ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση του Νομάρχη υπέρ επενδύσεων

παρέμβαση-του-νομάρχη-υπέρ-επενδύσεω-851206

«Η Νομαρχία θέλει την επένδυση. Θέλει μια πράσινη επένδυση και το έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους», ξεκαθάρισε χθες ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας επανερχόμενος στη μεγάλη τουριστική επένδυση στις Νηές.

Δηλώνοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συντάσσεται πολιτικά με το αίτημα της εταιρίας για επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια μετά τη γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου, δήλωσε την πρόθεση, εάν το επιθυμεί η εταιρία, να προγραμματιστεί συνάντηση με την Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο κ. Παπατόλιας, με αφορμή την έντονη κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί τελευταία μέσα από δημοσιεύματα του «Τ», εξέφρασε την άποψη ότι εκφράζεται το άγχος και η εύλογη ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της επένδυσης, αλλά δεν αποσαφηνίζονται τα δεδομένα της υπόθεσης.
Δήλωσε δε ότι δεν αντιλαμβάνεται για πιο λόγο οι εκπρόσωποι της επένδυσης, περιπλέκουν την κατάσταση, δημιουργώντας σύγχυση και ανασφάλεια, υποστηρίζοντας ότι με την τακτική τους «οι ίδιοι υπονομεύουν το μέλλον της επένδυσής τους».
Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον νομάρχη, είναι σαφή και πεντακάθαρα:
* Η Νομαρχία, είπε, θέλει την επένδυση.
* Η Νομαρχία θέλει «πράσινη» επένδυση, κάτι που το έχει αποδείξει συγκαλώντας την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με αντικείμενο τις «πράσινες» τουριστικές επενδύσεις στο νομό και «πιλότο» την επένδυση στις Νηές. Η Νομαρχία ήταν εκείνη που κατέστρωσε το σχέδιο της περιβαλλοντικής ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και το οποίο υιοθέτησε και η εταιρία. Η Νομαρχία, πρόσθεσε, ήταν εκείνη, που είπε ξεκάθαρα «όχι» στο γκολφ εκφράζοντας την άποψη ότι πράσινη επένδυση δεν γίνεται με γκολφ, ενώ ήταν εκείνη που υπέβαλε μια σειρά παρατηρήσεων στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με τις οποίες θα διασφαλίζονταν ο «πράσινος» χαρακτήρας της επένδυσης και η προστασία του περιβάλλοντος.
* Η Περιφέρεια είναι ο μοναδικός αρμόδιος διοικητικός φορέας για να προβεί στην έγκριση ή όχι των περιβαλλοντικών όρων, ο φορέας που έχει τη διακριτική ευχέρεια να ακολουθήσει ή όχι τη γνωμοδότηση της Νομαρχίας.
Ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε ότι η Νομαρχία δεν έχει σήμερα καμία διοικητική εκκρεμότητα σε ότι αφορά την επένδυση. «Την τελείωσε τη δουλειά της και με το παραπάνω. Και με απόλυτη συνέπεια. Η Περιφέρεια είναι επομένως ο
αποδέκτης των αιτημάτων της εταιρίας».
Υπενθύμισε ότι η Νομαρχία ήταν ο μόνος φορέας που ανέδειξε το ιδιοκτησιακό ζήτημα, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά στην υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής επένδυσης για την περιοχή και πρόσθεσε: «Με δικές μου ενέργειες προχώρησαν οι διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δραστηριοποιήθηκαν δύο υφυπουργοί Οικονομίας διαφορετικών κυβερνήσεων, με δική μας πίεση ασχολήθηκε η επιθεωρήτρια της Κτηματικής Υπηρεσίας, εγώ προσωπικά είμαι εκείνος που κάνω τουλάχιστον δύο φορές το μήνα επαφές για να διαπιστώσω πού βρίσκεται η υπόθεση. Προς τι επομένως το άγχος και η ανασφάλεια; Είναι πολύ απλά τα πράγματα για να μπορεί να τα περιπλέξει κανείς».
Ερωτηθείς για το εάν θα επιστρέψει η μελέτη περιβαλλοντικών όρων στο νομαρχιακό συμβούλιο, ο κ. Παπατόλιας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή ούτε μία στο εκατομμύριο. Δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο. Η Νομαρχία την τέλειωσε τη δουλειά της. Τώρα αν οι επενδυτές θέλουν να υποβάλουν νέα μελέτη και δεν θέλουν να πάρουν την έγκριση από την Περιφέρεια, τότε είναι κάτι που δεν αφορά εμάς.»
Η Νομαρχία, είπε, γνωμοδότησε για τη ΜΠΕ θετικά, υπό τις προϋποθέσεις να πληρωθούν οι παρατηρήσεις που υπέβαλε.
Σε ότι αφορά την καθυστέρηση, για την οποία εγκαλείται η Νομαρχία, μέχρι να εισαχθεί το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο, ο κ. Παπατόλιας είπε: «Μιλάνε για μια καθυστέρηση δύο-τριών μηνών. Σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει τα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχει κινητοποιηθεί η μισή Θεσσαλία, που έχει απασχολήσει τον τοπικό τύπο με αλλεπάλληλες επιστολές και παρεμβάσεις φορέων, δεν θα έπρεπε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια με μία ενδελεχή και σε βάθος διερεύνηση;»
Θετική η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Σούρπης
Με τον γραμματέα Γ. Φώτη και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, μετά από αίτημα της Τοπικής Οργάνωσης Σούρπης συναντήθηκαν χθες εκπρόσωποι της εταιρίας Aristo Developers.
Με την Τοπική Οργάνωση Σούρπης να παρέχει πολιτική στήριξη, οι επενδυτές ενημέρωσαν χθες για τα σχέδιά τους μέλη της Ν.Ε. και εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται απέναντι στη μεγάλη τουριστική επένδυση.
«Μας ενημέρωσαν, κατέθεσαν τις απόψεις τους και την ανησυχία τους για την καθυστέρηση που δημιουργεί το γεγονός ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να γυρίσει πίσω γιατί δεν έχει γνωμοδοτήσει το νομαρχιακό συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Φώτης, λέγοντας ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή δέχθηκε τη συνάντηση ως φορέας που συζητά για την ανάπτυξη του νομού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου