ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ρύθμισης οι περιπτερούχοι

εκτός-ρύθμισης-οι-περιπτερούχοι-203368

Κατακόρυφη µείωση του τζίρου το Νοέµβριο, µε τον κλάδο να αγωνιά

Βουτιά κατέγραψε ο τζίρος των περιπτέρων το Νοέμβριο. Οι επαγγελματίες μέτρησαν απώλειες άνω του 50%. Το τελευταίο δίμηνο έβαλαν λουκέτο τρεις με τέσσερις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως θέλουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Ο κλάδος πλέον βλέπει επαγγελματίες να τους κόβουν το ρεύμα, ενώ ποσοστό μόλις 3-5% μπορεί και ανταπεξέρχεται στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τραγική είναι η οικονοµική κατάσταση των περιπτέρων. Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελµατιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Νοµού Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας, λέει ότι ο Νοέµβριος ήταν ο χειρότερος όλων αν και συνήθιζε να κάνει καλές εισπράξεις. «Εχουµε κατακόρυφη µείωση του τζίρου» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισηµαίνοντας ότι «οι επαγγελµατίες του κλάδου δεν αντέχουν άλλο. Αρκετοί θέλουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να τις πουλήσουν».

Η κατανάλωση µειώνεται όλο και περισσότερο ακόµη και στο τσιγάρο και τον καπνό που αποτελεί βασικό έσοδο του κλάδου. «Στον καπνό και στο τσιγάρο έχουµε µείωση στις πωλήσεις ύψους 30-40%» είπε ο κ. Τόπας, επισηµαίνοντας ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ αύξησε το λαθρεµπόριο καπνού µε τους µετανάστες στο 60-70%.

Ο πρόεδρος της Ενωσης λέει ότι πρέπει άµεσα να ληφθούν µέτρα για την ενίσχυση των επαγγελµατιών. «Εάν συνεχίσει έτσι η κατάσταση ο κλάδος θα αφανιστεί. Εκπέµπουµε σήµα κινδύνου στην κυβέρνηση να µας κρατήσει ζωντανούς γιατί όλοι θα φύγουµε χρεωµένοι. Τα πράγµατα πάνε από το κακό στο χειρότερο και πλέον δεν αντέχουµε άλλο» πρόσθεσε.

Οι επαγγελµατίες δεν µπορούν να ανταπεξέλθουν στις ρυθµίσεις. Ο κ. Τόπας λέει ότι «δεν βγαίνουν τα πάγια έξοδα. Κόβουν το ρεύµα από τα µαγαζιά. Εχει τύχει να δανείσουµε σε συναδέλφους για να πληρώσουν τη ΔΕΗ. Δεν µπορούµε να πάρουµε τις παραγγελίες. Χρωστάµε παντού. Μόλις το 3-5% µπορεί και διατηρεί τη ρύθµιση».

Για την Ενωση Επαγγελµατιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών πρέπει άµεσα να αλλάξει το νοµοθετικό πλαίσιο. «Να φύγουν τα περίπτερα από τους δήµους, οι οποίοι ενεργούν κατά το δοκούν και τα ξηλώνουν, ενώ το νόµιµο είναι να βγάζουν το 70% των περιπτέρων σε πλειστηριασµό και το υπόλοιπο 30% να τα δίνουν σε αναπήρους. Να αλλάξει ο Νόµος 4093 του 2012 µε τροποποίηση, ώστε τα περίπτερα να µείνουν στα πεζοδρόµια και να γυρίσουν στα ποσοστά που δούλευαν µε το παλιό καθεστώς στο 8,5% και όχι 3% που είναι σήµερα» είπε ο πρόεδρος της Ενωσης.

Να επισηµανθεί ότι ο κλάδος µετράει 90 λουκέτα από το ξεκίνηµα της οικονοµικής κρίσης. Στη Μαγνησία λειτουργούν 250 περίπτερα. Τη δεκαετία του ’90 λειτουργούσαν 650.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου