ΤΟΠΙΚΑ

Τα αστικά απόβλητα… στην παραγωγή τσιμέντου

τα-αστικά-απόβλητα-στην-παραγωγή-τσι-192463

Τα οφέλη της χρήσης αστικών αποβλήτων στην παραγωγική διαδικασία του κλίνκερ και γενικότερα στην παραγωγή τσιμέντου καταγράφει μελέτη που εκπόνησε ο Βολιώτης περιβαλλοντολόγος και επιθεωρητής Περιβάλλοντος Κώστας Λυχναρόπουλος για τη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων στην παραγωγή τσιμέντου. Οπως μάλιστα υποστηρίζει ο ίδιος σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με τη σωστή πρακτική στη γραμμή παραγωγής, μπορεί να επιτευχθεί το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέγιστη οικονομική αποδοτικότητα και ικανή κοινωνική ευημερία.

«Τα σκουπίδια κάποιου, είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου. Και στην περίπτωση του δήμου Βόλου, τα σκουπίδια του δεν είναι για πέταμα, μιας και η τεχνολογία αξιοποίησής τους έχει εξελιχθεί και μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαχείρισή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα αστικά απόβλητα έχουν τα δικά τους δομικά στοιχεία και ενεργειακά αποθέματα και μπορούν να αξιοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμο στην παραγωγή θερμικής ισχύος και τσιμέντου. Με τη σωστή πρακτική στη γραμμή παραγωγής, μπορεί να επιτευχθεί το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέγιστη οικονομική αποδοτικότητα και ικανή κοινωνική ευημερία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λυχναρόπουλος.

Ο κ. Λυχναρόπουλος ως απόφοιτος του τμήματος Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικός επιθεωρητής, πραγματοποίησε παλαιότερα μελέτη για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για το δήμο Βόλου και τώρα μελετά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου. Η ιδέα όπως λέει, ξεκίνησε πριν την έναρξη του προγράμματος «Εθνική Στρατηγική έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση 2014-2020».

Χρήση αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας

Το κόστος της ενέργειας -σύμφωνα με τη μελέτη που έχει κάνει ο Βολιώτης περιβαλλοντολόγος- τα διεθνή περιβαλλοντικά standards ενθάρρυναν τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, σε όλο τον κόσμο, να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά καύσιμα με εναλλακτικά, όπως για παράδειγμα, με επεξεργασμένα απόβλητα. Η χρήση αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας και ισχύος είναι μια ευρέως γνωστή μέθοδος, στην οποία ελέγχεται η χημική ενέργεια των απορριμμάτων, σε περιεκτικότητα. Αυτή η περιεκτικότητα σε ενέργεια εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του οργανικού κλάσματος στο καύσιμο και το ποσοστό υγρασίας, που εμπεριέχεται.

 Διαδικασία παραγωγής του τσιμέντου (U.Kaantee et al. 2004)

Για τη βέλτιστη χρήση της χημικής ενέργειας που εμπεριέχεται στα απόβλητα, έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικά καύσιμα τα οποία είναι μείγματα διαφορετικών αποβλήτων. Κάποια από αυτά ονομάζονται RDF (Refuse Derived Fuel = καύσιμα από απορρίμματα), BRAM (Brennstoff aus Müll = καύσιμα από απορρίμματα, διαφορετική σύσταση από το RDF), INBRE (Industrial Brennstoff = βιομηχανικά καύσιμα), PAKOM, SIBRCOM κ.ά.

Διάφορες μελέτες και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, έχουν δείξει ξεκάθαρα τα οφέλη της χρήσης αποβλήτων στην παραγωγική διαδικασία του κλίνκερ και γενικότερα στην παραγωγή τσιμέντου. Οι καθοριστικοί παράγοντες για την προώθηση χρήσης των αποβλήτων στους φούρνους των εργοστασίων είναι η υψηλή θερμοκρασία αποτέφρωσης, η μεγάλη έκταση και μήκος της περιστροφικής καμίνου (φούρνος) και το αλκαλικό περιβάλλον στο εσωτερικό της.

Διάγραμμα από τις θερμοκρασίες των αερίων και των υλικών σε κάμινο (E. Mokrzycki, A. Uliasz- Bochenczyk, 2003)

Προσομοίωση για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Για την ορθή επιλογή ενός κατάλληλου εναλλακτικού καυσίμου, υπάρχουν εμπορικά προγράμματα για υπολογιστές, με μοντέλα προσομοίωσης και τεράστιες βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση του συστήματος προθέρμανσης τεσσάρων σταδίων της καμίνου. Σκοπός της χρήσης των μοντέλων προσομοίωσης είναι η εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την αξιοποίηση του κατάλληλου μείγματος αποβλήτων, προς τις μέγιστες φιλοπεριβαλλοντικές τακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου.

«Εχοντας υπολογιστεί και αξιολογηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα -σημειώνει ο κ. Λυχναρόπουλος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ– μπορούμε να συνεχίσουμε με την εκτίμηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας, την παραγωγή δηλαδή των περισσότερων αγαθών με την υπάρχουσα τεχνολογία και τη χρήση των λιγότερων δυνατών εισροών και εν συνεχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διάχυση δηλαδή των ωφελημάτων της ανάπτυξης αυτής, στο κοινωνικό σύνολο. Με λίγα λόγια, μπορούμε να υπολογίσουμε με αριθμούς τη βιωσιμότητα του εργοστασίου και της περιοχής, δηλαδή, την ανθρώπινη ευημερία και την ευημερία των φυσικών οικοσυστημάτων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Δεν αυξάνονται οι εκκλήσεις καυσαερίων

Σύμφωνα με τον κ. Λυχναρόπουλο, η διαδικασία παραγωγής του κλίνκερ σε περιστροφική κάμινο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Εκεί μέσα υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, αλκαλικό περιβάλλον και οξειδωτική ατμόσφαιρα και τα υλικά καύσης υποβάλλονται σε πλήρη απορρόφηση μεταξύ τους, πάνω σε μεγάλη επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας και με καλό μείγμα των αερίων που δημιουργούνται.

Με τη χρήση των αποβλήτων στις περιστροφικές καμίνους, γίνεται η επεξεργασία τους χωρίς να απαιτηθεί καμία πρόσθετη πηγή θερμότητας (όπως στην περίπτωση της παραδοσιακής μονάδας αποτέφρωσης), δεν αυξάνονται οι εκκλήσεις καυσαερίων στην ατμόσφαιρά, είναι φθηνότερο υλικό γιατί προσαρμόζεται πολύ εύκολα στις θερμοκρασίες του φούρνου και η παραγωγή του δεν είναι ενεργοβόρα όπως η καλλιέργεια σίτου για την παραγωγή βιοκαύσιμου και η διαδικασία καύσης τους μαζί με το κλίνκερ συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις της οδηγίας της Ε.Ε. 92/C130/01 περί αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου