ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρή διπλωματική και στρατιωτική κρίση

σοβαρή-διπλωματική-και-στρατιωτική-κ-851206

Μία «ανάσα» πριν από την ψήφιση ενισχυμένων κυρώσεων κατά του Ιράν μείζον διπλωματικό-στρατιωτικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη με τη Βρετανία μετά τη σύλληψη, και κατά πληροφορίες μεταφορά στην Τεχεράνη, Βρετανών ναυτών σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα στον Περσικό Κόλπο.
Διπλωματικός πυρετός ακολουθεί τη σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτών υπό την απειλή όπλου από μέλη της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης σε διαφιλονικούμενα από το Ιράν και Ιράκ χωρικά ύδατα, στις εκβολές του ποταμού Σατ αλ Αράμπ στον Περσικό Κόλπο.
Η Βρετανία -η οποία σημειώνεται αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής το περιστατικό ως παρεξήγηση και όχι ως πρόκληση- απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των μελών του Βασιλικού Ναυτικού, τονίζοντας ότι συνελήφθησαν εν ώρα εκτέλεσης καθηκόντων ρουτίνας εντός ιρακινών χωρικών υδάτων.
Επίκειται η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των Βρετανών.
Οι ναύτες είχαν μόλις πραγματοποιήσει έλεγχο σε εμπορικό πλοίο στην περιοχή όταν ανεκόπη η πορεία των δύο φουσκωτών σκαφών στα οποία επέβαιναν από ιρανικά σκάφη. Υπό την απειλή όπλου οδηγήθηκαν σε ιρανικές βάσεις και συνελήφθησαν, δίχως να υπάρξουν ενδείξεις συμπλοκής.
Το επεισόδιο έρχεται σε μία στιγμή αυξημένης έντασης καθώς τη νύχτα του Σαββάτου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εγκρίνει ενισχυμένες κυρώσεις εξαιτίας της άρνησης του Ιράν να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν θα μεταβεί ως αναμένετο στη Νέα Υόρκη, παρότι έλαβε άδεια εισόδου από τις ΗΠΑ

Στην Τεχεράνη οι ναύτες

Οι 15 Βρετανοί ναύτες έχουν μεταφερθεί στην Τεχεράνη για να δώσουν εξηγήσεις για την «επιθετική ενέργειά» τους μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Ιρανοί αξιωματούχοι δε έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία, την πηγή
της οποίας δεν αποκάλυψε το ιρανικό πρακτορείο.
Οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι οι ναύτες βρίσκονται σε ιρανικά και όχι ιρακινά ύδατα -συνθήκη του 1975 ορίζει τα νερά αυτά ανήκουν στο Ιράκ και εκεί δρουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις. Ωστόσο, το Ιράν αμφισβητεί την κυριαρχία του Ιράκ.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μοχαμάντ Αλί Χοσεΐνί καταδίκασε «την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν» και τόνισε ότι το Λονδίνο «δεν έχει καμία δικαιολογία να αποποιηθεί των ευθυνών του».
Ακολούθως, διοικητής των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο για «ομολογίες» και άλλα στοιχεία (δίχως να διευκρινίσει περαιτέρω) που κατά δήλωσή του αποδεικνύουν πως οι Βρετανοί ναύτες είχαν διεισδύσει παράνομα στα ιρανικά χωρικά ύδατα.
«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι υγιείς [οι Βρετανοί] και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο ίδιος, βάσει των όσων μετέδωσε το Reuters.

Ο βρετανικός Τύπος

Ο Τύπος της Βρετανίας εκτιμά ότι η σύλληψη Βρετανών στον Περσικό Κόλπο εντάσσεται στις προσπάθειες της Τεχεράνης να αποκτήσει διαπραγματευτικά χαρτιά εν όψει της ψήφισης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφφαλείας του ΟΗΕ που θα επιβάλλει νέες, αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Όπως υποστηρίζουν οι Times, «υπάρχουν εντεινόμενοι φόβοι ότι οι ναύτες έπεσαν θύματα μίας εσκεμμένης ενέδρας στην διαμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή Σατ αλ Αράμπ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ίσως σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ως όμηροι καθώς εντείνεται η σύγκρουση ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου