ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική εικόνα στα κέντρα υποδοχής μεταναστών

δραματική-εικόνα-στα-κέντρα-υποδοχής-851206

Εικόνα ασφυξίας, έλλειψη στοιχειωδών ειδών πρώτης ανάγκης, απουσία των υγειονομικών αρχών και άρνηση συνεργασίας εκ μέρους των υπευθύνων καταγράφει αυτοψία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) σε 21 κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Ιταλία. Απαγορεύθηκε στην οργάνωση η πρόσβαση στα κέντρα της Λαμπεντούζα και του Μπάρι.
Η έκθεση «Πέρα από τον Τοίχο» που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του ιταλικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βασίζεται σε δύο επιτόπιες έρευνες που διενήργησαν στελέχη της μη κυβερνητικής οργάνωσης με διαφορά οκτώ μηνών, το 2008 και το 2009, σε 21 κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών και αιτούντων ασύλου σε ολόκληρη την Ιταλία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν «συνθήκες φυλακής», άθλιες συνθήκες παραμονής, τονίζοντας ότι η καθημερινότητα σε αυτά τα κέντρα «επιβαρύνει την ψυχοπνευματική κατάσταση των ανθρώπων που συχνά έχουν βιώσει τραυματικά ταξίδια» για να φθάσουν έως εκεί.

Περιγράφοντας τις συνθήκες σε ένα κέντρο υποδοχής στη Ρώμη, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αναφέρουν έλλειψη βασικών ειδών όπως είναι τα κλινοσκεπάσματα, ο ρουχισμός, το χαρτί τουαλέτας και η θέρμανση.

Ακόμη χειρότερες συνθήκες καταγγέλλεται ότι επικρατούν σε δύο κέντρα στη νότια Ιταλία -στο Τράπανι της Σικελίας και τη Λαμέτσια Τέρμε της Καλαβρίας, όπου πολλοί μετανάστες οι οποίοι συχνά συλλαμβάνονται στη θάλασσα κρατούνται για εξακρίβωση ταυτότητας πριν απελαθούν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο των κέντρων αυτών.
Καταγγέλλουν, επίσης, την εχθρική συμπεριφορά που αντιμετώπισαν εκ μέρους των υπευθύνων πολλών κέντρων υποδοχής, καθώς και το γεγονός δεν τους επετράπη η πρόσβαση στα κέντρα της Λαμπεντούζα και του Μπάρι, παρόλο που είχε υπάρξει σχετική ενημέρωση για την επίσκεψη αρκετές εβδομάδες νωρίτερα.
Στην έκθεση καταγγέλλεται ακόμα η απουσία ατόμων που διαθέτουν τα προσόντα για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των μεταναστών και των αρχών αλλά και υγειονομικού προσωπικού.

Επί τουλάχιστον μία δεκαετία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν κάθε χρόνο να φτάσουν παράνομα στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο, διακινδυνεύοντας και συχνά χάνοντας τη ζωή τους.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία έχει μειωθεί πάρα πολύ εξαιτίας της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που συνήψαν η Λιβύη και η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι συντηρητικοί υποστηρικτές της οποίας συσχετίζουν συχνά την παρουσία παράνομων μεταναστών με την αύξηση της εγκληματικότητας στην Ιταλία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου