Εξίσωση στις ηλικίες για σύνταξη

Τελευταία ενημέρωση: 2010-01-29, 00:00:00
Προειδοποιητική επιστολή, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα περί μη συμμόρφωσης της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Στην απόφασή της η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου 2009 και διαπιστώνει ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, παραβιάζουν την αρχή για την ισότητα των αμοιβών.
Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα δήλωσε ότι «η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ». Τόνισε ακόμη πως «εδώ και δέκα μήνες, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την απόφαση του Δικαστηρίου το συντομότερο δυνατόν».
Στις 26 Μαρτίου 2009 το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, που θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 166/2000 της 3ης Ιουλίου 2000, εισάγει διακρίσεις επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=