ΤΟΠΙΚΑ

Χρυσές εποχές για μοδίστρες και τσαγκάρηδες

χρυσές-εποχές-για-μοδίστρες-και-τσαγκ-851206

Φωτιά… έχουν πάρει ραπτομηχανές, που κάνουν θαύματα… επιδιορθώνοντας και κάνοντας το παλιό καινούργιο. Τσαγκάρηδες και μοδίστρες είναι από τα επαγγέλματα που σε γενικές γραμμές δεν κλονίστηκαν εξαιτίας της κρίσης.
Σκισμένα παπούτσια, φθαρμένες σόλες και τακούνια… μοντέλα ακόμη και περασμένων δεκαετιών που πρέπει να επανέλθουν στη μόδα. Ταγιέρ, φούστες και παντελόνια έρχονται ξανά στη μόδα με λίγες και έξυπνες μεταποιήσεις.

Oι ειδικές μηχανές των τσαγκάρηδων καλούνται καθημερινά να κάνουν… θαύματα και να επιδιορθώσουν ακόμη και παπούτσια πολυφορεμένα της τελευταίας πενταετίας, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότερα άτομα ξεθάβουν από τις ντουλάπες τα παλιά τους υποδήματα.
Το ίδιο σκηνικό και με τα ρούχα. Παλτό που γίνονται σακάκια, φορέματα μετατρέπονται σε φούστες με βολάν και σχέδια και μονόχρωμα σακάκια που με ένα άλλαγμα στα κουμπιά μπορούν να φορεθούν για την βραδινή έξοδο, κάνοντας μάλιστα τη… διαφορά.

Σαν καινούργια…
Oι μικροδιορθώσεις στα υποδήματα του Βόλου ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να στοιχίσουν από 4 έως και 15 ευρώ και το αποτέλεσμα συνήθως ικανοποιεί τους πελάτες, η τσέπη των οποίων… δεν αντέχει αγορές νέων υποδημάτων, αφού προέχουν συνήθως άλλες προτεραιότητες.

Οι πελάτες είναι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι αλλά και νέοι, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν πολλά χρήματα για την αγορά καινούργιων υποδημάτων. Έτσι, καταλήγουν ξανά στα υπάρχοντα υποδήματα προκειμένου να πορευθούν.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η φθορά των υποδημάτων από το πέρασμα των χρόνων αλλά και τη χρήση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιδιορθώσεων.

Όπως εξηγεί με ιδιαίτερο τόνο ο Αχιλλέας Πέτρου, «έχει συμβεί αρκετές φορές, ηλικιωμένα κυρίως άτομα, να φέρνουν παπούτσια τόσο παλιά, που δεν επιδέχονται καμίας βελτίωσης. Μας ζητούν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα φορέσουν έστω και για λίγο καιρό. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ κάποια επιδιόρθωση», διότι επειδή όλοι βιώνουμε την οικονομική κρίση, νιώθω την αγωνία τους. Δεν λείπουν εξάλλου και αυτοί που έχουν αγοράσει ένα ζευγάρι υποδήματα 5 ή 10 ευρώ από τη λαϊκή ή τα κινέζικα και ενδιαφέρονται να τα διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στα ράφια απέναντι από τις μηχανές την ώρα που ο Αχιλλέας μας μιλάει, βρίσκονται δεκάδες ζευγάρια τα οποία περιμένουν. Όπως και αρκετοί πελάτες.

«Μεταποιήσεις… πενταετίας

Ρούχα ετών ξαναβγαίνουν από τις ντουλάπες, κόβονται και ράβονται ανάλογα για να ξαναφορεθούν, ώστε να μη χρειαστεί να αγοραστούν καινούργια. «Θα μπορούσα να πω ότι τουλάχιστον εγώ βλέπω προσωπικά τη δουλειά μου να έχει αυξηθεί, επισημαίνει η Κ.N. στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που είναι μοδίστρα και εργάζεται στο σπίτι της.
Σακάκια, φορέματα και παλτό πενταετίας ανασύρονται και με τις απαραίτητες μεταποιήσεις γίνονται καινούργια, ειδικά εάν είναι σε καλή κατάσταση. «Από το να αγοράσεις ένα καινούργιο καλό ρούχο που θα στοιχίσει 150 και 200 ευρώ… δίνεις τα μισά λεφτά και λιγότερα και δημιουργείς κάτι διαφορετικό» επισημαίνει η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου