ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα το φράγμα Μαυρομάτι

στον-αέρα-το-φράγμα-μαυρομάτι-851206

Μπροστά σε «σταυροδρόμι» βρίσκεται το έργο του φράγματος Μαυρομάτι, οι εργασίες του οποίου έχουν παγώσει καθώς η χρηματοδότησή του βρέθηκε στον αέρα.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είναι υποχρεωμένη είτε να δώσει στην ανάδοχο εταιρία εντολή να συνεχίσει τις εργασίες, έχοντας εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους, είτε να δώσει εντολή πλήρους διακοπής των εργασιών και να κινήσει τη διαδικασία διάλυσης της εργολαβίας.
Ο δεύτερος… δρόμος ωστόσο θα σημάνει την ακύρωση ενός σημαντικού έργου για τη Μαγνησία, για το οποίο έχουν δαπανηθεί 9 εκατ. ευρώ, επισημαίνεται στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με επιστολή του νομάρχη Απ. Παπατόλια, που εστάλη μετά το τέλος χθεσινής σύσκεψης με τους δημάρχους Σούρπης και Πτελεού και τον αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά.
Στην υπουργό τίθεται υπόψη ότι μονόδρομος για να εκλείψει ο κίνδυνος ακύρωσης του έργου είναι η ένταξή του στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής».
Με πόρους του Γ΄ΚΠΣ μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα επεξεργασίας και μεταφοράς νερού, κόστους 4 εκατ. ευρώ και το 50% περίπου το έργο του φράγματος, κόστους 5 εκατ. ευρώ.
Το έργο έμεινε οικονομικά μετέωρο, μετά «την αδικαιολόγητη απόφαση του τέως Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διακοπή της χρηματοδότησης από την1/1/2009, παρότι θα ήταν δυνατή η συνέχισή της μέχρι και 30/6/2009, οπότε και έληγε η περίοδος χρηματοδότησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας», ενημερώνει την υπουργό ο κ. Παπατόλιας.
Στο τέλος του περασμένου Μαΐου η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημέρωσε τη Νομαρχία για την απένταξη του έργου, ενώ ο τέως Γ.Γ. της Περιφέρειας είχε ζητήσει, περί τα τέλη του 2008, να περιληφθεί το έργο στο «Αλ. Μπαλτατζής» ως έργο-γέφυρα.
Η διακοπή της χρηματοδότησης και η καθυστέρηση ένταξης του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δημιούργησε υψηλό κίνδυνο συμβατικής εμπλοκής με την ανάδοχο εταιρία, που ήταν πλήρως εγκατεστημένη στο έργο. Προσωρινά το εμπόδιο προσπέρασε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αποφασίζοντας να διαθέσει πίστωση 650.000 ευρώ από ιδίους πόρους, αποτρέποντας έτσι διεκδικήσεις και οικονομικές απαιτήσεις της εταιρίας.
Με τη συγκεκριμένη πίστωση, η οποία απορροφήθηκε το 2009, εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της Νομαρχίας, τονίζει ο κ. Παπατόλιας, καλώντας την υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες.

«Η παρούσα κατάσταση δημιουργεί την εντύπωση ότι αυτό το τεράστιας σημασίας έργο είναι αφημένο στην τύχη του από την κεντρική διοίκηση, χωρίς συγκεκριμένη και ορατή προοπτική ολοκλήρωσής του», προσθέτει στην επιστολή προς την κ. Μπατζελή, μεταφέροντας την εντονότατη ανησυχία των δημάρχων της περιοχής και τις έντονες αντιδράσεις που εκτιμάται ότι σύντομα θα εκδηλωθούν, εάν διακοπούν πλήρως οι εργασίες κατασκευής του φράγματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου