ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση αποδυναμώνει την εμβολιαστική κάλυψη

η-κρίση-αποδυναμώνει-την-εμβολιαστικ-191266

Αύξηση της εμφάνισης νοσημάτων, που είχαν «ξεχαστεί» και αναζωπύρωση άλλων (φυματίωση, μηνιγγιτιδοκοκκιαιμίες, πνευμονοκοκκικές λοιμώξεις του αναπνευστικού, κ.α.), τα οποία θα είχαν προληφθεί εάν εφαρμοζόταν έγκαιρα και ορθά το πρόγραμμα εμβολιασμού, καταγράφουν υγειονομικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΦΥΚΕ (Εταιρεία Φροντίδας Υγείας και Εκπαίδευσης) στο Βόλο. Στην παρουσίαση της μελέτης της με θέμα: «Οικονομική κρίση και εμβολιασμός στα παιδιά.

Μια πληθυσμιακή μελέτη σε γεωγραφικά περιγεγραμμένη περιοχή της Ελλάδος, η ειδικευόμενη Παιδίατρος του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου κα Μαρία Γιαννίκη, τόνισε ότι: «συνθέτοντας το πάζλ των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, η ανεργία και η φτώχεια αποτελούν, τομείς που πλήττονται σημαντικά.

Επιπρόσθετα, έχουν ενταθεί σημαντικά οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην Υγεία, με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τα διαφορετικά φορτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στα διάφορα εισοδηματικά στρώματα, τις σημαντικές διαφορές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, κ.ο.κ.. Ακόμη, δεδομένου ότι, λόγω οικονομικής κρίσης, η ιδιωτική δαπάνη μειώνεται, εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα ωθείται μια διαδικασία ταχείας αποασφάλισης και δραματικής μείωσης της ασφαλιστικής κάλυψης.

Χαρακτηριστικά, πρέπει να αναφερθεί ότι πέρα από τις ατομικές συνέπειες της κατάστασης αυτής (διακοπή κρίσιμων για τη ζωή θεραπειών, έξαρση νοσημάτων, κ.ο.κ.), εμφανείς είναι οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, αφού έτσι ενέχεται ο κίνδυνος εξάπλωσης δυνητικά λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων.

Αναφορικά με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης πάνω στην εφαρμογή των εμβολιασμών, αξιοσημείωτο είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα διατηρείται σε ικανοποιητικά υψηλά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, δεν παρουσιάζει στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες περιφέρειες της χώρας. Το καλό εν γένει επίπεδο εμβολιασμού είναι ένα ευνοϊκό σημείο έναρξης της επίλυσης των προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν, λόγω του σταθερά αυξανόμενου αριθμού ανασφάλιστων και φτωχών οικογενειών.

Εντούτοις, στο γενικό πληθυσμό, υπάρχουν προβλήματα στην κάλυψη με συγκεκριμένα εμβόλια και συγκεκριμένες δόσεις.

Χαρακτηριστική είναι η παράλειψη της διενέργειας των επαναληπτικών δόσεων σημαντικών εμβολίων, όπως MMR, τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη και πολιομυελίτιδας, δόσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την ηλικία μεταξύ 4 και 6 ετών.

Καθυστέρηση ανέφερε η κα Γιαννίκη, παρατηρείται, επίσης, στη διενέργεια διαφόρων εμβολίων, όπως αυτό κατά του πνευμονιόκκκου, του μηνιγγιτιδόκοκκου, της ηπατίτιδας Β και του HPV. Από τις κυριότερες αιτίες παράλειψης ή καθυστέρησης, αποτελούν το υψηλό κόστος των εμβολίων και η αμέλεια.

Προβλήματα παρατηρούνται ακόμη στην κάλυψη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, με χαρακτηριστικότερα την καλή έως μέτρια κάλυψη παιδιών μεταναστών και τη μέτρια έως χαμηλή κάλυψη των παιδιών από οικογένειες Ελλήνων Ρομά».

Η κα Γιαννίκη επισήμανε ακόμη ότι: «υπό το πρίσμα των κενών και των καθυστερήσεων στην ανοσοποίηση, παρατηρείται μία αύξηση της εμφάνισης νοσημάτων, που είχαν “ξεχαστεί” και αναζωπύρωση άλλων (φυματίωση, μηνιγγιτιδοκοκκιαιμίες, πνευμονοκοκκικές λοιμώξεις του αναπνευστικού, κ.α.), τα οποία θα είχαν προληφθεί εάν εφαρμοζόταν έγκαιρα και ορθά το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη και η διενέργεια και καθυστέρηση εμβολίων σχετίζεται άμεσα με δημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, ανασφάλιστοι, άνεργοι, νέοι σε ηλικία πολύτεκνοι γονείς και μετανάστες είναι οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού, οι οποίες είναι πιο πιθανές να εμφανίσουν καθυστερήσεις ή ελλείψεις στη διενέργεια του εμβολιασμού.

Ακόμη ένα σημαντικό εύρημα είναι, ότι το ποσοστό των οικογενειών που απευθύνονται πλέον, στην περίοδο της κρίσης, αποκλειστικά στον ιδιώτη παιδίατρο για τον παιδικό εμβολιασμό είναι σημαντικά μειωμένος, συγκριτικά με το ίδιο ποσοστό, πριν την έναρξη της κρίσης. Εν αντιθέσει, έχει παρατηρηθεί σταθερά αυξανόμενη επισκεψιμότητα στις δημόσιες δομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου