ΤΟΠΙΚΑ

Επτά χρόνια… φαγούρας

επτά-χρόνια-φαγούρας-194498

Σε απόγνωση ηλεκτροπαραγωγοί των φωτοβολταϊκών που δεν έχουν πληρωθεί για τις επενδύσεις τους και τους «τρέχουν» τώρα οι τράπεζες

Επτά χρόνια περιμένουν τα χρήματα της επένδυσης και το υπουργείο «σφυρίζει» αδιάφορα. Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οικονομικής απόγνωσης 50 περίπου ηλεκτροπαραγωγοί φωτοβολταϊκών στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία.

«Ξεχασμένοι» από το υπουργείο Ανάπτυξης τουλάχιστον μία επταετία, λαμβάνουν «ψίχουλα» έναντι της επιδότησης για την επένδυσή τους όταν την ίδια ώρα οι Τράπεζες που χρηματοδότησαν τα έργα, απαιτούν εξόφληση όλου του ποσού αφενός και αφετέρου οι ηλεκτροπαραγωγοί επιβαρύνονται χρόνια τώρα με τόκους που πληρώνουν χωρίς να έχουν πάρει ευρώ!

Ακουγαν προχθές το Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη να ανακοινώνει από τη Λάρισα την άμεση εκταμίευση 8 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των επενδυτικών σχεδίων στη Θεσσαλία, αλλά και παράταση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων (2004 – 2011) μέχρι το 2017 και δεν πίστευαν στα αυτιά τους… Πενήντα περίπου ηλεκτροπαραγωγοί σε Μαγνησία και ολόκληρη τη Θεσσαλία επένδυσαν ότι είχαν και δεν είχαν στις ανανεώσιμες πηγές όμως τους βγήκε «ξινό» καθώς δεν έχουν λάβει τα χρήματα της επιδότησης.

Οι περισσότεροι από τους θιγόμενους όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα φωτοβολταϊκά απευθύνθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, κατέθεσαν τις προτάσεις τους και εντάχθηκαν στον αντίστοιχο νόμο.

Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί του έργου και η επιδότηση και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά της έγκρισης απευθύνθηκαν οι περισσότεροι στην Αγροτική Τράπεζα όπου και εκχώρησαν ουσιαστικά την έγκριση για να κατασκευαστεί το έργο. Βάσει των συμφωνητικών που είχαν υπογραφεί το έργο είχε μία περίοδο χάριτος τρία χρόνια. Μόλις τα τρία χρόνια πέρασαν η Τράπεζα άρχισε να ενοχλεί και να ζητά ουσιαστικά τα χρήματα της επιδότησης από τους ίδιους τους ηλεκτροπαραγωγούς οι οποίοι φυσικά με τη σειρά τους απευθύνονταν στο υπουργείο.

Ο ένας μήνας διαδέχονταν τον άλλο, ο ένας χρόνος τον επόμενο και έχουμε φτάσει στα τέλη του 2015 και ακόμη οι θιγόμενοι δεν έχουν εξοφληθεί, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλοί από αυτούς που έχουν πληρώσει μέχρι και 60.000 ευρώ σε τόκους στην τράπεζα.

Ολους αυτούς τους μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης και στις αλλεπάλληλες οχλήσεις τους απαντά μόνιμα ότι το πρόβλημα εξετάζεται και ότι άμεσα θα αντιμετωπιστεί, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί λύση και οι ηλεκτροπαραγωγοί παραμένουν όμηροι… και χρεωμένοι φυσικά στις τράπεζες για επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου