ΤΟΠΙΚΑ

640 λιγότεροι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο

640-λιγότεροι-φοιτητές-στο-πανεπιστήμιο-851206

Ξεμένει από διδάσκοντες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αφενός εξαιτίας της περικοπής των συμβάσεων των διδασκόντων 407, αφετέρου λόγω της καθυστέρησης των διορισμών περίπου 30 μελών ΔΕΠ, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιωσιμότητας ορισμένων Τμημάτων.
Το ζήτημα αυτό τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίασης της Συγκλήτου, ενώ θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη Τετάρτη στη συνάντηση των πρυτανικών αρχών με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας.
Το θέμα χαρακτηρίστηκε επείγον, μιας και διαπιστώθηκε ότι ορισμένα τμήματα συμμορφώθηκαν στις μειωμένες πιστώσεις, δυστυχώς όμως δεν έγιναν οι διορισμοί των μελών ΔΕΠ, έτσι ώστε να μπορεί να βγει το πρόγραμμα για το χειμερινό εξάμηνο.
Οι ώρες διδασκαλίες το χειμερινό εξάμηνο περικόπηκαν και αναγκάστηκαν οι υπεύθυνοι να πληρώνουν τους συμβασιούχους διδάσκοντες χαμηλότερα από τις αμοιβές που θα έπρεπε να λάβουν.
Ωστόσο η περικοπή των πιστώσεων σε συμβασιούχους διδάσκοντες δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στο εαρινό εξάμηνο για τα τμήματα που δεν συμμορφώθηκαν, υπερβαίνοντας τις συμβάσεις που τους είχαν χορηγηθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα με ελάχιστες πιστώσεις για το εαρινό εξάμηνο. Τα τμήματα που θα έχουν σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό των Πολιτικών Μηχανικών και της Κτηνιατρικής.
Να σημειωθεί πως οι πιστώσεις που χρειάζεται το Πανεπιστήμιο είναι 101 και το Υπουργείο έδωσε 85. Αυτό σημαίνει πως χάθηκαν 16 πιστώσεις, δηλαδή πάνω από 20-25 διδάσκοντες.

Μείωση εισακτέων
Το Πανεπιστήμιο ζητά από το Υπουργείο Παιδείας για ακόμη μια χρονιά μικρότερο αριθμό εισακτέων και συγκεκριμένα 954 σε σύγκριση 1.590 που ενέκρινε το Υπουργείο. Η μείωση που ζητείται αγγίζει το 50% κι αυτό γιατί δεν επαρκούν οι χώροι, όπως στην Ιατρική που οι φοιτητές δεν χωρούν πλέον στις κλινικές και τα εργαστήρια. Μεγάλη μείωση στον αριθμό των εισακτέων ζητά το Τμήμα Αρχιτεκτονικής, το Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Οικονομικό.

Πολιτικός όρκος στο Πανεπιστήμιο
Παράλληλα στη Σύγκλητο συζητήθηκε και ο εσωτερικός κανονισμός, ωστόσο αποφασίστηκε να τεθεί για ακόμη μια φορά στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς οι φοιτητές- μέλη της Συγκλήτου εξέφρασαν αντιδράσεις για πολλά εδάφια του κανονισμού.
Όμως με τον νέο εσωτερικό κανονισμό, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη, εδώ και ένα εξάμηνο έχει δοθεί η δυνατότητα πολιτικού και όχι θρησκευτικού όρκου για τους φοιτητές και μέλη ΔΕΠ.

Αξιοποίηση κτηρίου Ματσάγγου
Στο μεταξύ εκτός από τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων έγινε παρουσίαση της μελέτης για την αξιοποίηση του κτηρίου Ματσάγγου.
Μία από τις λύσεις που παρουσιάστηκαν είναι η τμηματική χρήση των χώρων του με τη δημιουργία είτε γραφείων είτε αιθουσών διδασκαλίας ή και των δύο, αλλά και τη δημιουργία ενός μικρού μουσείου.
Το σενάριο που παρουσιάστηκε μεν και ορίζει ότι το υπάρχον κτήριο θα γκρεμιστεί και θα κατασκευαστεί νέο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αφού το κόστος ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ.
Ένα άλλο σενάριο μιλά για στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ορισμένους χώρους του κτηρίου. Το τελευταίο σενάριο που προτείνουν οι ειδικοί είναι να γκρεμιστεί ένα κομμάτι του Ματσάγγου -αυτό που βλέπει στη Πλατεία Πανεπιστήμιου- και να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο.
Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην επιτροπή μηχανικών του Πανεπιστημίου και σύντομα θα έρθει στη Σύγκλητο για να γίνει η τελική επιλογή του επικρατέστερου σεναρίου.
Οι πρυτανικές αρχές σκοπεύουν να εντάξουν την κατασκευή του Ματσάγγου στον επόμενο τετραετή προγραμματισμό το 2012.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου