Παράνομα τα πιο πολλά κινέζικα!

Τελευταία ενημέρωση: 2010-02-03, 00:00:00
Mε στόχο να μπει «φρένο» στο… μπάχαλο που ισχύει σήμερα με τα κινέζικα καταστήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σαν τα... μανιτάρια και στην αγορά του Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας συγκάλεσε χθες το μεσημέρι σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής μας.
«Δεν αντιτιθέμεθα στη λειτουργία άσκησης εμπορικής δραστηριότητας από αλλοδαπούς, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει ασυδοσία στην αγορά που μετατρέπεται σε αθέμιτο ανταγωνισμό για τις τοπικές επιχειρήσεις. Δεν σημαίνει ότι όποιος παίρνει ένα ΑΦΜ είναι και νόμιμος», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Σπηλιόπουλος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συμβουλίου Βόλου - Νέας Ιωνίας κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός, απηχώντας τις ανησυχίες των συναδέλφων του στην εμπορική αγορά, ήταν πιο αποκαλυπτικός, αφού -όπως τόνισε- από τα 17 κινέζικα μαγαζιά που λειτουργούν στο Βόλο τα έξι έχουν ΑΦΜ από τη Β΄ ΔΟΥ Βόλου, από τα οποία μόνον δύο έχουν κάνει προεγγραφή στο Επιμελητήριο, την ίδια στιγμή που ο προϊστάμενος της Α ΄ ΔΟΥ Βόλου κ. Νίκος Λαγός υποστήριζε ότι η προεγγραφή στο Επιμελητήριο είναι προαπαιτούμενο για οποιονδήποτε επιθυμεί να κάνει έναρξη επιτηδεύματος.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημείωσε ότι από έρευνα και αιφνιδιαστικό έλεγχο των συναδέλφων του αποδείχθηκε ότι τα καταστήματα αυτά δεν κόβουν αποδείξεις στους πελάτες τους, ενώ σε έλεγχο, όπως είπε, που έγινε από την Επιθεώρηση Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο σε κινέζικο κατάστημα, στην οδό 2ας Νοεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι ήταν ανασφάλιστοι δεκαπέντε εργαζόμενοι. Ζητούμε, συνέχισε ο κ. Μαγαλιός, να εφαρμοστούν οι νόμοι και ειδικότερα να συσταθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Γνωμοδοτική Επιτροπή σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, που θα αποφαίνεται αν πληρούνται ή όχι οι απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κατήγγειλε ακόμη ότι συγκεκριμένο βαν με ιταλικές πινακίδες προμηθεύει όλους τους αλλοδαπούς από αφρικανικές χώρες, που έχουν γεμίσει τις τελευταίες εβδομάδες όλες τις διασταυρώσεις του εμπορικού κέντρου του Βόλου και πωλούν στους διερχόμενους βαλίτσες, τσάντες κ.α., ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας Κ. Κόγιας κατήγγειλε ότι οι περισσότεροι Κινέζοι είναι εφοδιασμένοι με ιταλικό διαβατήριο…
Ο κ. Σπηλιόπουλος μετά το τέλος της σύσκεψης διευκρίνισε ότι σε όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη θα αποσταλεί επιστολή με επισυναπτόμενη την κωδικοποίηση της κείμενης νομοθεσίας που ισχύει για την έναρξη εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα μας από αλλοδαπούς, ενώ σχετική επιστολή θα αποσταλεί και στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου το θέμα να λυθεί σε όλη τη χώρα, ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη και μετάθεση ευθυνών μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών. Να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους το τοπίο, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά…
 
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
7
=