ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες για συμφέροντα στην Αγχίαλο

καταγγελίες-για-συμφέροντα-στην-αγχί-204208

Εντάσεις, αντιπαραθέσεις, παραλίγο επεισόδια και… μηνύσεις

Εξυπηρέτηση συμφερόντων αιρετών που πρόσκεινται στη δημοτική αρχή για την αξιοποίηση οικοπέδων τους στη Ν. Αγχίαλο κατήγγειλε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Θ. Διαμαντένιας, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή πλεύσης για την οικιστική επέκταση της περιοχής από το Λαχανόρεμα στο Στούπι δεν έγινε τυχαία. Κατέθεσε μάλιστα στο προεδρείο σχετική επιστολή της τοπογράφου μηχανικού Ευαγγελίας Κρίκου, η οποία φωτογράφιζε τέσσερις περιπτώσεις αιρετών με εκτάσεις στην περιοχή Στούπι. Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση θα καταθέσει η δημοτική αρχή εναντίον του κ. Διαμαντένια, όπως προανήγγειλε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, υποστηρίζοντας ότι κανείς από τους 27 της ομάδας του δεν έχει συμφέροντα στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι καταγγελίες έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση της τελικής φάσης της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ν. Αγχιάλου, από το δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα συζητήθηκε παρουσία κατοίκων που αντιδρούν στην οικιστική επέκταση προς την περιοχή Στούπι.

«Δεν έχουμε κανένα προσωπικό συμφέρον στην περιοχή και ό,τι κάνουμε το κάνουμε με γνώμονα το καλό του δήμου. Είναι σίγουρο ότι μπορεί να θιχθούν συμφέροντα μειοψηφίας των πολιτών. Το καταλαβαίνω είναι περιουσία σας. Εμείς όμως δεν κοιτάμε μεμονωμένες περιπτώσεις. Συγνώμη αν κάποιοι θίγονται αλλά…», ανέφερε απευθυνόμενος προς τους κατοίκους ο κ. Μπέος.

Εκ μέρους 104 κατοίκων της Ν. Αγχιάλου, μίλησε ο δικηγόρος, Αντώνης Μπουρτζής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η πολεοδόμηση του Στουπίου είναι σε κόντρα του αναδασμού και του χαρακτηρισμού της περιοχής ως γης υψηλής παραγωγικότητας. Μίλησε για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ προειδοποίησε με προσφυγές προς την Αποκεντρωμένη κατά της απόφασης.

Από την πλευρά της το μέλος του τεχνικού επιμελητηρίου, Τούλα Μπακλατζή αναφέρθηκε στο ρήγμα που κατά τους μελετητές περνά μέσα από το Λαχανόρεμα που κρίθηκε ακατάλληλο για πολεοδόμηση, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί επέκταση σχεδίου πόλης προς το Στούπι. Αναφέρθηκε σε μελέτη του ΑΠΘ βάσει της οποίας το ρήγμα περνά μέσα από το Στούπι.

Για εξυπηρέτηση συμφερόντων αιρετών της δημοτικής αρχής μίλησε ο κ. Διαμαντένιας. «Λέτε ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα. Κι όμως πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε επιστολή της τοπογράφου Ευαγγελίας Κρίκου που αναφέρεται σε τέσσερις εκτάσεις στην περιοχή Στούπι που ευνοούνται και οι τρεις αφορούν δικούς σας αιρετούς», κατήγγειλε.

Τόνισε δε ότι δεν μπορεί αλλιώς να δικαιολογηθεί η αλλαγή πλεύσης και υπογράμμισε ότι το ρήγμα με βάση τη μελέτη του ΑΠΘ περνά μέσα από το Στούπι κι όχι από το Λαχανόρεμα. «Γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια μια μελέτη του ΑΠΘ και στηριζόμαστε σε μια γεωλογική μελέτη που δεν έχουμε δει;», τόνισε.

Η τοποθέτηση του κ. Διαμαντένια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με το δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο να ζητά επανειλημμένως ονόματα των αιρετών. «Αν δεν είσαι λασπολόγος πες τα ονόματα», έλεγε ο κ. Μπέος, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κανείς στη δημοτική ομάδα όχι μόνο των 27 αλλά και των 48 που να έχει συμφέροντα στην περιοχή. Κάλεσε μάλιστα και την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή – Μποντού να τοποθετηθεί επειδή είναι από την περιοχή, με την ίδια να υποστηρίζει ότι η επέκταση προς το Στούπι γίνεται καθαρά με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής και ότι η ίδια δεν διαθέτει ακίνητα που να ευνοούνται.

Ο κ. Μπέος ανακοίνωσε ότι η δημοτική αρχή εφόσον ερευνήσει τους κωδικούς στους οποίους αναφέρεται η κ. Κρίκου στην επιστολή της και τους οποίους επικαλέστηκε ο κ. Δοαμαντένιας θα καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου.

Επεισόδια

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, απειλήθηκαν επεισόδια. Ο Γιώργος Σουίπας ενεπλάκη σε λεκτική μονομαχία με τον Γιάννη Μολοχίδη. Μάλιστα ο πρώτος κινήθηκε απειλητικά εναντίον του δεύτερου και η συνεδρίαση διακόπηκε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Φραστικό επεισόδιο με την επιστροφή στην αίθουσα σημειώθηκε και μεταξύ του δημοτικού συμβούλου της Επιλογής Ευθύνης, Φώτη Λαμπρινίδη και του Δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου.

Ο κ. Λαμπρινίδης προκάλεσε το Δήμαρχο να «μιλήσει για την ταμπακιέρα» χαρακτηρίζοντας τη μελέτη διάτρητη και καλώντας τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω το Γ.Π.Σ. Αγχιάλου. «Εμείς ανθρώπους σαν κι εσάς δεν έχουμε στη δημοτική ομάδα. Δεν είχατε πολιτικό ανάστημα να ψηφίσετε το Γ.Π.Σ. Από το 2012 γυροφέρνει αυτή η υπόθεση. Και καλούμαστε εμείς να τακτοποιήσουμε αμαρτίες του παρελθόντος», απάντησε ο κ. Μπέος.

Τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του δήμου, Στυλιανού Διαμαντίδη ότι προτιμά μια λάθος μελέτη από το τίποτα προκάλεσε την αντίδραση της επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσας Οικονόμου.

«Κάνουμε μια λάθος μελέτη για να πάρουμε τα χρήματα; Αυτό μας λέει ο Γενικός;», είπε με τον κ. Λαμπρινίδη να ζητά να αποσυρθεί το θέμα. «Μιλάνε ο φυσικός και ο μάγειρας για θέματα που δεν ξέρουνε. Μην τρελαθούμε. Απατεώνες της πόλης», αντέδρασε ο δήμαρχος.

Επίθεση στον προκάτοχό του εξαπέλυσε και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Λαμπρινίδη ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει καμία μελέτη επειδή «πετούσε σαΐτα».

Προηγουμένως ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος ισχυρίστηκε ότι η Αγχίαλος δεν χρειάζεται καμία επέκταση και καταψήφισε το θέμα, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας, μίλησε για ανεδαφικό υπόβαθρο της μελέτης που οδηγεί σε αυθαίρετες παρεμβάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου