ΤΟΠΙΚΑ

Πολίτες καταγγέλουν περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αγχίαλο

πολίτες-καταγγέλουν-περιβαλλοντικό-207962

Με αφορμή την πρόβλεψη του Γ.Π.Σ. για οικιστική ανάπτυξη προς την περιοχή Στούπι – Απορρίφθηκε λόγω σεισμικού ρήγματος το Λαχανόρεμα

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Ν. Αγχίαλο κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην οικιστική ανάπτυξη της δημοτικής ενότητας προς την περιοχή «Στούπι». Η περιοχή είχε κριθεί αναδασωτέα και σήμερα στην έκταση των 400 στρεμμάτων, υπάρχουν περί τα 12.000 ελαιόδεντρα. «Αν γίνει περιοχή πρώτης κατοικίας δεν θα μείνει ούτε ένα δέντρο», κατήγγειλαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κάτοικοι που αντιδρούν στη συγκεκριμένη πρόβλεψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ν. Αγχιάλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδίου Πόλης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του δήμου Βόλου, κ. Γιάννη Μαυραντώνη, το πρώτο στάδιο της μελέτης προέβλεπε οικιστική επέκταση προς την περιοχή Στούπι.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Υπήρχε συνοδευτική γεωλογική μελέτη βάσει της οποίας, η άλλη επιλογή, για επέκταση του οικισμού προς την περιοχή Λαχανόρεμα, είναι επισφαλής δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω από ρήγμα και σε περίπτωση σεισμού τα εδάφη κινδυνεύουν με ρευστοποίηση. Ο σεισμικός κίνδυνος μάλιστα απαιτεί μεγαλύτερο κόστος τόσο για δημόσιες υποδομές όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις.

Παρ’ όλα αυτά η αρχική πρόβλεψη ανατράπηκε κατά το Β1 στάδιο της μελέτης του Γ.Π.Σ. Αγχιάλου και προσδιόρισε την οικιστική ανάπτυξη προς την περιοχή Λαχανόρεμα. Στην τελική φάση του σχεδίου, τη Β2, που ήρθε χθες προς έγκριση στην επιτροπή ποιότητας ζωής, η οικιστική επέκταση προβλέπεται να γίνει προς την περιοχή Στούπι.

Στην προοπτική αυτή όμως αντιδρούν κάτοικοι, που έχουν συγκεντρώσει 91 υπογραφές και απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των κατοίκων, τον κ. Νίκο Λαζαρίδη, «αν η περιοχή Στούπι μετατραπεί σε περιοχή πρώτης κατοικίας δεν πρόκειται να μείνει ούτε ένα ελαιόδεντρο από τα 12.000 που υπάρχουν σήμερα στην έκταση των 400 στρεμμάτων». «Μιλάμε για περιβαλλοντικό έγκλημα στη Ν. Αγχίαλο που δεν έχει άλλο πνεύμονα πρασίνου. Αυτή είναι η ποιότητα ζωής που προσφέρετε στους κατοίκους; Τους αφαιρείτε τον ένα και μοναδικό πνεύμονα πρασίνου;», αντέδρασε ο κ. Λαζαρίδης, υποστηρίζοντας ότι το ρήγμα είναι πρόφαση κι ότι «ακόμη και σήμερα αν κάποιος πάει στην πολεοδομία μπορεί να εκδώσει άδεια δόμησης στην περιοχή Λαχανόρεμα, πάνω από το ρήγμα».

Το «περιβαλλοντικό έγκλημα» δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι. Κατά την πολεοδόμηση της περιοχής, οι ιδιοκτήτες γης θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορά σε γη αλλά και σε χρήμα. «Το οικονομικό κόστος ιδίως σε αυτές τις εποχές θα είναι δυσβάστακτο. Δεν θα έχουμε να πληρώσουμε και στο τέλος θα μας πάρουν και τις περιουσίες που βρήκαμε από τους παππούδες μας», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης. Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Πασχάλης Μπαξεβανάκης μίλησε για συμφέροντα ορισμένων, υπογραμμίζοντας ότι τα οικόπεδα παίρνουν υπεραξία.

Τελικώς, η Ε.Π.Ζ. ενέκρινε το Β2 στάδιο της μελέτης που θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Μαυραντώνη, η οικιστική ανάπτυξη στο Στούπι είναι ασφαλέστερη επιλογή, ενώ ταυτόχρονα και το κόστος για τη δημιουργία υποδομών είναι μικρότερο. Επιπλέον η περιοχή δεν έχει χαρακτηριστεί ως γης υψηλής παραγωγικότητας και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν δεσμεύσεις.

Αποχώρηση Ν. Στόικου

Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, αποχώρησε το μέλος της Επιλογής Ευθύνης Νίκος Στόικος.

Ο ίδιος κατήγγειλε την απουσία του αρμοδίου αντιδημάρχου, Θανάση Σταυρίδη. «Αν δεν είναι πρόκληση είναι τουλάχιστον περιφρόνηση προς το σώμα η απουσία του κ. Σταυρίδη. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απουσιάζει. Αλλιώς να την καταργήσουμε την επιτροπή», ανέφερε ο κ. Στόικος.

Τον απόντα Θανάση Σταυρίδη έσπευσε να υπερασπιστεί το μέλος της πλειοψηφίας, Απ. Γαλάτης. «Υπάρχουν εκπρόσωποι της υπηρεσίας εδώ. Αλλωστε το θέμα είναι υπηρεσιακό. Ο κ. Σταυρίδης μπορεί να έχει 75.000 δουλειές», είπε προκαλώντας την αντίδραση του κ. Στόικου: «Ούτε εμείς είμαστε αργόσχολοι».

Ο κ. Στόικος αποχώρησε με τον κ. Γαλάτη να τον… ξεπροβοδίζει λέγοντας «στο καλό» και να σχολιάζει ότι «όταν βουλιάζει ένα καράβι τα ποντίκια φεύγουν πρώτα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου