Πανελλήνια Ένωση Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) με θέμα την αποχή από την εργασία του Σαββατοκύριακου. Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζονται φόβοι ότι «τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι θα παραμένουν κλειστοί και μη επισκέψιμοι για το κοινό τα Σαββατοκύριακα». Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, τονίζεται ότι «τα προβλήματα των αρχαιοφυλάκων δεν λύνονται με ενέργειες που έμπρακτα επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό της χώρας μας και αντί να λύσουν προβλήματα, δημιουργούν περισσότερα και πιο επώδυνα.

Ο τουρισμός δεν είναι στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών, ιδιαίτερα όταν δημιουργείται δυσφήμιση. Τα τουριστικά γραφεία καλούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να προσελκύσουν τουρίστες στην Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά κυρίως και τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο δωδεκάμηνος τουρισμός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου