ΤΟΠΙΚΑ

Τουρίστες νοικιάζουν δωμάτια ή κατοικίες σε γειτονιές του Βόλου

τουρίστες-νοικιάζουν-δωμάτια-ή-κατοι-201665

Επιπλέον εισόδημα, διαθέτοντας ένα – δύο δωμάτια της κατοικίας τους ή και ολόκληρο το σπίτι τους σε τουρίστες, εισπράττουν δεκάδες οικοδεσπότες και στο Βόλο, που εντάσσονται σε δίκτυα τουριστικής οικονομίας Διαμοιρασμού (Sharing Economy).

Οι τοπικοί οικοδεσπότες που μοιράζονται τα σπίτια τους μέσω διαδικτυα- κών κοινοτήτων, καλύπτουν με τα έσοδα τις δαπάνες, τους φόρους και τα τέλη που βαραίνουν μια ιδιοκτησία, ενώ αυξάνουν και το εισόδημά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη παγκόσμιου κολοσσού διαμοιρασμού στην Ελλάδα, οι οικοδεσπότες προσελκύουν νέους επισκέπτες, οι οποίοι ψάχνουν μια αυθεντική, τοπική ταξιδιωτική εμπειρία. Στην Αθήνα, ένας τυπικός οικοδεσπότης νοικιάζει το σπίτι του για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Το 68% των οικοδεσποτών δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους, ενώ το 28% δηλώνουν ότι με το εισόδημα από τη φιλοξενία μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά, ενώ απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι ιδιοκτησίες στο Βόλο και τη Μαγνησία ευρύτερα ανέρχονται σε δεκάδες με αυξητική τάση, ενώ από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές συγκεκριμένης διεθνούς εταιρίας, προκύπτει ότι στο κέντρο του Βόλου η ενοικίαση ιδιωτικού δωματίου αποφέρει στον οικοδεσπότη 131 ευρώ για μια εβδομάδα, ο ολόκληρος χώρος 246 ευρώ κ.α.

Η Σπυριδούλα στην περιοχή Επτά Πλατάνια, ο Διονύσης στην Ξενοφώντος, η Ελένη στην Αδμήτου, ο Στέλιος στην Αλεξάνδρας, ο Κώστας στους Αγ. Αναργύρους, διάσπαρτα σε όλο το Βόλο, διατίθενται δωμάτια από 12ευρώ την ημέρα.

Ο Νίκος διαθέτει κατοικία 70 τ.μ. στην οδό Μαβίλη (με 2 υπνοδωμάτια, πλήρως εξοπλισμένο με 38 ευρώ την ημέρα για 4 άτομα) και μερικά από τα σχόλια επισκεπτών αναφέρουν: «Ο Νίκος και η οικογένειά του ήταν πολύ φιλόξενοι και μας συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμασταν η οικογένεια τους. Διακριτικοί και περιποιητικοί. Το διαμέρισμα ήταν όπως περιγράφεται. Δροσιά πάνω απ’όλα και πολύ ήσυχη γειτονιά. Η πραγματική, γνήσια ελληνική φιλοξενία με όλη της την έννοια. Ηταν όλα προσεγμένα και καθαρά, ενώ για καλωσόρισμα (πρωτοχρονιά 2014) μας περίμενε βασιλόπιτα, λουκουμάδες και κρασί!». Οι επισκέπτες που ψάχνουν αυθεντικές εμπειρίες σε γειτονιές, συνήθως ενδιαφέρονται και για άλλες υπηρεσίες διαμοιρασμού, όπως να μοιράζονται βιβλία, ποδήλατα κ.α. ενώ το 70% των οικοδεσποτών προσφέρουν στους επισκέπτες τους τοπικά προϊόντα. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι στη Μαγνησία λειτουργούν τουλάχιστον 300 παράνομα καταλύματα με τον αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Κώστα Λεβέντη, να τονίζει: «Εμείς ως ξενοδοχειακό επιμελητήριο δεν λέμε όχι στα καινούργια συστήματα του διαμοιρασμού, αλλά πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να έχουν όλοι τις ίδιες υποχρεώσεις, όσον αφορά το θέμα της νομιμότητας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου