ΤΟΠΙΚΑ

Κατάσχεση α’ κατοικίας για 625 ευρώ…

κατάσχεση-α-κατοικίας-για-625-ευρώ-189755

Από την Εφορία Βόλου για να διασφαλιστεί η οφειλή υπέρ του Δημοσίου

Για οφειλή ύψους μόλις 625,54 ευρώ στην Εφορία Βόλου με τις προσαυξήσεις τρίτεκνη οικογένεια Βολιωτών -μακροχρόνια άνεργη- απειλείται με κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.

Στην καταγγελία αυτή προχώρησε η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Μαγνησίας, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι η κοινοποίηση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας έγινε με δικαστικό επιμελητή του Βόλου χωρίς καν να έχει προηγηθεί ειδοποίηση στους οφειλέτες όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με την ίδια, η παραγγε- λία δόθηκε από τις 17 Φεβρουαρίου 2015 στο δικαστικό επιμελητή, αναλύεται δε ως προς την κύρια οφειλή σε 95,38 ευρώ που αφορά στο Ειδικό Τέλος Ακίνητης περιουσίας του 2008, 315 ευρώ που αφορά στο ΕΕΤΗΔΕ (ειδικό τέλος ακινήτων) του 2012 και σε 109 ευρώ που αφορά στον ΕΝΦΙΑ του 2014.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Μαγνησίας καταγγέλλει, σε όλους τους εργαζόμενους, «την κοινοποίηση, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2015, από δικαστικό επιμελητή του Βόλου, έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας, σε οικογένεια άνεργων εργατών, για οφειλές στην ΔΟΥ Βόλου. Οι οποίοι παρά το ότι είναι μακροχρόνια άνεργοι δεν παίρνουν κανένα επίδομα ανεργίας.

Το ποσό του φόρου για το οποίο η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση ακινήτου είναι 519,38 ευρώ και οι προσαυξήσεις 106,16, το σύνολο 625,54 (!!!) και προέρχεται από μη καταβολή ΕΤΑΚ – ΕΕΤΗΔΕ και ΕΝΦΙΑ προηγούμενων χρόνων. Μάλιστα η εφορία προχώρησε στην κατάσχεση χωρίς να έχει ειδοποιήσει προηγούμενα τους οφειλέτες, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υποτίθεται προστατεύει την πρώτη κατοικία των φτωχών οικογενειών από τις τράπεζες έχει ανοίξει τη «φάμπρικα» των κατασχέσεων για χρέη στις εφορίες υπακούοντας στις επιταγές Ε.Ε. και ΔΝΤ» αναφέρει.

Η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία καλεί σε οργάνωση, αντίσταση και διεκδίκηση προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν πίσω τις κατασχέσεις ακινήτων από ανέργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, να καταργηθούν τα παλιά και νέα χαράτσια που φορτώνονται στις φτωχές λαϊκές οικογένειες και να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

Τι λέει η Εφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος της Εφορίας Βόλου, η κατασχετήρια έκθεση αφορά σε παλιές οφειλές που προφανώς κινδυνεύουν με παραγραφή.

Ο έφορος, όπως επισημάνθηκε, είναι υποχρεωμένος να κινήσει διαδικασία εκτέλεσης αναγκαστικού μέτρου, καθώς κινδυνεύει με πειθαρχική και ποινική δίωξη, αν παρέλθει η πενταετία και η οφειλή δεν έχει διασφαλιστεί για το Δημόσιο. Ο υπόχρεος οφείλει είτε να πληρώσει το σύνολο της οφειλής, είτε να κάνει ρύθμιση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου