ΤΟΠΙΚΑ

Χρειαζόμαστε ελιά… με διαβατήριο

χρειαζόμαστε-ελιά-με-διαβατήριο-851206

Μόνο μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς που επιβάλλει νέες μεθόδους προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων μπορεί η ελιά, που είναι εθνικό προϊόν και το ελαιόλαδο να καταστούν ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα στη διεθνή αγορά.
Αυτό επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕ στο Βόλο και την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και τοπικών αρχών αλλά και πολλοί αγροτοσυνεταιριστές και ελαιοπαραγωγοί κυρίως του Πηλίου, όπου η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια.
Χρειαζόμαστε προϊόντα με διαβατήριο, επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος στην ομιλία του (ο γ.γ. κ. Κ. Σκιαδάς δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί). Σταθερή ποιότητα, ονομασία προέλευσης, γεωγραφική ένδειξη… Επιπλέον χρειάζεται μάρκετινγκ, προώθηση και σχεδιασμός της τυποποίησης των προϊόντων.
Αυτό απαιτεί μία διαφορετική νοοτροπία από τους ίδιους τους παραγωγούς και στήριξη από την Πολιτεία που είναι δεδομένη με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια.
Αυτή η εθνική προσπάθεια, εάν συμπληρωθεί με συγκεκριμένες πολιτικές και στρατηγικές, πιλοτικές στην αρχή και με κίνητρα, μπορούν να τεθούν οι βάσεις ώστε μέσω της ελιάς που ειδικά στη Μαγνησία σε πολλές περιοχές είναι μονοκαλλιέργεια να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για καλύτερο εισόδημα και μεγαλύτερη στήριξη της εθνικής οικονομίας.

Εκθεση
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας στο χαιρετισμό του πρότεινε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο η έκθεση για την ιστορία της ελιάς στο χώρο της Μεσογείου που είχε διοργανωθεί πέρυσι από το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ μιλώντας για το μέλλον της καλλιέργειας ανέφερε ότι το παρόν και το μέλλον της ελιάς μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς.
Από την πλευρά της η κ. Ζέττα Μακρή συμφώνησε με τους προβληματισμούς που τίθενται από τους παραγωγούς της Μαγνησίας για το μέλλον της ελιάς και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που θα στηρίζουν το εθνικό προϊόν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην εμπορική διακίνηση του προϊόντος ,τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Δημ. Μεργιαλής.
Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, η λύση είναι το ποιοτικό, επώνυμο και τυποποιημένο προϊόντος Εχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να στηρίξει όμως την προσπάθεια πιο θερμά η Πολιτεία. Τα προϊόντα πρέπει να φτάνουν γρήγορα στα ράφια. Η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα εν όψει του Δ ΚΠΣ για να στηριχθούν οι υποδομές. Έτσι μόνο θα σταθούν στο διεθνές ανταγωνισμό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου- Βορείων Σποράδων κ. Δημ. Σπανός επισήμανε ότι χρειάζεται ποιοτική γεωργία που είναι το ζητούμενο για να πάρει αξία το προϊόν και οι παραγωγοί να αναπληρώσουν το εισόδημά τους, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που προκαλεί η τιμή της ελιάς που είναι πολύ μειωμένη.
Τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρώσει οι παραγωγοί στη Μαγνησία, πρόσθεσε ο κ. Σπανός τους εξασφαλίζουν μόνο 600 ευρώ, ποσό που μόνο εισόδημα δεν μπορεί να θεωρηθεί
Η φετινή τιμή λαδιού και ελιάς πολύ χαμηλή. Χρειάζεται στήριξη το προϊόν.
Πρέπει το κοινοτικό παρακράτημα αλλά και το εθνικό απόθεμα να καταβληθεί κατά προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που καλλιεργούν, έτσι ώστε να βελτιωθεί το εισόδημά τους.”
Στην ημερίδα εξάλλου παρουσιάστηκαν οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί από τον ΟΠΕ στα πλαίσια της προώθησης των προϊόντων στο εξωτερικό και ειδικότερα σε εκθέσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου