ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινάει διεθνή εκστρατεία για την οικονομία

ξεκινάει-διεθνή-εκστρατεία-για-την-οι-851206

Ως το κρισιμότερο διάστημα για το οικονομικό μέλλον της χώρας περιγράφεται το προσεχές εικοσαήμερο. Στα στενά αυτά περιθώρια θα αξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η αξιολόγηση αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη), θα έχει έλθει στη Βουλή η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει ολοκληρώσει έναν νέο κύκλο διεθνών επαφών, επιχειρώντας να μεταδώσει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα χρεοκοπήσει.
Ο κ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει πέντε ταξίδια για τις επόμενες εβδομάδες. Την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ θα ακολουθήσουν η (εκτός απροόπτου) συμμετοχή και ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η επίσκεψη στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά στις 11 του μηνός στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου ο κ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει στη Μόσχα.
Εν όψει αυτών, η κυβέρνηση θέλει να μεταδώσει με κάθε τρόπο και στο εξωτερικό ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε κατ ελάχιστον από τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτόν επιχειρείται να δοθεί και διεθνής δημοσιότητα στις φράσεις του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Επιτήρηση και αξιοπιστία
Σχέδιο δράσης για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αξιοπιστίας στα στατιστικά στοιχεία καλείται να υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ως τον Φεβρουάριο στο Εco/Fin. Όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, το Συμβούλιο θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου δράσης και θα επανέλθει στο θέμα αυτό στην επόμενη σύνοδό του.
Το Εco/Fin εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά δράσεις μεταρρύθμισης του εθνικού στατιστικού συστήματος, παραχωρώντας ανεξαρτησία στη στατιστική αρχή. Ταυτόχρονα όμως καλεί την κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει διαφανείς πρακτικές μεταξύ των θεσμικών οργάνων παρέχοντάς τους πλήρη υπευθυνότητα και υποχρέωση λογοδοσίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου