ΤΟΠΙΚΑ

Αναζήτηση λύσης για τα μπλόκα

αναζήτηση-λύσης-για-τα-μπλόκα-851206

Τη λύση που θα κάνει τους αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα θα ψάξει να βρει σήμερα η Κατερίνα Μπατζελή, καθώς με επιστολή της προς το Συντονιστικό Όργανο τους καλεί εκ νέου στα γραφεία της Αχαρνών 2.

Μάλιστα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επιστολή της αναγράφει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα τα οποία αποτελούν, σύμφωνα με το υπουργείο, την απάντηση στα αιτήματα των αγροτών.

Επικεφαλής του 22μελούς Πανελλαδικού Οργάνου θα είναι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας Βάιος Γκανής, ενώ η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ της Παρασκευής.

Η υπουργός σήμερα, Παρασκευή, θα …τρέξει έναν μαραθώνιο, καθώς το πρωί θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στην Κομοτηνή με θέμα τον καπνό και το βαμβάκι, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνάντηση με τους αγρότες.

Διαβουλεύσεις
Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με την κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών, βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Η εικόνα στα μέτωπα διαφοροποιείται. Εκπρόσωποι των παραγωγών από Πλατύκαμπο και Τύρναβο θα συμμετάσχουν την Παρασκευή σε σύσκεψη 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχει απευθυνθεί και στους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.
Στις 5 το απόγευμα χθες, μέλη της συντονιστικής επιτροπής των παραγωγών του νομού Γρεβενών είχαν συνάντηση, στην Αθήνα, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, στην οποία και έθεσαν τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι από τις απαντήσεις που λάβουν την Παρασκευή εξαρτάται η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Από το μπλόκο της Νίκαιας απευθύνθηκε πρόσκληση προς όλα τα υπόλοιπα μπλόκα για το Σάββατο, όπου θα διευκρινισθεί ποιοι συμφωνούν για τη συνέχιση της κινητοποίησης.
Στις γενικές συνελεύσεις, που ήδη έχουν γίνει, οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας εκτίμησαν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θεσμικό επίπεδο, που όμως «χρειάζονται συμπληρώσεις, διευκρινίσεις και χρονοδιάγραμμα».
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής σε μια ενιαία πανελλαδική επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών είναι ότι προς το παρόν δεν συμμετέχουν σε κανέναν τέτοιο διάλογο.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά και αρκετές διαφορές στη στρατηγική και την τακτική», όπως σημειώνει ο Βασίλης Κιλάφας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει προχωρήσει ο διάλογος με τα υπόλοιπα μπλόκα πλην των 14, που μετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.
Τα τελωνεία
Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων, και χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας.
Οι αγρότες του νομού Γρεβενών, προτίθενται να κλείσουν τον κόμβο της Εγνατίας οδού στο ύψος της διασταύρωσης με την παλιά εθνική Γρεβενών-Κοζάνης, στη θέση «Μερσίνα», συμβολικά, επί μία ώρα, στις 3.30.
Σαράντα τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων
Στη Θεσσαλονίκη, τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της πόλης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

Υψηλοί τόνοι
στη Βουλή
Αισιόδοξος ότι μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου θα καταβληθούν το σύνολο των επιδοτήσεων στους αγρότες εμφανίστηκε ο υφυπουργός Μ. Καρχιμάκης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους, σχετικά με τις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας, ο κ. Καρχιμάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν οι επιδοτήσεις.
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ «για χρόνια πολιτική αδράνεια» που έβαλε -όπως είπε- σε κυκεώνα τον Έλληνα παραγωγό, ενώ άφησε την ψηφιοποίηση στο 34% με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει επιδοτήσεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία να καταγγέλλει την πολιτική της.
Οι αναφορές αυτές του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, προκάλεσαν προς στιγμή, ένταση με τους βουλευτές του ΚΚΕ να διαμαρτύρονται έντονα.

Η παρέμβαση από την έδρα, της Ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής, Βέρας Νικολαΐδου και η αναφορά της ότι την επόμενη φορά το ΚΚΕ θα καταθέσει στη Βουλή τον πίνακα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισαν απαράδεκτο η κα Νικολαΐδου να εκφράζει άποψη την ώρα που ασκούσε τα καθήκοντά της στην έδρα, ενώ όφειλε να λειτουργεί ως πρόεδρος όλων των βουλευτών και όχι ως βουλευτής του ΚΚΕ.


Μάχη για το πρόστιμο
«Θα υπερασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της χώρας μας, ώστε να μην έχουμε δημοσιονομική επιβάρυνση και πρόστιμα».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, με αφορμή προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας για το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πέρυσι ο κ. Χατζηγάκης στους Έλληνες αγρότες.

Στην προσφυγή εναντίον της χώρας μας έχει ενταχθεί και το ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε δώσει πρόπερσι ο κ. Κοντός στους συνεταιρισμούς.

Η κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι οι εθνικές και οι έκτακτες ενισχύσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα των αγροτών, και γι αυτό η κυβέρνηση επιμένει στις θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το εισόδημα του αγρότη και θα εξυγιάνουν τον αγροτικό χώρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου